Rusiškojo „Vkontakte“ vartotojai – pavojuje

Internete parduodami daugiau nei 100 mln. socialinio tinklo „Vkontakte“ (VK) vartotojų prisijungimo vardai, slaptažodžiai ir asmeniniai duomenys. Jų kaina – 1 bitkoinas (šiuo metu jis vertas apie 510 eurų).

VK turi daugiau nei 350 mln. narių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
VK turi daugiau nei 350 mln. narių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 5:24 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:09 PM

Juos parduoda tas pats programišius, kuris anksčiau nutekino „MySpace“, „Tumblr“, „LinkedIn“ ir „Fling“ svetainių vartotojų duomenis, skelbia Thehackernews.com.

Duomenų bazėje yra pilni vartotojų vardai ir pavardės, el. pašto adresai, slaptažodžiai, gyvenamosios vietos informacija, telefono numeriai ir, kai kuriais atvejais, atsarginio el. pašto adresai. Dokumentas užima daugiau nei 17 gigabaitų vietos.

Įdomu tai, kad duomenų bazėje pateikiami jau iššifruoti slaptažodžiai – programišius teigia, kad duomenys ir vagystės metu buvo saugomi tekstiniu pavidalu, be jokios šifruotės. Jei paaiškėtų, kad svetainė iki šiol slaptažodžius saugo nešifruotu formatu, tai keltų rimtą grėsmę esamiems VK lankytojams.

Manoma, kad į VK buvo įsilaužta 2012-ųjų pabaigoje ar 2013-ųjų pradžioje.

Rusijos feisbuku vadinamas VK yra didžiausias socialinis tinklas Europoje, turintis daugiau nei 350 mln. narių. Šis įsilaužimas yra, ko gero, didžiausias, kokį VK iki šiol teko patirti.

Dalį pavogtos duomenų bazės gavusi svetainė „LeakedSource“ nurodo, kad daugiausiai VK narių naudojosi Mail.ru el. paštu, o trys populiariausi slaptažodžiai buvo 123456, qwerty ir 123123.

Kaip jau tapo įprasta tokiais atvejais, „Vkontakte“ vartotojams rekomenduojama pasikeisti slaptažodį. Taip pat patariama nenaudoti to paties slaptažodžio keliose skirtingose svetainėse, nes nutekėjus duomenims iš vieno tinklalapio programišiai išmėgina tas pačias kombinacijas įvairiuose puslapiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.