Neįtikėtina, ką gali sukurti lietuvis programuotojas per 48 val.

Keisti tie programuotojų pasilinksminimai. Pavyzdžiui, visą savaitgalį be miego dirbti tik tam, kad įgyvendintum idėją ir sukurtum kažką naudingo Lietuvai. Dirbtuvės-konkursai „hakatonai“ vyksta gana dažnai, lyg ir turėtume priprasti, tačiau jų dalyvių energija, siekis padaryti kažką naudingo ir talentas vis tiek nenustoja stebinęs.

Vienintelis „hakatonų“ trūkumas – juose vis dar nedalyvauja visa Lietuva.<br>„Versli Lietuva“ nuotr.
Vienintelis „hakatonų“ trūkumas – juose vis dar nedalyvauja visa Lietuva.<br>„Versli Lietuva“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2016, 6:25 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:05 PM

VGTU „LinkMenų fabrike“ vykusiose kūrėjų dirbtuvėse-konkurse „Hacker Games: Vilnius“ apdovanojimą programinės įrangos kategorijoje pelnė Raimundo Sakalausko sukurta mobilioji programėlė, skirta keliais spustelėjimais savo telefonu užfiksuoti ir pranešti apie Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

Programos autorius sako, kad pats nuolat susiduria su kaimynystėje automobilius ant vejos statančiais vairuotojais, tačiau šiuo metu institucijų informavimas apie pažeidimus trunka iki 20 minučių. Todėl dvi paras padirbėjęs programuotojas sukūrė mobilųjį įrankį, leidžiantį nufotografuoti pažeidimą, keliais paspaudimais pridėti papildomos informacijos apie įvykio aplinkybes ir šitaip drausminti neatsakingus vairuotojus.

Programėlę R. Sakalauskas planuoja užbaigti ir pasiūlyti atsakingoms institucijoms. Ką planuoja atsakingos institucijos, šį kartą nespėliosime – nesinori būti pesimistais, tačiau kol kas patirtis rodo, kad ten tokios dovanėlės nelabai laukiamos.

Šis projektas nekomercinis, tačiau renginį organizavusios VšĮ „Versli Lietuva“ projektų vadovo Ugniaus Zasimausko teigimu, „hakatonuose“ užsimezgančios idėjos dažnai virsta verslais.

„Tokios savaitgalio dirbtuvės yra idealus būdas idėjas paversti apčiuopiamu prototipu, kurį su komanda galima plėtoti ir pasibaigus renginiui. „Hacker Games“ yra ta vieta, kurioje kiekvienas gali kūrybiškai pasižiūrėti išspręsdamas problemas. Džiugu matyti norą ir gebėjimą kurti, tad tikiu, kad dalis savaitgalį pradėtų projektų taps žinomais startuoliais“, – sako U.Zasimauskas.

Tarp kitų „LinkMenų fabrike“ vykusiame „hakatone“ apdovanotų projektų buvo išmanusis narvas naminiams gyvūnėliams, reklamos platforma mados tinklaraštininkams, gamyklos simuliatorius, šaudyklė su ekonomikos elementais ir kosminis virtualiosios realybės žaidimas. Per 180 kūrėjų pristatė 29 projektus ar prototipus – 14 žaidimų, 10 programų ir 5 įrenginius.

Dalyviams užduočių pateikė ir viešasis sektorius – Krašto apsaugos ministerija (KAM), Kauno ir Klaipėdos savivaldybės, Kauno klinikos, „Lietuvos energija“, Lietuvos darbo birža, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Renginio dalyviai finale pristatė KAM skirtą programėlę, padedančią suteikti pirmąją pagalbą.

Kitas „Hacker Games“ serijos renginys vyks paskutinį rugsėjo savaitgalį Klaipėdoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.