„Omnitel“ įdiegė naujovę: šuolį pajaus visi

Mobiliojo ryšio operatorių varžybos dėl didesnės interneto spartos siekia vis naujas aukštumas. Šįkart progos pasigirti nepraleido „Omnitel“ – ji skelbia 4G LTE ryšio greitaveiką padidinusi net 30 proc. Tiesa, dėl to teko atgnybti dalį 2G ryšiui skirto dažnių spektro, tačiau kompanijos atstovai ramina, kad pastarosios technologijos naudotojams pokyčiai įtakos neturės.

Operatoriai kaip išmanydami stengiasi paspartinti mobiliojo interneto spartą.<br>123rf nuotr.
Operatoriai kaip išmanydami stengiasi paspartinti mobiliojo interneto spartą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 21, 2017, 4:59 AM

Bendrovė nurodo, kad dėl naujovės dvigubai sumažėjo atraminių signalų siuntimo poreikis, o sutaupyti dažnių ištekliai atiteks didelio srauto ir efektyvumo 4G tinklams.

Naujovė aukų nereikalavo

„Teo“ ir „Omnitel“ tinklo vadovas Mindaugas Varanauskas aiškino, kad 2G technologija naudoja 900 MHz (GSM) ir 1800 MHz (DCS) dažnius. Juostos plotis kiekviename iš šių dažnių yra atitinkamai 11,6 MHz ir 8,4 MHz. Šio pokyčio metu 1800 MHz dažnių ruože spektras susiaurėjo nuo 8,4 MHz iki 3,2 MHz.

„Įdiegėme naują radijo tinklo savybę, leidžiančią efektyviau balansuoti vartotojus tarp skirtingų dažnių ir skirtingų technologijų. Atlaisvinta dažnių juosta buvo atiduota 4G LTE ryšio technologijai. Dėl to nenukenčia nei ryšio kokybė, nei talpa, nei tuo labiau aprėptis. Tačiau tai reikšmingai leidžia padidinti 4G LTE greitį“, – teigė M.Varanauskas.

4G greitaveikos šuolį pajus visi „Omnitel“ klientai – augs duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greitis.

Vilniaus mieste ir apylinkėse 4G LTE technologijos greitaveika jau padidinta 30 procentų. Iki Joninių „Omnitel“ mobiliojo interneto sparta bus padidinta visoje Lietuvoje, išskyrus didžiuosius miestus – juose 4G greitaveika vasaros metu bus didinama kiekviename mieste atskirai. Latvijos pasienio ruože 4G sparta išaugs dvigubai.

Prieš mažiau nei mėnesį reikšmingą atnaujinimą savo 4G LTE tinkle atliko ir „Bitė Lietuva“. Ši bendrovė įdiegė „Lean Carrier“ technologiją, kurios esmė – kiek galima labiau sumažinti bet kokios informacijos, nesusijusios su tiesioginiu vartotojo turiniu, srautus. Dėl to duomenų atsisiuntimo greitis vartotojams padidėja net iki 50 proc., o ryšio nutrūkimų atvejų sumažėja iki 20 procentų.

Sudie, 2G?

M.Varanauskas pastebėjo, kad jau apie 75 proc. „Omnitel“ tinkle veikiančių telefonų palaiko 3G ar 4G ryšio technologijas, o šio operatoriaus 3G ir 4G ryšys pasiekia atitinkamai 100 proc. ir 99 proc. Lietuvos gyventojų. Taigi tinklo plėtra ir įrangos migracija natūraliai lėmė, kad atėjo laikas balsui naudojamą spektro dalį atiduoti internetui, o balso srautą perkelti į 3G.

Ar tai – ženklas, kad artėja 2G ryšio saulėlydis?

„Saulėlydis artėja vienai iš technologijų, bet iki šiol dar tikrai nėra aišku, kuri užleis vietą naujausiai ryšio technologijai. 2G ryšys yra seniausias, tačiau jis iki šiol plačiai naudojamas balso perdavimui ir daiktų internetui. 4G ryšys jau skirtas duomenims. 3G yra tarpinė technologija, kuri perduoda tiek balsą, tiek duomenis. Bet kokiu atveju, operatoriai, planuodami tinklo išteklių plėtrą, atsižvelgs į vartotojų turimą įrangą ir poreikius“, – sakė „Teo“ ir „Omnitel“ atstovas.

Naujausiais Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, vidutinė 4G sparta „Omnitel“ tinkle siekia 36 Mb/s.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.