Ilgai laukti nereikėjo: užsimojo blokuoti „Linkomaniją“

Asociacija LATGA Vilniaus miesto apylinkės teismui įteikė ieškinį, kuriuo prašo įpareigoti interneto paslaugų teikėjus panaikinti prieigą prie nelegaliai Lietuvos ir užsienio autorių kūrinius talpinančios svetainės Linkomanija.net.

Lietuvoje įsivažiuoja interneto cenzūra: lažybų svetainės jau blokuojamos, dabar užsimota prieš „piratus“.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje įsivažiuoja interneto cenzūra: lažybų svetainės jau blokuojamos, dabar užsimota prieš „piratus“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2016, 3:03 PM, atnaujinta May 21, 2017, 2:44 AM

Lietuvoje tokia teisinė priemonė taikoma pirmą kartą, sekant kitų Europos šalių pavyzdžiu. Asociacija LATGA ketina tokius pat metodus taikyti kovodama ir su kitomis nelegaliai intelektinę nuosavybę įsigyti siūlančiomis svetainėmis.

Asociacijos LATGA ieškinys pasiekė 9 atsakovus – didžiausius šalies interneto paslaugų teikėjus. Tačiau autorių teisių specialistai ir gynėjai neatmeta galimybės įpareigoti blokuoti prieigą prie Linkomanija.net ir kitus, mažesnius interneto paslaugų rinkos dalyvius.

Ieškinyje pabrėžiama, kad Linkomanija.net yra dalijimosi rinkmenomis sistema, kurios naudotojai turi galimybę nelegaliai atsisiųsti įvairius autorių teisių saugomus kūrinius: kino filmus, DVD ir HDTV vaizdo įrašus, muzikos kūrinius, kompiuterių žaidimus, kompiuterių programas, knygas ir pan.

Teisiniame dokumente minimos puikiai žinomos Lietuvos ir užsienio kūrėjų pavardės ir akcentuojama, kad įvardinti visus nukentėjusius autorius pernelyg sudėtinga, nes šioje svetainėje nelegaliai patalpinta per 100 tūkst. kūrinių.

„Ko gero, klausimų, kodėl savo taikiniu pasirinkome „Linkomaniją“, niekam nekyla. Tai – viena seniausių ir bene daugiausiai žalos pridariusi piratinė svetainė, kurioje jau daug metų nelegaliai talpinami tiek Lietuvos, tiek užsienio autorių kūriniai – daugiausia dainos, filmai, elektroninės knygos. Deja, internetiniai piratai yra labai sumanūs ir žino įvairiausių būdų, kaip išsisukti nuo teisėsaugos.

Užtrukome labai daug laiko ieškodami „Linkomanijos“ savininkų, išmėginome įvairias priemones, kol nusprendėme taikyti šį, Vakarų Europos šalyse puikiai veikiantį metodą, pasinaudodami interneto paslaugų teikėjais. Mūsų tikslas – sukurti precedentą ir parodyti, kad Lietuvoje, kaip ir kitose išsivysčiusiose šalyse, autorių teisės negali būti pažeidinėjamos“, – pranešime spaudai cituojamas LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas.

Pasak asociacijai teisme atstovaujančio kontoros „AAA LAW“ advokato Andriaus Iškausko, nereikia manyti, kad tik mūsų šalies teisinėje bazėje trūksta priemonių kovai su piratais. Ir kitų Europos šalių autorinių teisių specialistai vis dar ieško veiksmingų metodų, skirtų kovoti su asmenimis, nelegaliai uždirbančiais pinigus iš intelektinės nuosavybės.

„Pasirinkome Vakarų Europos šalyse, tokiose kaip Italija, Didžioji Britanija ar Prancūzija, pasiteisinusią ir plačiai taikomą teisinę priemonę – interneto prieigos prie piratinių svetainių blokavimą. Interneto paslaugų teikėjai geriausiai gali užkirsti kelią įžūliems pažeidimams“, – kalba advokatas.

Primename, kad nuo šių metų Lietuvoje jau blokuojama prieiga prie nelegaliai šalyje veiklą vykdančių internetinių lažybų ir lošimų svetainių. Pagal šįmet įsigaliojusias Azartinių lošimų įstatymo pataisas, Lietuvoje gali būti blokuojamos visos lošimų svetainės, neturinčios licencijos teikti tokias paslaugas mūsų šalyje.

Įsigaliojus šioms pataisoms, technologijų ekspertai įspėjo, kad netrukus precedentu bus bandoma pasinaudoti ir kitose srityse, įskaitant internetinį piratavimą.

Beje, lošimų prievaizdai turinio blokavimui pasirinko paprasčiausią ir, ko gero, primityviausią būdą – DNS stotis. Jos naršytojo įvestą svetainės pavadinimą keičia skaitmeniniu adresu – tokiu būdu užtikrinamas ryšys tarp kompiuterio ir svetainę saugančio serverio.

Pagal numatytuosius nustatymus, kiekvienas naršytojas naudojasi savo interneto tiekėjo DNS stotimis. Tačiau tai nėra privaloma. Pavyzdžiui, nemokamas ir visiems atviras DNS stotis turi interneto milžinė „Google“.

Pakeisti kompiuterio nustatymus ir nukreipti jo užklausas į „Google“ DNS stotis užtrunka mažiau nei minutę – tereikia žinoti, kokius nustatymus pakeisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.