Spyris „Apple“: „iPhone“ – kinų telefono kopija?

Galbūt kinai turi originalų humoro jausmą, o gal tiesiog nori pademonstruoti, kad su visokiais užjūrio patentų milžinais gali susidoroti kur kas efektyviau negu metų metus besibylinėjantis „Samsung“. Pekino patentų biuras autoritetų nepaisė – jo sprendimu naujausi „iPhone“ pažeidė kinų gamintojo „Bali“ intelektinės nuosavybės teises, tad prekybą jais gali tekti pristabdyti.

„Bali“ neturi net svetainės internete. Lieka spėti, kad nežinia kieno gaminamas kinų „100 +“ (kairėje) ir yra tas, kurį „nuplagijavo“ „Apple“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Bali“ neturi net svetainės internete. Lieka spėti, kad nežinia kieno gaminamas kinų „100 +“ (kairėje) ir yra tas, kurį „nuplagijavo“ „Apple“.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-21 06:27, atnaujinta 2017-05-21 04:12

Nors mums, kaip ir „Apple“ teisininkams, labai sunku suvokti, kokių panašumų Kinijos intelektinės nuosavybės gynėjai įžvelgė tarp prabangaus „iPhone 6“ ir net nuotraukose pigiai atrodančio „Bali 100C“, sprendimo tai nekeičia. Pekino intelektinės nuosavybės biuras nusprendė, kad „Apple“ pažeidė „Bali“ dizaino patentus, ir taškas.

Liūdniausia įmanoma tokio sprendimo pasekmė – visiškas draudimas prekiauti visais naujausiais „iPhone“ modeliais Pekine, o vėliau ir likusioje Kinijos teritorijoje. Ką tai reikštų kompanijai, kurios pardavimai ir akcijų vertė pastaruoju metu ritasi žemyn ir kuriai Kinija yra antra didžiausia rinka pasaulyje (po JAV), matyt, aiškinti nereikia.

Tačiau „Apple“ trauktis neketina ir net nelabai dėl tokio sprendimo jaudinasi.

„Visus naujausius mūsų telefonus – „iPhone 6“, „iPhone 6 Plus“, taip pat „iPhone 6s“, „iPhone 6s Plus“ ir „iPhone SE“ – šiandien Kinijoje galima nusipirkti. Dėl regioninio Pekino patentų biuro sprendimo pateikėme apeliaciją, šiuo metu sprendimo vykdymas įšaldytas, kol jį išnagrinės Pekino intelektinės nuosavybės teismas“, – paklausta žurnalistų komentavo „Apple“ atstovė spaudai Kristin Huguet.

Ekspertai irgi mano, kad pagrindo jaudintis nėra. Žemesnio lygio Kinijos teismai ne kartą buvo priėmę prieš užsienio kompanijas nukreiptų keistų sprendimų,  palankių vietos gamintojams. Tačiau aukštesnieji teismai dažniausiai juos panaikina.

Atrodo, didžiausias laimėtojas šioje byloje yra ligi šiol labai mažai kam žinomas, tačiau labai trokštanti atsiriekti savo gabalėlį Kinijos rinkos išmanių telefonų gamintojas iš Šendženo (Kinija) „Bali“. Pasireklamavo sėkmingai, net mus privertė pažiūrėti, kaip tas jų telefonas atrodo.

Liūdna „Apple“ ir Kinijos santykių istorija

►2012 m. „Apple“ buvo priversta sumokėti 60 mln. dolerių kompanijai „Proview International Holding Ltd.“ už teisę naudoti „iPad“ vardą Kinijoje. Ši kinų gamintoja kadaise gamino itin panašius į „Apple iMac“ kompiuterius, kuriuos labai sėkmingai pavadino „iPad“ ir tą vardą užpatentavo Kinijoje.

►2013 m. kinai apkaltino „Apple“ prastu klientų aptarnavimu ir vengimu vykdyti garantinius įsipareigojimus. Teko atsiprašinėti ir keisti daugybę garantinių telefonų, kurie prieš tai buvo pripažinti sugedę dėl savininkų kaltės.

►Vėliau Kinija uždraudė „Apple“ knygų ir kino platinimo paslaugas, nes tos pažeidžia užsienio leidinių platinimo reglamentą.

►Visai neseniai kinai tiesiog prajuokino: nepaisant įnirtingų „Apple“ protestų, Pekino teismas leido nežinomam vietos gamintojui „iPhone“ vardu vadinti savo siūtas pinigines ir rankines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.