Lietuviškų knygų piratavimo byloje – netikėtas posūkis

Vasario viduryje penkioms šalies leidykloms pateikus ieškinį Vilniaus apygardos teismui ir pradėjus civilinę bylą dėl neteisėto lietuviškų knygų platinimo bei pelnymosi iš jo portaluose Visosknygos.com ir Visosknygos.lt – netikėtas posūkis.

Teismas pritaikė leidyklų prašytas papildomas įrodymų išreikalavimo priemones, kurios padės surinkti visus bylos nagrinėjimui reikšmingus duomenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Teismas pritaikė leidyklų prašytas papildomas įrodymų išreikalavimo priemones, kurios padės surinkti visus bylos nagrinėjimui reikšmingus duomenis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 12:20 PM, atnaujinta May 21, 2017, 12:21 AM

Šalies leidėjai nusprendė sudaryti taikos sutartį su vienu iš atsakovų, kuris prisipažino padaręs autorių teisių pažeidimus ir pasižadėjo ateityje nelegaliai nesinaudoti bei neplatinti kūrinių, kurių autorių teisės jam nepriklauso.

Teismui pritaikius leidyklų prašytas įrodymų išreikalavimo priemones paaiškėjo, kad byloje yra iš viso penki atsakovai, tarp kurių – devyniolikmetis vilnietis, Vilniaus universiteto pirmo kurso studentas Rokas Steponavičius.

Vaikinas prisipažino praėjusių metų rudenį įsigijęs interneto svetainę Visosknygos.com ir tikėjęsis iš nelegalaus elektroninių knygų platinimo užsidirbti pinigų kasdienėms išlaidoms.

Įvertinę nuoširdų atsakovo gailėjimąsi dėl padaryto pažeidimo bei visas aplinkybes, leidėjai nusprendė atsiimti prieš jį pateiktą ieškinį. Taikos sutartimi leidėjai atsisako civilinėje byloje pareikštų reikalavimų bei neketina inicijuoti administracinės ar baudžiamosios teisenos prieš jį.

Tuo metu šia sutartimi R.Steponavičius įsipareigoja neatlikti jokių veiksmų dėl bet kokių literatūros kūrinių (įskaitant elektronines knygas) neteisėto įsigijimo, atgaminimo, platinimo, laikymo ir kt., neatlikti tokių veiksmų ateityje, taip pat nepadėti kitiems asmenims atlikti tokių veiksmų.

Šis leidėjų žingsnis nereiškia, kad byla nutraukiama – prieš likusius atsakovus byla tęsiama.

Šiuo metu civilinėje byloje vyksta pasirengimo nagrinėti stadija – teismas pritaikė leidyklų prašytas papildomas įrodymų išreikalavimo priemones, kurios padės surinkti visus bylos nagrinėjimui reikšmingus duomenis.

Primename, kad leidyklos „Tyto alba“, „Vaga“, „Alma littera“, „Jotema“ ir „Baltos lankos“ į teismą dėl autorių teisių pažeidimo kreipėsi po to, kai interneto portaluose Visosknygos.com ir Visosknygos.lt, neturint leidyklų ir autorių sutikimo naudoti ar atgaminti kūrinius, buvo neteisėtai talpinamos ir platinamos knygų kopijos. Sumokėję nustatytą mokestį, portale užsiregistravę vartotojai įgydavo galimybę neribotai siųstis knygas. Tokiu būdu portalo valdytojas, neturėdamas teisės į kūrinius, pelnėsi iš juos įsigijusių vartotojų.

Preliminariai skaičiuojama, kad autorių teisių savininkams padaryta žala gali siekti apie 225 tūkst. Eur. Iš portalo valdytojų siekiama prisiteisti 20 tūkst. Eur dydžio kompensaciją, taip pat siekiama taikyti neturtines autorių teisių gynimo priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.