„Facebook“ pavojus slypi vos už kelių neatsargių paspaudimų

Remiantis naujausiais statistiniais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje internetu aktyviai naudojasi net 77,2 procento gyventojų. Daugelis jų naudojasi ir socialiniais tinklais, populiariausias šalyje vis dar išlieka „Facebook“. Viena iš šio tinklalapio ypatybių – patogu prisijungti į kitų narių jau sukurtas grupes ar pačiam sukurti naują viešą arba privačią grupę, prie kurios jungsis bendraminčiai. Tačiau šiose grupėse gali tykoti pavojai.

„Facebook“ vartotojų sukurtose grupėse itin dažnai siaučia įvairūs kompiuteriniai virusai ar kitos kenksmingos programos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Facebook“ vartotojų sukurtose grupėse itin dažnai siaučia įvairūs kompiuteriniai virusai ar kitos kenksmingos programos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gerda Stankevičiūtė

Jul 17, 2016, 11:11 AM, atnaujinta May 18, 2017, 4:13 PM

Žvelgiant į lietuvių bendruomenes socialiniuose tinkluose stebina ne vien jų įvairovė, bet ir pačių grupėse esančių narių skaičius. Palyginimui: ketvirtame didžiausiame pagal gyventojų skaičių mieste Šiauliuose 2011 m., Statistikos departamento duomenimis, gyvena 120, 369 žmonės, o keliose populiariose „Facebook“ grupėse žmonių skaičius viršija 100 tūkst., kai kuriose net siekia 130 000 narių.

Dažniausiai tai skelbimams ar įvairiems pardavimams skirtos grupės. Kitos grupės, orientuotos į maisto ruošimą ar kitus pomėgius arba tiesiog kasdienes diskusijas, turi kiek mažiau narių – iki 70 000. Taip pat gausu grupių, kuriose yra apie 20 000 narių. Beveik kiekvienai sričiai galima rasti grupę, o narių skaičiai nuolat auga ir kinta.

Sukuria privatumo iliuziją

Daugelis grupių naudojasi „Facebook“ funkcija, kuri ne grupės nariams nerodo jos turinio. Be abejo, tai lemia ir tokį didelį narių skaičių. Išsiuntus užklausą, administratoriai dažniausiai priima kiekvieną panorusį prisijungti vartotoją.

Deja, grupės nariai pamiršta, kad į jas gali patekti visi. Žmonės dažnai dalijasi privataus gyvenimo detalėmis ir problemomis, kartais net pikantiškais vaizdais ir nuotraukomis, kurių neišdrįsta parodyti asmeniniame profilyje, o grupėje tikisi sulaukti patarimo. Dažnai pamirštama, kad esant tūkstantiniam narių skaičiui grupės uždarumas mažai ką reiškia. Juk visam miestui nepasakojate apie savo asmenines problemas, tad kodėl tai reikėtų daryti grupėje, kur narių skaičius – didesnis nei jūsų mieste gyvena žmonių?

Grupėse pasidalyti juokingi ar net šokiruojantys vaizdeliai sparčiai išplinta už jų ribų. Taigi prieš ką nors skelbiant didelėse grupėse vertėtų pagalvoti, ar ji tikrai tokia uždara.

Sėkmingai gyvuoja įvairūs apgavikai

Be asmeninių duomenų saugumo, dar vienas pavojingas dalykas, su kuriuo galite susidurti būdami didelėje „Facebook“ grupėje, – apgavikai. Tai galioja tose grupėse, kuriose žmonės pardavinėja įvairius renginių bilietus, mobiliuosius telefonus ar kitus daiktus.

Apgavikai dažnai susikuria netikras paskyras, naudojasi svetimais vardais ir nuotraukomis. Pasiūlę gerą kainą už geidžiamą daiktą dažnai sulaukia pelno, o žmonės lieka apgauti. Vėliau tose pačiuose grupėse sklando įspėjimai apie tam tikrus asmenis, bet susikūrę naujas anketas jie tęsia savo veiklą.

Kiekvieną dieną atsiranda nukentėjusiųjų, kurie buvo patiklūs ir atidavė savo pinigus mainais į neegzistuojantį daiktą. Svarbu atsiminti, kad nepažįstamais socialinio tinklo vartotojais nereikia aklai pasitikėti, ypač ką nors iš jų perkant.

Kompiuterinių virusų įvairovė

Būtina žinoti, kad „Facebook“ vartotojų sukurtose grupėse itin dažnai siaučia įvairūs kompiuteriniai virusai ar kitos kenksmingos programos. Veikimo principas paprastas – kažkam paspaudus pavojingą nuorodą, asmeninis profilis automatiškai ją išplatins visose grupėse, kurioms priklausote.

Tokiose nuorodose dažnai skelbiama melaginga informacija apie tariamas mirtis ar net šalies įstatymų pakeitimus. Taip pat prisidengiant populiarių portalų vardais kuriamos klaidinamos nuorodos, kurios iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip iš realaus naujienų tinklalapio.

Tokie virusai gali pasinaudoti jūsų asmenine paskyros informacija ar net pakenkti kompiuteriui, todėl reikia būti atidiems. Jei grupės pobūdis nėra juokingi filmukai ar naujienos, tokios nuorodos neatidarinėkite.

Abejotinos reputacijos grupės

Yra dar viena „Facebook“ funkcija, kuri uždarą grupę gali paversti slapta. Tai reiškia, kad niekas jos, be ten esančių vartotojų, nematys ir į ją galėsite pakliūti tik pakviestas ten jau esančio nario.

Pernai Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdžio metu Lietuvos kriminalinio policijos biuro analitikė Rūta Jašinskienė pranešė, kad tokiu būdu platinamos Lietuvoje draudžiamos medžiagos ar narkotikai.

Taip pat yra grupių, kuriuose siūlomos kitos nelegalios paslaugos ar ieškoma bendraminčių su išskirtiniais pomėgiais. Patekus į tokias grupes taip pat nereikėtų susikurti privatumo iliuzijos ir pagalvoti apie galimas pasekmes. Internete visuomet rizikinga dalytis privataus gyvenimo užkulisiais su nepažįstamaisiais.

Yra ir teigiamų pusių

Žinodami visus pavojus, vartotojai sugeba sukurti ir saugių grupių. Įvairūs projektai, sąjungos ar kitos žmonių grupės sėkmingai naudojasi „Facebook“ grupių pranašumais.

Pavyzdžiui, daugelis studentų su kurso kolegomis bendrauja būtent per socialinių tinklų grupes – tai puiki vieta greitai pasidalyti informacija, kuri įdomi tikslinei grupei. Festivaliai ir renginiai buria savanorius, žmonės lengvai randa bendraminčių vienai ar kitai veiklai, viso pasaulio lietuvių bendruomenės bendrauja per socialinius tinklus. Jei atsidursite tarp tinkamų žmonių, pagalvosite apie savo privatumą – socialinių tinklų grupės jums pavojaus nekels, gal net suteiks naudingos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?