Lenkijoje suimtas didžiausio pasaulyje piratų tinklo vadeiva

JAV teisingumo departamentas paskelbė baudžiamuosius kaltinimus 30-mečiam Artiomui Vaulinui. Charkovo mieste gyvenančio Artiomo dėl autorių teisių pažeidimų, pinigų plovimo ir kitų nusikaltimų seniai ieškojo JAV teisėsauga. Mat šis Ukrainos pilietis laikomas didžiausio pasaulyje internetinio piratavimo tinklo „Kickass Torrents“ vadeiva.

Piratai neišvengiamai atsiduria teisiamųjų suole, tačiau piratavimo tai beveik nepaveikia.<br>„123rf.com“ nuotr.
Piratai neišvengiamai atsiduria teisiamųjų suole, tačiau piratavimo tai beveik nepaveikia.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 21, 2016, 10:46 AM, atnaujinta May 18, 2017, 6:54 AM

Manoma, kad trečiadienį Lenkijoje suimtas A.Vaulinas yra „Kickass Torrents“, pastaraisiais metais nustelbusio „Pirate Bay“ ir kitus interneto piratų tinklus bei tapusio didžiausiu pasaulyje neteisėtai platinamos medžiagos šaltiniu, savininkas.

Jungtinės Valstijos jam iškėlė kaltinimus dėl neteisėtai nukopijuotų filmų, muzikos, žaidimų ir kitokio turinio, kurio vertė – per milijardą JAV dolerių, platinimo. Kaltinamajame akte sakoma, kad portalas siūlo „išmoningą ir vartotojui palankią aplinką, kurios naudotojai gali ieškoti ir susirasti turinio“, saugomo autorių teisių įstatymų.

JAV teisingumo departamento pranešime sakoma, kad „Kickass Torrents“ yra 69-oji pagal lankomumą interneto svetainė pasaulyje.

„A.Vaulinas kaltinamas vadovavimu šiuo metu labiausiai lankomai dalijimosi failais svetainei, kurios neteisėtai platintos autorių teisių saugomos medžiagos vertė gerokai viršija 1 mlrd. JAV dolerių“, – pažymėjo JAV generalinės prokurorės pavaduotoja Leslie Caldwell.

„Mėgindamas išvengti teisėsaugos A.Vaulinas, kaip manoma, naudojo serverius, esančius įvairiose pasaulio šalyse, ir perkeldavo savo domenus dėl besikartojančių civilinių bylų. Vis dėlto jo areštas Lenkijoje dar kartą rodo, kad kibernetiniai nusikaltėliai gali sprukti, bet negali pasislėpti nuo teisingumo“, – pridūrė ji.

Ieškinyje sakoma, kad pareigūnai sugebėjo susekti ir atpažinti A.Vauliną pagal jo „iCloud“ paskyros duomenis, gautus iš bendrovės „Apple“. Štai jums ir išgirtasis „Apple“ klientų duomenų gynimas. Nors kai vagis apvaginėja ir tave,  jo duomenų saugoti, matyt, nesinori.

Ieškinyje nurodoma, kad šio tinklalapio „Kickass Torrents“ rinkos vertė viršija 54 mln. JAV dolerių, o pajamos iš reklamos siekia 12,5–22,3 mln. dolerių per metus.

A.Vaulinas, naudojęsis slapyvardžiu Tirm, prisidėjo kuriant originalų „Kickass Torrents“ tinklalapį ir šiam nuo 2008 metų veikiančiam portalui vadovavo per Ukrainoje įsikūrusią bendrovę „Cryptoneat“.

Ir kiti stovi eilėje

JAV pareigūnai taip pat tęsia ilgą teisinę kovą, kad būtų išduotas ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) 2012 metais uždaryto internetinio piratavimo tinklo „Megaupload“ vadovas. Žinomas Kimo Dotcomo slapyvardžiu vadovas, paleistas už užstatą, gyvena Naujojoje Zelandijoje, kuri nagrinėja prašymą jį išduoti JAV.

Šis veikėjas neseniai suerzino amerikiečių tarnybas pažadėjęs atnaujinti savo veiklą.

Tuo tarpu „Pirate Bay“, nors Švedija nuteisė kalėti to tinklo įkūrėjus ir areštavo jų interneto domenus, tęsia savo veiklą. Pareigūnai sako turintys galimybių areštuoti arba uždaryti neteisėto dalijimosi failais svetaines, bet jų valdytojai dažnai vėl atidaro tuos serverius kitose jurisdikcijose.

O kokia lietuviškos „Linkomanijos“ padėtis šiame kontekste? Ji ir toliau aprūpina vogtu turiniu neišrankius tautiečius. Tiek apvagiamus meno kūrėjus, tiek su piratavimu turinčius kovoti pareigūnus…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.