Visa Australija netrukus pasislinks 1,8 metro į šiaurę

Laikykitės, australai: Naujųjų metų naktį visa jūsų šalis bus paslinkta 1,8 metro į šiaurę. Tiesa, žemės masė liks ten, kur buvusi – šis pokytis įvyks virtualioje erdvėje. Tiksliau, bus pakoreguota žemyno vieta GPS sistemose, skelbia BBC.

Australijos koordinatės GPS sistemose ir faktinė žemyno padėtis skiriasi apie 1,5 metro.<br>123rf nuotr.
Australijos koordinatės GPS sistemose ir faktinė žemyno padėtis skiriasi apie 1,5 metro.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-08-02 13:30, atnaujinta 2017-05-17 02:48

Galbūt teko girdėti, kad pasaulio žemynai juda. Ne išimtis ir Australija – dėl tektoninių plokščių judėjimo, šis žemynas kasmet pasislenka apie 7 cm į šiaurę.

Kadangi kiekvienais metais šie pokyčiai nėra kompensuojami, ilgainiui jie susidėjo ir dabar paklaida tarp faktinės Australijos padėties ir skaitmeninių GPS sistemų siekia apie 1,5 metro. Dėl to Australijoje gyvenantys ar joje besilankantys žmonės patiria nepatogumų.

„Jei norite pradėti naudotis autonominiais automobiliais, tikslūs žemėlapių duomenys yra būtini, – pastebi Australijos geologijos mokslų institucijos atstovas Danas Jaksa. – Australijoje mes turime traktorius, kurie važinėja po ūkius be vairuotojų, o jei informacija apie jų teritoriją nesutaps su navigacijos sistemų koordinatėmis, iškils problemų.“

Paskutinį kartą Australijos padėtis navigacijos sistemose buvo atnaujinta 1994 metais. Nuo tada šalis pajudėjo apie 1,5 metro.

2017 metų sausio 1-ąją šalies koordinatės bus perkeltos 1,8 metro į šiaurę – šiek tiek daugiau nei reikia. Taigi faktinė šalies padėtis su navigacijos sistemų duomenimis vėl sutaps 2020-aisiais.

Iki tada numatoma įdiegti sistemą, kuri automatiškai atsižvelgs į faktinius žemės plutos poslinkius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.