Tyrimo išvada: internetas – konfliktų ir susvetimėjimo šaltinis

Tai, kaip namuose vyksta mūsų skaitmeninis gyvenimas, turi didelės įtakos mūsų santykiams su artimaisiais. Kadangi žmonės vis daugiau laiko praleidžia internete, penktadalis apklaustų tėvų ir vaikų pripažino, kad internetas ir prie jo prijungti įrenginiai gali tapti įtemptų santykių šeimoje priežastimi.

Skaitmeninis gyvenimas ardo tradicines šeimos vertybes.<br>123rf nuotr.
Skaitmeninis gyvenimas ardo tradicines šeimos vertybes.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 10:42 AM, atnaujinta May 17, 2017, 1:01 AM

Tai rodo naujausias „Kaspersky Lab“ ir „iconKids & Youth“ tyrimas, kurio metu buvo apklausta 3 700 šeimų septyniose šalyse.

Paaiškėjo, kad skaitmeninis gyvenimas ardo tradicines šeimos vertybes. Anksčiau tėvai buvo tie žmonės, į kuriuos vaikai pirmiausia kreipdavosi ieškodami atsakymų į iškilusius klausimus. Šiandieniame skaitmeniniame pasaulyje kas ketvirtas tėvas (23 proc.) nurodė, kad vaikai labiau linkę ieškoti atsakymų į klausimus tinkle, negu klausti jų.

Tyrimas taip pat parodė, kad beveik pusė (42 proc.) tėvų nėra savo vaikų draugai socialiniuose tinkluose ir kas penktas tėvas (18 proc.) to priežastimi įvardijo tai, kad vaikai gali jaustis nepatogiai. Dar penktadalis tėvų (21 proc.) ir vaikų (22 proc.) sako, kad internetas gali tapti įtemptų santykių šeimoje priežastimi. Labiausiai neramina tai, kad kas trečias tėvas mano, jog internetas izoliuoja vaikus nuo jų.

Konfliktai gali būti rimtesni dėl to, kad naršyti internete naudojami įrenginiai dažnai yra bendri. Trečdalis apklaustų tėvų skundėsi, kad vaikai sugadino jų įrenginius arba užkrėtė juos virusais tinkle, o ketvirtadalis turėjo sumokėti už vaikų pirkinius interneto parduotuvėse. Tuo metu 13 proc. vaikų apkaltino tėvus, kurie sugadino jų įrenginius, o dar 16 proc. pasiskundė, kad tėvai per klaidą ištrynė kokią nors jų informaciją.

„Natūralu, kad bendrai naudojami įrenginiai gali tapti šeimos konflikto priežastimi. Tačiau reikia atminti, kad mes vis daugiau laiko praleidžiame tinkle, o tai reiškia, kad įprastas šeimos gyvenimas irgi keičiasi. Svarbu, kad šeimos kalbėtų apie aktualius pavojus tinkle ir būdus jų išvengti, kad vaikai ir tėvai susitartų dėl pagrindinių buvimo tinkle taisyklių. Taip pat svarbu nepamiršti saugumo taisyklių“, – komentavo Andrejus Mocholia, „Kaspersky Lab“ vartojimo skyriaus vadovas.

Janice Richardson, tarptautinės organizacijos „European Schoolnet“ vyriausioji patarėja, sako: „Nors internetas kai kuriose šeimose tampa konfliktų priežastimi, neseniai Jungtinio Europos Komisijos tyrimų centro atlikta apklausa parodė augančią tendenciją, kad broliai, seserys ir toli gyvenantys šeimos nariai turi žymiai didesnę įtaką vaikų elgesiui tinkle. Nenuostabu, kad vaikai instinktyviai kreipiasi į žmogų, kuris gali jiems padėti techniniais klausimais, suteikti konsultaciją dėl tinklalapių ir saugumo priemonių bei užtikrinti objektyvesnius atsakymus į delikačius klausimus. Tai parodo, kaip svarbu tėvams ir globėjams lavinti savo techninę kompetenciją ir kurti pasitikėjimu grįstus santykius su savo vaikais, tuo pat metu nustatant pagrindines taisykles, kaip naudotis įrenginiais ir jungtis prie tinklo, siekiant išvengti konfliktų. Programinės įrangos ir specialiųjų programų kūrėjai taip pat turi siekti kurti šeimoms mažiau žalingus instrumentus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.