Naujas ES tarptinklinio ryšio planas – be laiko apribojimų

Trečiadienį Europos Komisija (EK) nusprendė pataisyti Europos Sąjungos (ES) taisyklių projektą dėl tarptinklinio ryšio mokesčių panaikinimo 2017 m., kad „būtų išvengta piktnaudžiavimo“. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų mokesčiai Europoje nustos galioti kitų metų birželio 15 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų mokesčiai Europoje nustos galioti kitų metų birželio 15 dieną.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 22, 2016, 5:52 PM, atnaujinta May 12, 2017, 6:40 AM

EK nusprendė, kad 2017 m., nustojus galioti tarptinklinio ryšio mokesčiams, vartotojams, kurie naudojasi savo mobiliaisiais prietaisais kitoje ES šalyje nei ta, kurioje gyvena, neturėtų būti taikomi nei laiko, nei parsisiųsdinamų duomenų kiekio apribojimai.

Įvestos pataisos dėl sąžiningo vartojimo apsaugos operatorius nuo potencialios nesąžiningos praktikos, nes bus įdiegti nauji mechanizmai, paremti informacija apie asmens gyvenamąją vietą ir „tvirtą ryšį“ su ES valstybėmis narėmis (pavyzdžiui, dažni ir ilgalaikiai apsilankymai ES valstybėje narėje, teikiančioje tarptinklinio ryšio paslaugas).

Europos vartotojų organizacija (BEUC) pritarė naujajam planui: „Džiaugiamės žiniomis, kad buvo panaikintas laiko limitas tarptinklinio ryšio paslaugų naudotojams“, – sakė jos direktorė Monique Goyans.

EK pirmininko pavaduotojas, atsakingas už Bendrąją skaitmeninę rinką, Andrusas Ansipas, teigė, kad pataisos atspindi poreikį „užtikrinti žemas kainas vartotojams visoje Europoje, kad būtų visiškai išnaudojamos naujų mobiliųjų paslaugų galimybės. Kitaip Europos vartotojai liktų jomis nepatenkinti“.

Taisyklių projekte palikta galioti ta pati data – 2017 m. birželio 15 d., – kai nustos galioti tarptautinio tarptinklinio ryšio paslaugų mokesčiai. Tačiau jose taip pat numatoma, kad „operatoriams leidžiama taikyti priemones, kurios apsaugotų nuo vartotojų piktnaudžiavimo“, sakė Guentheris H. Oettingeris, EK narys, atsakingas už Skaitmeninę ekonomiką ir visuomenę.

Komisija daugiausiai diskutavo apie taisykles, leidžiančias visiems keliautojams, įsigijusiems SIM kortelę ES valstybėje narėje, kurioje gyvena arba su kuria palaiko „tvirtą ryšį“, naudotis mobiliuoju prietaisu su ta pačia kortele bet kurioje kitoje ES šalyje tokiomis pat sąlygomis kaip toje, kurioje gyvena.

„Tvirto ryšio“ sąvoka apima atvejus, kai asmuo dirba kitoje ES šalyje, yra emigrantas ir dažnai lankosi gimtojoje šalyje arba yra „Erasmus“ programoje dalyvaujantis studentas. Europiečiai mokės įprastines kainas skambindami, rašydami trumpąsias žinutes bei naršydami internete savo mobiliaisiais prietaisais, taip pat turės pilną prieigą prie kitų paslaugų, numatytų jų abonentinėje mobiliųjų ryšio paslaugų sutartyje (pavyzdžiui, mėnesinių duomenų paketų).

Galutinis taisyklių projektas bus patvirtintas gruodžio viduryje, po konsultacijų su Europos elektroninių ryšių reguliuotojų institucija, ES valstybėmis narėmis ir visomis suinteresuotomis šalimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.