Nauja „Tele 2“ paslauga išgąsdino: ar tikrai sąskaita auga nesustabdomai?

„Facebook“ pasirodė pasipiktinusio kliento komentaras, kuriame jis skundžiasi, kad įjungusi galimybę susimokėti už „Google Play“ paslaugas per savo abonento sąskaitą, „Tele 2“ atvėrė pandoros skrynią, nes užblokuoti šios paslaugos kitam abonentui neįmanoma. Mums atsiųstame laiške žmogus klausia, ar tikrai yra taip, kad dabar nebegalėsime suvaldyti išlaidavimo savo sąskaitoje?

„Google Play“ galima įsigyti ir filmų, ir knygų. Lietuviui jie gali pasirodyti gana brangūs.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Google Play“ galima įsigyti ir filmų, ir knygų. Lietuviui jie gali pasirodyti gana brangūs.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Nepatenkintas klientas piktinasi, nes negali atsisakyti galimybės.<br>Kliento facebook nuotr.
Nepatenkintas klientas piktinasi, nes negali atsisakyti galimybės.<br>Kliento facebook nuotr.
Nepatenkintas klientas piktinasi, nes negali atsisakyti galimybės.<br>Kliento facebook nuotr.
Nepatenkintas klientas piktinasi, nes negali atsisakyti galimybės.<br>Kliento facebook nuotr.
Pasirinkus mokėjimo nuostatymuose mokėti per „Tele 2“, prikimai bus siejami su telefono SIM kortele.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Pasirinkus mokėjimo nuostatymuose mokėti per „Tele 2“, prikimai bus siejami su telefono SIM kortele.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-09-28 18:40, atnaujinta 2017-05-11 19:46

Ne taip seniai „Tele2“ pristatė patogią galimybę kiekvienam atsiskaityti „Google Play“ parduotuvėje neprijungus savo kreditinės kortelės, o susimokant kartu su abonentiniu mokesčiu už telefoną (arba išskaičiuojant sumą iš „Pildyk“ turimo kredito). Idėja graži – daugelis lietuvių nenori sieti savo kortelės su užsienio kompanijos paskyra, o įsigyti eurą kainuojantį žaidimą ar kokią programėlę kartais išties ir norisi, ir būtų naudinga.

Tik ne visi turintys savo abonentą patys ir moka už jį. Būtent tai ir sukėlė vieno kliento nepasitenkinimą:

„Tele2“ sukūrė galimybę vaikams tuštinti savo „Pildyk“ ir tėvų abonentų sąskaitas, o konsultantai sako, kad atjungti neturi techninės galimybės“, – piktinasi  „Facebook“ vartotojas.

Dar blogiau – jis teigia atlikęs eksperimentą, kuriuo „įrodė“, kad galima padaryti taip, jog už perkamas savo telefone paslaugas sumokėti turės kokio nors kito numerio savininkas.

„Eksperimentas:

1. Žmonos telefone įdedu savo „Google“ paskyrą

2. Žmonos telefone įjungiu „Google Play“, parenku naujai pridėtą paskyrą ir mokėjimo būduose nurodau „Tele2 billing“.

3. Žmonos telefone ištrinu pirmame punkte pridėtą paskyrą.

4. Savo telefone irgi pasakau „Tele2 billing“. Rezultatas: svetainė payments.google.com rodo, kad aš turiu du apmokėjimo metodus ir abu – „Tele2“.

ESMINIS momentas – žmona, nežinodama mano „Google“ slaptažodžio, niekaip negali atšaukti šio mokėjimo būdo, nes jis kontroliuojamas tik per „Google“ paskyrą. Ji gali tik stebėti, kaip tuštėja jos sąskaita.“

Skamba nejaukiai, kaip kokių kibernetinių nusikaltėlių atakos schema. Išties – negi dabar minutei davęs savo telefoną kažkam vėliau amžinai turėsi mokėti už jo išlaidas?

Na, gerai, suprantame, kad telefonas yra gana rimtas individualus įrenginys, kitiems dalyti jo nereikėtų, nes pakaks, kad paskambintų į kokį brangaus tarifo sukčių telefoną, ir tuomet nuostolių turėsi iki ausų, visai nesvarbu, kokiam operatoriui moki. Tačiau rimtų klausimų „Tele 2“ yra.

Klausimas Nr.1

Ar įmanoma tai, kas aprašyta minėtame eksperimente? Ar ši paslauga sudaro galimybę kitam naudotis tavo sąskaita?

„Mūsų inžinieriai netgi specialiai pakartojo šį eksperimentą, kad neliktų jokių abejonių. Atsakau – taip padaryti neįmanoma. Atsiskaitymas „Google Play“ susiejamas su tuo telefono, iš kurio mokama, SIM kortele. Todėl galite nustatinėti savo paskyrą ir perjunginėti ją atgal, galite vėliau savo telefone matyti du „Tele2 billing“ langelius: kad ir kurį spausite, už gautas paslaugas mokėsite jūs, nes čia jūsų SIM kortelė.

Nutaręs apsivogti galėtų padaryti nebent atvirkščiai – savo telefone suaktyvinti kito „Google“ paskyrą ir mokėti už jį. Bet tai jau telefono savininko valia“, – į mūsų klausimus telefonu atsakė „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Jei kam to negana, jis pridūrė, kad „Tele 2“ visada  tarpininkaus bendraujant su „Google Play“, tad atjungti bet kokią nepageidaujamą paskyrą  labai paprasta, tereikia susisiekti su ryšio tiekėju.

Klausimas Nr.2

Ar ši paslauga kelia pavojų, kad vaikai ar įmonės telefonais besinaudojantys darbuotojai tuštins jūsų kišenę pirkdami sau paslaugas, kurias apmokės sąskaitos savininkas?

„Techninės galimybės atjungti ar blokuoti tokį atsiskaitymą nėra, tačiau nesutinku, kad tai sukuria kažkokių papildomų pavojų. Bet kurio operatoriaus abonentai gali telefonu siųsti apmokestinamas SMS žinutes, skambinti į didesnio tarifo numerius, gali susimokėti už automobilio parkavimą ar kokią nors gaunamą paslaugą, ir tai bus įtraukiama į abonento sąskaitą.

Taigi mes įdiegėme tik platesnes galimybes, o ne kažkokį papildomą būdą tuštinti sąskaitą. Galų gale yra daugybė būdų užtikrinti, kad to nebūtų. Galima apriboti vaiko sąskaitos kredito limitą, darbuotojų sąskaitų išklotinėse puikiai matyti, už ką nuskaičiuota viena ar kita suma, tad jei naudojasi savavališkai, galima iš jų už tai ir išskaičiuoti“, – paaiškino A.Baranauskas.

Kaltė ar progresas?

Žmogaus nusiskundimai nėra visiškai be pagrindo – vaikas išties gali tokiu būdu patuštinti tėvų piniginę, o blokuoti galimybės nėra. Tuo pat metu tai nėra kažkas nauja – dar pačioje mobiliųjų telefonų aušroje buvo galima mokama SMS žinute užsisakyti naują skambučio melodiją ar sužinoti savo horoskopą paskambinus į mokamą liniją, ir vaikai nuolat tai darė.

Tokią pačią galimybę per savo abonentą atsiskaityti „Google Play“ parduotuvėje suteikia ir „Bitė“. „Omnitel“ leidžia užsisakyti muzikos paslauga „Spotify Premium“, kuri pridės prie mėnesio sąskaitos 6,29 euro. Visi ryšio tiekėjai visame pasaulyje kalba apie tokių atsiskaitymų pasiūlos augimą, tad tai jau pasaulio realybė.

Galbūt galima būtų siūlyti įdiegti kažkokią papildomą sutartį ar limitus. Tačiau kai duodi 5 eurus vaikui pietums, o jis vietoj to nusiperka kavos ir saldumynų, juk nereikalauji, kad bankas blokuotų galimybę susimokėti už tai, kam pinigų nenumatei?

A.Baranausko nuomone, ir dabar įrankių visai pakanka, kad kontroliuotume savo išlaidas: „Taip, vaikas gali sumokėti savo telefonu ir už beprasmį automobilio parkavimą, ir už žaidimą „Google Play“. Bet tam ir yra numatyta galimybė anuliuoti užsakymą, o vieno pirkinio kaina apribota iki 15 eurų.“

Be to, „Google Play“, pati ne karta pulta už suteikiamą galimybę vaikams išlaidauti, yra įdiegusi specialių filtrų, kuriuos gali suaktyvinti tėvai. Ten nustatymuose rasite ir išsamią instrukciją, skirta tėveliams.

Taigi čia sprendžiama didžiausia dilema – kas būtų geriau: atsisakyti naujų galimybių ar tiesiog pasikalbėti su vaiku ir sutarti dėl sąlygų? Arba su darbuotojais sutarti, kad už asmenines paslaugas reikės patiems ir susimokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.