Policija atskleidė nejaukią tiesą apie telefonų vagystes Lietuvoje

Istorijų apie pavogtus telefonus ir klausimų, ką dabar daryti, išgirstame nemažai. Daugybė žmonių netiki, kad, praradę bene brangiausią nuolat su savimi nešiojamą turtą, sulauks policijos pagalbos, ir labai mažai kas žino, ką išties tokiu atveju reikia daryti. Todėl Lietuvos teisėsaugos atstovams pateikėme keletą konkrečių klausimų: kiek, kur ir kaip iš lietuvių pavagiama telefonų, kiek jų pavyksta surasti ir kas yra didžiausios aukos. Štai atsakymai iš pirmų lūpų.

Dažniausiai telefonų lietuviai netenka palikę juos be priežiūros viešose vietose.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai telefonų lietuviai netenka palikę juos be priežiūros viešose vietose.<br>123rf nuotr.
Neatsargus telefono nešiojimas užpakalinėje kišenėje – vienas tų dalykų, už kuriuos vagys jums bus dėkingi.<br>123rf nuotr.
Neatsargus telefono nešiojimas užpakalinėje kišenėje – vienas tų dalykų, už kuriuos vagys jums bus dėkingi.<br>123rf nuotr.
Klausimus pateikėme Policijos departamento atstovui spaudai Ramūnui Matoniui.<br>V.Balkūno nuotr.
Klausimus pateikėme Policijos departamento atstovui spaudai Ramūnui Matoniui.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 28, 2016, 1:11 PM, atnaujinta May 11, 2017, 9:03 PM

Trys tikros praradimų istorijos

„Mano keturiolikamečiam pusbroliui šiandien Vilniaus gatvėje pavogė „iPhone“. Tiesiog priėjo ir išplėšė iš rankų.“

„Įsivaizduoji, šiandien nusipirkau prieš metus iš manęs pavogtą „iPhone“! Nedaug prašė, tai nesikreipiau į policiją, nes buvo juokinga. Tas pardavėjas nusipirko iš vagies, per metus taip ir nesugebėjo nieko su juo padaryti – ekrane nuolat rodė įspėjimą, kad grąžintų šeimininkei.“

„Draugas Anglijoje nupirko naują „iPhone“ ir siuntė paštu. Gavau siuntinį, o atidaręs viduje neradau telefono. Paštas pripažino, kad siuntiniai buvo išplėšti pakeliui kažkur užsienyje. Sumokėjau vienai svetainei, kuri aptinka bet kur pasaulyje aktyvintą „iPhone“, ir sužinojau, kad juo naudojamasi Latvijoje. Visus dokumentus turėjau, kreipiausi į policiją, ten užvedė bylą. Galiausiai telefoną atgavau po metų. Tik pirkau visiškai naują brangiausią modelį su 128 GB atminties, o atgauto vertė toli gražu nebe ta.“

Visos šios istorijos yra tikros, visų jas rašiusių žmonių pavardės mums žinomos. O kai vieną rytą ir bendradarbė paklausė, ką daryti – jai gatvėje iš užpakalinės kelnių kišenės ištraukė telefoną, supratome, kad metas pateikti kelis klausimus Lietuvos policijai.

Populiariausias tarp vagių – „Samsung“

„Mobiliųjų telefonų vagystės ar plėšimai šiuo metu Lietuvoje yra vieni  dažniausių gatvės nusikaltimų. Visuomenė vis aktyviau naudoja privačias išmaniąsias technologijas nepaisant naudotojo amžiaus, vos ne kiekvienas žmogus gatvėje dėvi ausines. Tad situacija lyg ir nieko neturėtų stebinti – kriminalinis pasaulis visada šalia ir susitelkęs būtent į tas sritis, kur lengviausia gauti naudos“, – laiške pakomentavo mūsų klausimus Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Bet apie viską nuosekliai. Iš pasakotų istorijų susidarė įspūdis, kad Lietuvoje nuo ilgapirščių labiausiai kenčia „Apple“ įrenginių savininkai. Tačiau, policijos žiniomis, yra šiek tiek kitaip: „Sakytume,  vyrauja „Samsung“ prekės ženklo gamintojo produkcijos vagystės. Toliau – „LG“, „Nokia“. Negalime nepaminėti ir „Apple“. Šio gamintojo išmanieji telefonai yra daugiau mados ar įvaizdžio, tam tikro socialinio statuso rodiklis.

Visi žino, kad šie įrenginiai yra gana gerai apsaugoti. Vagys taip pat puikiai supranta, kad, užvaldžius „Apple“ produkciją, ją parduoti bus sunku arba  tai neduos norimų pajamų. Tačiau „iPhone“ yra madingi ir, aišku, patrauklūs vagims.“

Taigi, atrodo, nors patraukliausi vagims yra madingesni įrenginiai, vagys nediskriminuoja ir skurdžių – vagiami net patys paprasčiausi telefonai. Be to, nuo vagių neapsaugo ir technologijų išmanymas – dažniausiai vagiami ne neišmanėlių, o žioplių įrenginiai.

„Žmogus, praradęs turtą, natūraliai nori atkurti teisybę, tad kreipiasi, nepaisant prarasto telefono kokybės ar užimamo socialinio sluoksnio. Iš praktikos galime teigti, kad nuo tokių nusikaltimų vis dėlto nukenčia aplaidūs ir nesaugantys savęs ir savo įrenginių asmenys.

Per mėnesį pavagia apie 2000 telefonų!

Kas su tuo nesusidūrė, matyt ramiai sau svarsto, kad beprasmiška išlaidauti tuos telefonus draudžiant, o didžiausia galima nelaimė yra dužęs ekrano stikliukas. Todėl policijos pateikti duomenys privertė pasijusti nejaukiai net mus.

„Pagal naują policijoje taikomą grėsmių vertinimo metodiką nuo 2015 sausio mėnesio didžiausias per mėnesį registruotų vagysčių rodiklis siekė 2386 atvejus, o mažiausias – 1651. Mažiausiai vagysčių buvo fiksuota 2016 m. sausio mėnesį, tačiau bendra paskutinių aštuoniolikos mėnesių tendencija – vagysčių mažėjimas.“

Skambėtų beveik optimistiškai. Jei skaičiai nebūtų triženkliai…

Policija nurodo, kad dažniausia mobiliojo įrenginio vagystės vieta yra viešoji, o populiariausia – neatsakingai, be priežiūros paliktų daiktų vagystė. Išmanieji telefonai vagiami kavinėse, parkuose, diskotekose, baruose, viešajame transporte ir net darbo vietose.

Metų laikas didesnės įtakos tam neturi, nes masinio susibūrimo vietose lankomės ištisus metus. Rytais ar pavakaryje telefonai vagiami autobusuose, vakare – kavinėse ir baruose. Tai iš esmės sutampa su pačių žmonių socialiniais įpročiais

„Dažniausias mobiliojo telefono praradimo scenarijus 2015–2016 m. – aplaidumas. Tai be priežiūros paliktų daiktų vagystė (užfiksuoti 209  atvejai). Antras pagal populiarumą – kišenvagystė (užfiksuoti 184 tokie atvejai). Trečioje vietoje – vagystės socialiniais ryšiais susijusių asmenų aplinkoje (pažįstamų susibūrimuose, darbovietėje, švietimo įstaigose ir kt., fiksuoti 89 tokie atvejai).

Neretai vagiama iš transporto priemonių ir tarnybinių patalpų (atitinkamai 71 ir 41 atvejai). Visais atvejais patys įrenginių savininkai patraukia kriminalinio pasaulio dėmesį į naudojamus daiktus. O socialinė erdvė, baras, paplūdimys ar kita yra tik teritorija, kurioje nerūpestingas įrenginio savininkas jį palieka be tinkamos priežiūros“, – rašoma policijos atsakyme į mūsų klausimus.

Atgauna iki 30 proc. pavogtų telefonų

Teiginius, kad yra lygesnių už lygius, kurių telefonų policija ieško gerokai aktyviau, negu visų likusių, patys policininkai griežtai atmetė: „Garantuojame, kad policijos pareigūnai laikosi asmenų lygybės principo ir į visus įvykius reaguoja vienodai atsakingai, imdamiesi visų būtinų priemonių, kad nusikalstama veika būtų atskleista per kuo trumpiausią laiką, o nusikaltę asmenys surasti.“

Ir sekasi jiems ne taip blogai, kaip mano sakantieji, kad „niekada nieko neranda“.

„Maždaug iki trisdešimties procentų pavogtų telefonų pavyksta aptikti ir grąžinti savininkams“, – teigė policijos atstovai ir nurodė, kad įrenginius vagia tiek pavieniai asmenys, tiek organizuotos vagių grupės.

Tiesa, kaip konkrečiai vyksta pavogtų įrenginių paieška, atskleisti nepanoro: „Tai, kaip konkrečiai vyksta policijos paieška ir tyrimas, yra policijos veiklos taktikos dalykas, kuris nėra viešinamas. Tačiau informuojame, kad visi ieškomi ir turintys individualius požymius daiktai numeruojami, tarp jų ir mobilieji telefonai, registruojami žinybiniame duomenų registre bei skelbiama jų paieška.

Bendradarbiaujant su mobiliojo ryšio operatoriais, atliekama prarastų įrenginių IMEI kontrolė, o apie gautus sutapimus informuojami paskelbę paiešką policijos pareigūnai, kurie imasi būtinų veiksmų surasti ir grąžinti nukentėjusiajam prarastą ryšio priemonę.“

Beje, policininkai sako, kad niekada neatsisako pagalbos, kurią gali pasiūlyti išmanesnis pavogtojo įrenginio savininkas: „Tyrimas turi būti atliktas per kiek įmanoma trumpą laiką, taikant visus įmanomus būdus ir metodus nusikaltimui atskleisti. Bet kokia teisėta pagalba, galinti padėti tyrimui, yra priimtina. Ir programėlės, padedančios nustatyti įrenginio buvimo vietą. Žmogus visada pasakys, kad jo telefone yra įdiegtas „telefono seklys“.“

O štai mūsų aprašytu trečiuoju atveju, kai užsienyje buvo pavogtas neaktyvintas naujas telefonas, geresnės pagalbos, negu buvo gauta, tikėtis, matyt, neverta. Policija nurodė, kad naudojantis tarptautinio bendradarbiavimo mechanizmais sėkmingo ištyrimo terminai priklauso nuo svečios šalies teisėsaugos institucijų veiklos.

Kaip saugotis?

Pirmas ir svarbiausias pareigūnų patarimas – saugotis ir elgtis protingai patiems. Dažniausiai nukenčia tie, kurie patys sudaro palankias sąlygas nusikaltėliams, susibūrimo vietose nuolat demonstruoja telefoną, palieka jį be priežiūros, nešioja  galinėje kišenėje.

Nuo žioplumo vaistų nėra. Tačiau policija mums, norintiems jaustis ramiau, perdavė ir keletą vertingų patarimų.

Ką dera žinoti perkant ar atsiimant iš taisyklos mobilųjį telefoną?

► Įsigydami mobilųjį telefoną reikalaukite dokumentų, pagal kuriuos įmanoma nustatyti, kad jis įgytas teisėtai.

► Pirkdami telefoną jo klaviatūra surinkite simbolių seką *#06# ir patikrinkite, ar pirkimo–pardavimo sutartyje, garantiniame talone, ant pakuotės ar ant mobiliojo telefono korpuso nurodytas IMEI sutampa su įdiegtu programinėje įrangoje. Jei IMEI nesutampa, atsisakykite tokį telefoną įsigyti. (Ši procedūra ypač svarbi, jei perkate telefoną neoficialiose pardavimo vietose, t.y. „iš rankų“).

► Įsigiję mobilųjį telefoną jums patogiu būdu užsirašykite jo IMEI (pvz., ant popieriaus lapo). Ši informacija turėtų būti saugoma ne kartu su telefonu. Ji gali būti reikalinga tiek prarastam telefonui užblokuoti, tiek jo paieškai.

► Atsiimdami iš taisyklos atsietą ar sutaisytą telefoną patikrinkite, ar po atsiejimo ar taisymo procedūros nepakeistas IMEI. Jei taip, reikalaukite iš asmens, keitusio IMEI, gamintojo įgaliojimo, o jei tas asmuo gamintojo įgaliojimo neturi, kreipkitės į policiją.

► Žinokite, kad įsigydami telefoną neoficialiose prekybos vietose rizikuojate nukentėti. Jei išaiškės, kad telefonas yra vogtas, jums nebus teikiamos ryšio paslaugos, telefonas bus konfiskuotas, taip pat privalėsite įrodyti, kad pats nedalyvavote vykdant nusikalstamą veiką.

► Tik jums žinomose vietose telefono korpusą pažymėkite ženklu, pagal kurį būtų įmanoma jį atpažinti.

► Įsigiję telefono aparatą, galite kreiptis į teritorinę policijos įstaigą. Policijos pareigūnai atlieka slaptą daiktų žymėjimą ir jūsų telefoną jie papildomai pažymės specialiu žymekliu bei užregistruos daiktų žymėjimo žurnale.

Kaip elgtis, kad maksimaliai apsisaugotum nuo vagystės ar apiplėšimo

► Saugokite mobilųjį telefoną kišenėje, rankinėje ar kitoje vietoje taip, kad tol, kol juo nesinaudojama, aplinkiniams būtų sunku nustatyti, kad  jį turite.

► Naudokitės telefono užrakinimo funkcija, jei tokia yra.

► Nesinaudokite telefonu vietose, kur tikimybė būti apiplėštam ar apvogtam yra didelė: spūstyse, tamsoje ir t.t.

► Prieš naudodamiesi telefonu įvertinkite, ar supanti aplinka yra pakankamai saugi.

► Nepalikite telefono automobilyje tokiose vietose, kur jis gali būti matomas ar girdimas jo skambutis iš išorės. Geriausia niekada nepalikite telefono automobilyje.

Kaip elgtis tapus vagių auka

► Jei jums pavogė mobilųjį telefoną, kuo skubiau apie tai praneškite policijai. Bus geriausia, jei nurodysite jo IMEI ir kitus ženklus, pagal kuriuos telefoną būtų įmanoma atpažinti. Taip pat judant koja kojon su šiuolaikinėmis technologinėmis tendencijomis rekomenduotina naudotis e. policija paslaugomis ir tokiu būdu pranešti apie galimai įvykdytą nusikaltimą. Nereikės niekur eiti, policijos pareigūnas pats susisieks su jumis.

► Kuo skubiau kreipkitės į savo judriojo telefono ryšio operatorių, prašydami užblokuoti tiek abonentinį numerį, tiek IMEI. Gerai, jei IMEI žinote, tačiau jei jo nežinote, nesisielokite, paprašykite, kad operatorius užblokuotų IMEI, kurį tinklas užregistravo paskutinį kartą prieš įvykstant telefono, kuriame buvo jūsų SIM kortelė kartu su jūsų abonentiniu numeriu, vagystei. Tokius duomenis operatorius paprastai turi .

Jei tapote plėšimo auka

► Stenkitės įsidėmėti užpuolikus, bruožus, drabužius, kiek jų buvo ir pan.

► Nedelsdami praneškite apie įvykį policijai ir taip sudarykite sąlygas susekti įtariamuosius karštais pėdsakais. Nurodykite tikslią savo buvimo vietą ir nepasišalinkite iš jos iki atvyks policijos ekipažas. Įvykus tokiam įvykiui policija atvyksta per maksimaliai trumpą laiką bei suteikia būtiną pagalbą, pataria, kaip elgtis toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.