Ar tikrai moteris su IT nesuderinama?

Ar žinote, kad pirmąja programuotoja laikoma 1815 12 10 – 1852 11 27 gyvenusi didžio anglų poeto lordo George'o Byrono dukra grafienė Ada Lovelace? Jos garbei viena iš programavimo kalbų pavadinta ADA, o grafienės gimimo diena – gruodžio 10-oji – laikoma programuotojų diena. Taip, tai ne vyras, o moteris, tad kodėl pagal gajų stereotipą IT sritis laikoma vyrų viešpatija?

Programavimas moterims sekasi ne blogiau nei vyrams. Blogiau sekasi tik ryžtis jo imtis.<br>123rf nuotr.
Programavimas moterims sekasi ne blogiau nei vyrams. Blogiau sekasi tik ryžtis jo imtis.<br>123rf nuotr.
Personalo atrankų kompanijos „Grafton Recruitment Lietuva“ IT atrankų skyriaus vadovė Agnė Chushak.
Personalo atrankų kompanijos „Grafton Recruitment Lietuva“ IT atrankų skyriaus vadovė Agnė Chushak.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 1, 2016, 7:45 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:12 PM

Kieno gebėjimai tinkamesni darbui IT srityje?

„Įvairių šalių ir Lietuvos statistiniai duomenys rodo, kad iš tikrųjų IT srityje dominuoja vyrai. Tokią padėtį daugiausia nulėmė  stereotipas, kad IT specialisto darbas yra itin vyriškas. Jis dažnai atbaido merginas, besirenkančias būsimą specialybę.

Tačiau nėra abejonių, kad žmonių gebėjimai yra įvairūs ir nepriklauso nuo lyties. Merginos, kurios pasirenka IT specialistės darbą, neretai padaro sėkmingą karjerą, nes ši sritis yra labai plati“, – teigė personalo atrankų kompanijos „Grafton Recruitment Lietuva“ IT atrankų skyriaus vadovė Agnė Chushak.

Personalo atrankų specialistės teigimu, vienos  populiariausių sričių, kuriose tenka susidurti su moterimis IT specialistėmis, yra programinės įrangos testavimo, IT projektų valdymo bei verslo analitikos. Čia reikia kruopštumo, atidumo detalėms ir gebėjimo bendrauti su klientais. Todėl darbdaviai noriai renkasi kandidates moteris.

IT specialistė padeda gelbėti žmonių gyvybes

Jurgita Krukonytė IT srityje dirba jau 5 metus. Dabar ji – verslo sistemų analitikė, dirbanti su pajamų ciklo valdymo produktu JAV sveikatos apsaugos technologijų ir paslaugų centre „Intermedix Lietuva“.

„Mūsų kuriamas sprendimas padeda greitosios medicinos pagalbos įstaigoms gauti mokėjimus už suteiktas paslaugas. Jungtinėse Amerikos Valstijose sveikatos apsaugos sistema yra kitokia – kiekvienas pacientas yra atsakingas už patirtas sveikatos apsaugos išlaidas. Tai gerokai apsunkina šių įstaigų darbą – jos turi savarankiškai susisiekti su visais pacientais, jų draudimo kompanijomis ar valstybinio draudimo tiekėjais.

Mūsų programinė įranga bei greta dirbantys specialistai padeda mums šį sudėtingą pajamų valdymo procesą atlikti efektyviau, greičiau bei pigiau ir taip leidžia sveikatos apsaugos įstaigoms susitelkti į savo pagrindinę užduotį – gelbėti žmonių gyvybes“, – apie savo darbą pasakojo IT specialistė.

Mergina labai patenkinta, kad pasirinko tokią specialybę. Ji troško iššūkių, kurie skatina tobulėti.

„Manau, kad, nepaisant lyties, kiekvienas, ugdantis asmenines ar profesines kompetencijas, gali sėkmingai dirbti IT srityje. Juolab kad ši sritis yra gana plati – šiuo metu „Intermedix Lietuva“ IT skyriuje dirba programuotojai, verslo ar duomenų analitikai, sistemų architektai, kokybės užtikrinimo, techninės pagalbos ir kiti specialistai“, – teigė J. Krukonytė.

Moteris tenkintų mažesnis atlygis

Svarbus veiksnys renkantis profesiją ir įsitvirtinant darbe yra darbo užmokestis. IT specialistų algos – vienos didžiausių Lietuvos darbo rinkoje. Tačiau panašu, kad merginas motyvuoja ne tai.

„Dažniausiai moterų atlyginimo lūkesčiai yra žemesni nei vyrų. Pastebima tendencija, jog moterys savikritiškai vertina savo įgūdžius, žinias bei patirtį. Tai toli gražu ne taisyklė, tačiau pasitaikė atvejis, kai moters, užimančios tą pačią poziciją toje pačioje įmonėje (darbo stažas labai panašūs), finansiniai lūkesčiai buvo 20 procentų mažesni už vyro“, – sako „Grafton Recruitment Lietuva“ IT atrankų skyriaus vadovė A.Chushak.

Tiesa, J. Krukonytės pastebėjimu,  dauguma darbdavių atlyginimus skiria neatsižvelgdami į darbuotojo lytį. Dažniausiai darbo užmokestį lemia įmonė, specialisto patirtis, taip pat šių specialistų poreikis rinkoje.

Lanksčios darbo sąlygos?

Personalo atrankų specialistai sutaria, kad informacinės technologijos – labai dinamiška, nuolat kintanti sritis, kurioje labai svarbu spėti su naujausiomis tendencijomis ir produktų versijomis. 1–2 metų pertrauka vaiko priežiūros atostogoms gali stipriai atsiliepti kvalifikacijai.

Tačiau norinčios neatsilikti moterys tobulinasi namuose, savarankiškai domisi IT naujovėmis. Be to, ryškėja tendencija, kad darbdaviai vis lanksčiau žiūri į tokias situacijas – suteikia galimybę dirbti iš namų ar ne visą darbo dieną.

Pasak A. Chushak, įvertinus daugelį veiksnių, matyti, jog galimybių moterims rinktis darbą IT srityje daugėja. Jau dabar  šioje srityje dirba vis daugiau moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.