Lietuva mini 25 metus internete: ši nuotrauka – ypatinga

Spalio 10 d. Lietuva mini 25 metų sukaktį, kuomet 1991 metų spalio 10 dieną Lietuva tapo pasaulio kompiuterių tinklo, interneto, nare, kuris ką tik nepriklausomybę atgavusiai trijų milijonų gyventojų valstybei suteikė galimybę būti matomai, nepriklausomai, pažangiai.

Tai – pirmoji internetu Lietuvoje gauta nuotrauka. Joje matomi Lietuvos mokslų akademijos Matematikos ir informatikos instituto darbuotojai. Iš kairės į dešinę: Laimutis Telksnys, Julius Sruogis, Petras Šulcas.
Tai – pirmoji internetu Lietuvoje gauta nuotrauka. Joje matomi Lietuvos mokslų akademijos Matematikos ir informatikos instituto darbuotojai. Iš kairės į dešinę: Laimutis Telksnys, Julius Sruogis, Petras Šulcas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2016, 12:06 PM, atnaujinta May 11, 2017, 4:43 AM

„Lygiai prieš 25 metus, tuometiniame Lietuvos mokslų akademijos Matematikos ir informatikos institute – Goštauto g. 12 – pradėjo veikti kompiuterinio palydovinio ryšio mazgas Lietuva-internetas. Iš čia pirmą kartą buvo pasiųstas signalas visai Lietuvai ir taip atsivėrė vartai Lietuvai bendradarbiauti su visu pasauliu“, – teigė Lietuvos interneto krikštatėviu vadinamas prof. Laimutis Telksnys, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos instituto mokslininkas, LITNET tinklo kūrėjas.

Sukurtomis interneto galimybėmis – duomenų perdavimo, telefono ir fakso kanalais – iš karto pradėjo naudotis Lietuvos Aukščiausioji Taryba, Lietuvos Respublikos Vyriausybinės organizacijos, mokslo ir studijų institucijos.

„Be interneto šiandien neįsivaizduojame savo kasdienybės, darbo ar laisvalaikio. Per 25 metus pasiekėme puikių rezultatų informacinių ir ryšių technologijų (IRT) srityje, kuriais galime didžiuotis: ir sparčiausiu interneto ryšiu pasaulyje, ir puikia sukurta IRT infrastruktūra, ir stipriu mokslo potencialu, ir užsienio investicijomis. Svarbiausia, kad turime talentingus ir kūrybiškus žmones, dėl kurių Lietuva yra regiono lyderė IRT srityje. Simboliška, bet kartu džiugu, kad pirmasis signalas visai Lietuvai buvo pasiųstas iš šio pastato, kuriame įsikūrusi ir mūsų agentūra“, – teigė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) direktorius Kęstutis Šetkus.

Beje, straipsnį iliustruojanti nuotrauka yra pirmoji elektroninė fotografija, gauta Lietuvoje internetu. Tai įvyko 1992 metų sausio mėnesį, kai iš Norvegijos, Oslo universiteto, Vidaras Bjerkelandas atsiuntė ją į Lietuvos mokslų akademijos Matematikos ir informatikos institutą.

Nuotrauka padaryta to laiko naujiena – elektroniniu fotoaparatu. Nuotrauką Vilniuje užfiksavo V.Bjerkelandas, kuris, grįžęs į Norvegiją, iš Oslo universiteto atsiuntė internetu ją į Vilnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.