„Linkomanija“ nepakarta, bet ir neišteisinta

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) kova su interneto paslaugų teikėjais siekiant, kad jie blokuotų piratavimu kaltinamą „Linkomanijos“ svetainę, įgyja pagreitį. Bet jos baigtis lieka nenuspėjama – nė viena pusė ginklų sudėti neketina.

Piratavimu kaltinama „Linkomanijos“ svetainė Lietuvoje populiari jau keliolika metų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Piratavimu kaltinama „Linkomanijos“ svetainė Lietuvoje populiari jau keliolika metų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis („Lietuvos rytas“)

2016-10-12 12:26, atnaujinta 2017-05-11 01:16

Vilniaus apygardos teismas šią savaitę sulaukė interneto teikėjų atsiliepimų į LATGA ieškinį.

Jie LATGA reikalavimų tenkinti neskuba ir teismui pateikė savo argumentus.

Su reikalavimais nesutinka

„Linkomanijos“ byla išsiskiria kompleksiškumu ir apima labai skirtingų kategorijų klausimus. Byloje supinta autorių teisių apsauga su saviraiškos, susižinojimo ir ūkinės veiklos laisvėmis“, – sakė „Teo“ ir „Omnitel“ teisės reikalų vadovė Giedrė Kaminskaitė-Salters.

Ji pabrėžė, kad šiuos klausimus reguliuoja ne tik Lietuvos įstatymai, bet ir Konstitucija ar Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija.

„Todėl su reikalavimais, kokie formuluojami ieškinyje, negalime sutikti, nes jie galimai pažeistų tų „Linkomanijos“ vartotojų interesus, kurie nepažeidžia jokių autoriaus teisių“, – pridūrė G.Kaminskaitė-Salters.

Paslaugų teikėjai sako, kad reikalavimas blokuoti prieigą prie visos svetainės yra perteklinis ir neproporcingas, be to, būtina atsižvelgti į teisėtus kitų visuomenės grupių interesus. Turinio blokavimą jie vertina kaip kraštutinę priemonę, kuri turi būti labai gerai pamatuota, įvertinant, kam ir kiek laiko ji būtų taikoma.

„Abejojame, ar ieškinio reikalavimai atitinka tokių draudimų taikymo sąlygas, numatytas Autorių teisių įstatyme. Vertindami ieškinį abejojame, kad siūlomas blokavimas atitinka Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aiškinimą bei kitų valstybių praktiką“, – teigė G.Kaminskaitė-Salters.

Į bylą neįtraukė pažeidėjų

Klausimų interneto teikėjams sukėlė ir tai, kad atsakovais traukiami tik 9 interneto paslaugų teikėjai, nors jų yra daugiau nei šimtas. Be to, į bylą neįtraukti patys galimi pažeidėjai.

Bitės“ teisininkai taip pat pabrėžė, kad ieškinyje nėra įrodymų, kokia „Linkomanijos“ svetainėje atgaminamo nelegalaus turinio apimtis, šioje svetainėje yra ir nemažai teisėto turinio.

Maža to, norint įgyvendinti LATGA reikalavimą pritaikyti URL blokavimo technologiją, interneto teikėjams reikėtų įsigyti kelis milijonus eurų kainuojančią įrangą.

„Kadangi būtų filtruojamas visas duomenų srautas, didėjant perduodamų duomenų kiekiui reikėtų reguliarių papildomų investicijų“, – pabrėžė „Bitės“ atstovė Žana Jakevičienė.

Pozicijos nekeičia

LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas teigė, kad jų pozicija ir argumentai nesikeičia – piratinės svetainės turi būti blokuojamos. Telieka įtikinti teismą.

Jis pridūrė, kad šis bylinėjimasis padėjo išjudinti klausimą iš esmės. Interneto teikėjams atstovaujančios asociacijos – Lietuvos kabelinės televizijos asociacija ir „Infobalt“ – pačios kreipėsi į Kultūros ministeriją siūlydamos valstybinės institucijos lygmeniu nurodyti, kad interneto ryšio teikėjai privalo blokuoti piratinius tinklalapius.

Šią savaitę Kultūros ministerijoje vyko pirmasis susitikimas šiuo klausimu.

„Neišgirdome jokių prieštaravimų, kad tokie puslapiai kaip „Linkomanija“ ir panašūs turėtų būti blokuojami. Diskutavome tik apie priemones, kaip tai turėtų būti padaryta“, – pabrėžė M.Kuzminas.

Anot jo, tokie įgaliojimai galėtų būti suteikti naujai sukurtai arba jau egzistuojančiai institucijai, pavyzdžiui, Informacinės visuomenės plėtros komitetui arba Lietuvos radijo ir televizijos komisijai. Kultūros ministerijos nuomone, neatmestinas ir teisminis būdas – jis taikomas daugelyje ES valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.