Kodėl užsidega „Note 7“? Pavojus kyla kiekvienam turinčiam telefoną

„Samsung“ palaidojo savo geriausią išmanųjį telefoną „Galaxy Note 7“. Kartu palaidojo apie 15,5 mlrd. eurų savo pinigų (tokią sumą gali siekti bendri nuostoliai) ir nemažą gabalą savo reputacijos – tai žino visi. Tačiau net šie stulbinantys nuostoliai tėra ledkalnio viršūnė. Pamėginkime paanalizuoti, kas išties buvo sunaikinta kelių tvykstelėjusių telefonų liepsnose.

Degantys telefonai ateity virs milžiniškomis bylomis dėl nuostolių kompensavimo, o tai dar padidins „Samsung“ praradimus.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Degantys telefonai ateity virs milžiniškomis bylomis dėl nuostolių kompensavimo, o tai dar padidins „Samsung“ praradimus.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pridėjus mažą liepsnelę ši „Galaxy Note 7“ reklama tampa labai teisinga.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Pridėjus mažą liepsnelę ši „Galaxy Note 7“ reklama tampa labai teisinga.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Ar atsparumas vandeniui netapo viena priežaščių, dėl kurios telefonas ėmė perkaisti?<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Ar atsparumas vandeniui netapo viena priežaščių, dėl kurios telefonas ėmė perkaisti?<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
„Oculus“ daug vilčių deda į „Gear VR“, vadinasi, irgi skaičiuos nuostolius.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
„Oculus“ daug vilčių deda į „Gear VR“, vadinasi, irgi skaičiuos nuostolius.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Nedegantis pasiūlymas – naujas senukas. Pirmos kartos „Galaxy Note“ pasirodė toks legendinis, kad šiandien, praėjus šešeriems metams, Lietuvoje aptikome jį parduodamą beveik už tiek, kiek kainavo 2010 m. Ir tai su nuolaida!<br>A.Lukošiaus nuotr.
Nedegantis pasiūlymas – naujas senukas. Pirmos kartos „Galaxy Note“ pasirodė toks legendinis, kad šiandien, praėjus šešeriems metams, Lietuvoje aptikome jį parduodamą beveik už tiek, kiek kainavo 2010 m. Ir tai su nuolaida!<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-10-15 12:39, atnaujinta 2017-05-10 20:30

Nužudytas didvyris

Niekas neabejoja, kad „Samsung“ iš šių bėdų išsikapstys. Kompanija, kuri gamina net Steve'o Jobso pagirtus šaldytuvus, kompiuterius, fantastiškai populiarius televizorius, skalbykles ir… žodžiu, būtų lengviau vardinti, ko ši Pietų Korėjos kompanija negamina, tikrai nenumirs sužlugus vieno telefono projektui.

Tačiau jokiu būdu nežvelgtume į šią bėdą kaip į paprasčiausiai prarastus 15,5 mlrd. eurų („Samsung“ nurodo, kad laukia 3 mlrd. eurų nuotstolio, tačiau skaičiuokime ir neuždirbtus pinigus, ir poveikį reputacijai). Priversta iš rinkos pašalinti „Galaxy Note 7“ kompanija nukirto tą šaką, kuri išaugino ir laikė „Samsung“, kaip geros išmaniųjų telefonų gamintojos, vardą.

Žvelgdami iš dabarties perspektyvos galime drąsiai teigti, kad visiškai nesvarbu, kiek telefonų modelių gamino „Samsung“, ji amžinai būtų taip ir likusi neišradinga „Apple“ kopijuotoja, nuobodesne prastesnių už HTC plastikinių telefoniukų kepėja, jei 2010 m. rinkai nebūtų pristačiusi „Galaxy Note“ modelio.

Būtent „Galaxy Note“ tapo tuo didvyriu, kuris įrodė ne tik tai, kad „Samsung“ gali sukurti visiškai netikėtą originalų ir išskirtinį telefono modelį, bet ir visa „Android“ sistema turi bent jau vieną didžiulį privalumą prieš „iPhone“ – efektyviai veikia telefonuose bet kokio dydžio ekranu.

Iš pradžių visi šaipėsi iš pusę veido dengiančio įrenginio, po to visi ėmėsi jį kopijuoti. Taigi „Galaxy Note“ davė pradžią didelių ekranų madai ir liko vieninteliu telefonu su puikiai veikiančiu rašikliu. O tapusi mados diktatore „Samsung“ pelnė labai rimtos telefonų kūrėjos vardą.

Taigi palaidodama „Note 7“ ir faktiškai palikdama sau labai mažai šansų reabilituotis su „Note 8“ (kaip įtikinti apdegusius, kad dabar nebedegs?) „Samsung“ nukirto kur kas daugiau, negu gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

O ką, jei sproginės visi?

Kaip inertiškai mes bereaguotume į šią problemą, nėra jokių abejonių, kad nuo šiol paėmę į rankas bet kurį ateity pasirodysiantį „Samsung“ telefono modelį prisiminsime užsidegimus ir labai rimtai susimąstysime, ar norime nakčiai jį palikti krautis netoli savo lovos… Arba ant medinės spintelės… Arba…

Blogiausia yra tai, kad net nutraukusi modelio gamybą, atšaukusi visus parduotus modelius „Samsung“ taip ir nesugebėjo tiksliai išsiaiškinti, kodėl jis užsiliepsnoja. Pirminė prielaida, kad kalti kažkokie nekokybiški akumuliatoriai, atrodo, nepasitvirtino – pakeitus juos pasklido pranešimai apie užsiliepsnojančius „saugius“ telefonus.

„New York Times“ pranešė, kad šimtai „Samsung“ darbuotojų bandė nepatikimus išmaniuosius telefonus, tačiau nė karto taip ir nesugebėjo sumodeliuoti situacijos, kad jie užsiliepsnotų. Jei remtumės tik tokių testų duomenimis, turėtume sutikti, kad „Galaxy Note 7“ yra idealiai saugūs. Štai tik tie 92 atvejai vien JAV…

Ir būtent tai visiems mums turėtų kelti tam tikrą siaubą. Juk jei nepavyko nustatyti kodėl ir net pamatyti, kad šie užsiliepsnojantys telefonai užsiliepsnoja, vadinasi, mes nebegalime pasitikėti jokiais bet kokių įrenginių testais. Ir visi tie „iPhone“, „Sony“ ar HTC gerbėjai, kurie dabar šaiposi iš prastų „Samsung“, turėtų rimtai susimąstyti, ar patys yra tokie jau saugūs?

Jei tokia galinga korporacija kaip „Samsung“ nesugeba nustatyti, kas kaltas dėl telefonų užsiliepsnojimo, ar tikrai kitų kompanijų kokybės testavimo skyriai sugebėtų išsiaiškinti analogiškas problemas?

Buvęs Korėjos elektronikos technologijų instituto Baterijų tyrimo centro direktorius Parkas Chul-wanas „New York Times“ žurnalistams sakė, kad problema gali būti kur kas sudėtingesnė negu kažkoks akumuliatoriaus brokas.

„Atrodo, kad siekdama aplenkti „iPhone“ „Samsung“ į savo telefoną sukišo tiek inovacijų, kad visa ta technologija tapo nebekontroliuojama“, – spėliojo jis.

Tai tik spėlionės, tačiau „Samsung“ išties taip nė karto ir nenurodė tikslios užsiliepsnojimo priežasties, o kurie iš į vis plonėjantį korpusą sugrūstų įrenginių kokiomis sąlygomis galėjo sukelti perkaitimą, kokia konstrukcijos klaida sukėlė trumpuosius jungimus, vis tiek neaišku.

Būtent dėl to neaišku ir tai, ar neims tokie dalykai kartotis kitų gamintojų taip pat vis sudėtingesniuose bei plonesniuose įrenginiuose. Nejaugi išmanieji telefonai, kaip technologinis vienetas, pasiekė savo galimybių ribas ir tolesnis tobulėjimas gerokai sulėtės?

Savo ruožtu „Samsung“ atstovai Lietuvoje mus užtikrino, kad kai tik bus žinoma, kodėl kilo problemų su „Note 7“, nedelsiant pasidalins išvadomis:

„Bendrovė „Samsung“ šiuo metu kruopščiai tiria „Note7“ telefonų  problemos priežastį. Kai sužinosime kas nutiko, nedelsiant pasidalinsime išvadomis. Vartotojų saugumas mums yra didžiausias prioritetas. Visus savo lojalius klientus užtikriname, kad reaguosime atitinkamai, jog ši situacija nepasitaikytų ateityje. Primename, jog Baltijos šalyse incidentų nebuvo“, – rašoma mums atsiųstame atsakyme.

Realybės smūgis virtualybei

Yra dar viena auka, kurią sužeidė „Galaxy Note 7“ liepsnos. Tai „Facebook“ priklausanti virtualios realybės kompanija „Oculus“. Ir ne tik dėl to, kad įrenginiuose „Oculus Rift“montuojami būtent „Samsung Note“ SuperAMOLED ekranai.

Tiesiog didžiausią populiarumą virtualios realybės įrenginiams pasiekti padėjo būtent „Samsung“ siūlomi „Gear VR“ įrenginiai, kurie kuriami kartu su „Oculus“, o dabar kompanija buvo priversta išjungti „Note 7“ telefonų palaikymą. Logiška – retas apsidžiaugtų tokiu įspūdingu efektu kaip ekrano sprogimas prie pat veido.

Atjungus „Note 7“ faktiškai prarado prasmę ir naujos kartos „Gear VR“ akiniai, kuriuose įrengtas USB-C lizdas. O juk būtent „Samsung“ savininkai aktyviausiai jungiasi prie virtualios realybės programėlių – aktyvių jų naudotojų jau per milijoną. Iki metų pabaigos planuojama turėti 2,7 mln. aktyvių „Gear VR“ naudotojų…

Hmm, buvo planuojama. Akivaizdu, kad nusprogus pačiam tinkamiausiam virtualiai realybei įrenginiui tas augimas gerokai sumažės. „Oculus“ tai reiškia labai sunkius laikus – teks kurti vis naują turinį esamiems vartotojams ir nieko neuždirbti iš naujų.

O žinant, kad į VR rinką ateina vis daugiau naujų žaidėjų, toks pristabdymas tokiu momentu gali virsti itin dideliais nemalonumais. Tiesa, „Oculus“ gali džiaugtis bent tuo, kad neatsirado nė vienos aukos, kurios telefonas sprogo bežaidžiant virtualioje realybėje. Tačiau pasirinkimu dirbti išskirtinai su „Samsung“, matyt, jau nesidžiaugia.

O mes galime dabar džiaugtis nebent tuo, kad nesame Pietų Korėja. Mat tos šalies bankas priverstas peržiūrėti ir palūkanų normas, ir augimo perspektyvas – štai kokią įtaką visai šaliai daro tokio dydžio kompanijos patiriami tokio dydžio nuostoliai. Štai kiek visko sudega, kai užsiliepsnoja paprasčiausias išmanusis telefonas...

Faktai

* 2003 m. „Samsung“ JAV atšaukė 184 tūkst. mikrobangų krosnelių.

* 2007 m. atšaukė 20 tūkst. skalbimo mašinų dėl gaisro pavojaus.

*2009 m. atšaukė 210 tūkst. šaldytuvų Pietų Korėjoje ir 43 tūkst. mikrobangų krosnelių JAV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.