Europoje – pirmos didelio masto kibernetinio saugumo pratybos

Spalio 13–14 d. visoje Europoje pirmą kartą vyko itin didelio masto kibernetinio saugumo pratybos „Cyber Europe 2016“, kurias organizavo Europos tinklų ir informacijos saugumo agentūra ENISA.

Dalyviai atliko kompiuterių užvaldymo techninės ekspertizės užduotis, organizavo krizių valdymo komandas, rengė pranešimus spaudai, tyrė informacijos nutekinimo ir kitus incidentus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dalyviai atliko kompiuterių užvaldymo techninės ekspertizės užduotis, organizavo krizių valdymo komandas, rengė pranešimus spaudai, tyrė informacijos nutekinimo ir kitus incidentus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 3:07 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:52 PM

Tai – didžiausios ir sudėtingiausios iki šiol vykusios kibernetinio saugumo pratybos Europos Sąjungoje, kuriose dalyvavo kibernetinio saugumo specialistai iš daugiau kaip 300 organizacijų iš 30 Europos Sąjungos ir EFTA šalių.

Šių pratybų tikslas ‒ patikrinti bendradarbiavo procesus Europos Sąjungos ir nacionaliniu lygiu, didinti kvalifikacinius gebėjimus kibernetinio saugumo srityje.

Pratybose dalyvavę Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) nacionalinio elektroninių ryšių tinklų ir informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinio (CERT-LT) ekspertai kartu su Lietuvos interneto ir debesų kompiuterijos paslaugų teikėjais „Teo“, „Baltnetos komunikacijos“, VšĮ „Infostruktūra“, „Litnet CERT“ ir tarptautinių organizacijų kolegomis turėjo suvaldyti itin sudėtingus ir tamsius scenarijus, kurie gali įvykti kibernetinių atakų metu.

Dalyviai atliko kompiuterių užvaldymo techninės ekspertizės užduotis, organizavo krizių valdymo komandas, rengė pranešimus spaudai, tyrė informacijos nutekinimo ir kitus incidentus.

„Šios pratybos buvo ypatingai svarbios ir sudėtingos tiek pasirengimo joms procese, tiek jų vykdymo metu. Dėl glaudaus ir profesionalaus bendradarbiavimo nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu, Lietuvos kibernetinio saugumo specialistai pasirodė tinkamai pasirengę bendradarbiauti reaguojant į kritines situacijas, spręsti ir valdyti sudėtingiausius incidentus, atakas, nukreiptas prieš elektroninių ryšių tiekėjus ir vartotojus. Pratybos taip pat padėjo atskleisti tam tikrus probleminius aspektus, kurie bus tobulinami ateityje, ‒ sakė RRT direktorius Feliksas Dobrovolskis. – Kibernetinės atakos gali įtakoti ne tik eilinių interneto vartotojų, bet ir nacionalinių strateginių objektų, valstybės valdymo darbą, todėl savo prioritetu turime laikyti parengtį tokioms atakoms ir nuolat tobulinti veiklą, nukreiptą prieš tokių atakų organizatorius.“

ENISA organizuotos pratybos prasidėjo šių metų balandžio mėnesį. Svarbiausias jų etapas vyko spalio 13–14 dienomis, kuomet specialistai turėjo suvaldyti menamą kibernetinę krizę ir apsaugoti Europos skaitmeninę erdvę.

Ateityje ir toliau planuojama rengti tokio tipo tiek nacionalines, tiek tarptautines pratybas, siekiant kuo efektyviau užkardyti kibernetines atakas ir apsaugoti vartotojus nuo neigiamų tokių atakų pasekmių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.