Unikalius skaitiklius gaminantys lietuviai ėmėsi rizikingos avantiūros

Kodėl didžiausia inžinerinių paslaugų ir produktų gamintoja, ultragarso skaitiklių pradininkė Lietuvoje nusprendė įkurti startuolių platformą? „Axis Industries“ ultragarsinius skaitiklius eksportuoja į daugiau nei 30 pasaulio šalių, aktyviai plėtoja inovacijas, patentuoja išradimus. Įmonės siekis dar labiau įsitvirtinti už Europos Sąjungos ribų – tik vienas iš daugelio ambicingų tikslų.

„Axis Industries“ generalinis direktorius Remigijus Baltrušaitis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Axis Industries“ generalinis direktorius Remigijus Baltrušaitis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 7:00 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:30 AM

„Inovacijų kultūros lietuviškose įmonėse dažniausiai tėra užuomazgos. Šiuo metu strateginiame lygmenyje jau yra atsiradęs noras kurti ir inovacinei veiklai skiriamas prioritetas, tačiau realybėje dar daug kas kitaip, nei norėtųsi. Gera naujiena ta, kad atsiranda vis daugiau brandžių pavyzdžių“, – situaciją Lietuvoje apibendrino Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus.

Apie inovacijų kultūrą, startuolių platformą ir drąsiai į pasaulio rinkas žengiančius lietuviškus skaitiklius kalbamės su „Axis Industries“ generaliniu direktoriumi Remigijumi Baltrušaičiu.

- Sėkmingai gyvuojate jau daugiau nei dvidešimt metų. Koks produktas ar idėja paklojo sėkmingą įmonės pagrindą?

– Mūsų įmonė jungia daug iš pirmo žvilgsnio skirtingų veiklų. Kuriame ir diegiame vandens bei šilumos apskaitos ir valdymo prietaisus, biokuro deginimo technologijas, gaminame metalo konstrukcijas, statome įvairios paskirties pastatus. Pramonei taip pat tiekiame išmaniosiomis technologijomis grįstas paslaugas: IT, automatikos sprendimus, techninį aptarnavimą.

Iš tiesų visi mūsų sprendimai yra susiję. Tai – paslaugos ir produktai miestams bei pramonei. Todėl išskirti vieną produktą ar produktų grupę – sudėtinga. Manau, kad mūsų sėkmę lemia visapusiškumas.

- Retas susimąsto apie apskaitos prietaisų kilmę. Kuo išskirtiniai lietuviškieji ultragarsiniai skaitikliai? Ar esate juos patentavę?

– Esame patentavę keletą ultragarsinio srauto matuoklio versijų Lietuvoje ir Europoje. Mūsų skaitikliams galima drąsiai kabinti Baltijos šalių etiketę, mat esame bene vieninteliai likę aktyvūs vandens ir šilumos skaitiklių gamintojai šiame regione. Kuriame ne tik pačius skaitiklius, bet ir visą sistemą, programas jų duomenims apdoroti ir valdyti.

- Kiek skaitiklių jau esate jų pagaminę? Kokiuose tolimiausiuose kraštuose galima rasti šių lietuviškų produktų?

– Ultragarsinius šilumos ir vandens skaitiklius „Axis Industries“ gamina nuo 1993 metų. Iš viso esame pagaminę daugiau kaip 2,5 milijono vandens skaitiklių, 300 tūkstančių šilumos apskaitos prietaisų ir daugiau kaip 350 tūkst. nuotolinio valdymo duomenų gavimo punktų. Mūsų skaitikliai veikia daugiau kaip 30 pasaulio šalių: nuo kaimyninės Latvijos iki tolimiausiųjų – Malaizijos, Jordanijos ar Jungtinių Arabų Emyratų.

Vienas įdomesnių pastarųjų projektų – daugiau kaip 1500 lietuviškų šaldymo energijos ultragarsinių skaitiklių Dubajaus centre statomame dangoraižyje, kuriame bus įrengti prabangūs apartamentai ir komercinės patalpos. Šie skaitikliai apskaičiuos ne tik tiekiamos šilumos, bet ir šalčio kiekius. Pats dangoraižis kyla šalia aukščiausio planetoje dangoraižio Buri Khalifa, kurio aukštis net 828 metrai.

- Ar šioje srityje turite daug konkurentų? Koks jūsų konkurencinis pranašumas?

– Drąsiai konkuruojame su didžiausiais vandens ir šilumos apskaitos prietaisų gamintojais Europoje – mūsų gaminiai kokybe nenusileidžia, o kaina dažnai būna geresnė. Tiesa, mes ne tik konkuruojame, bet ir bendradarbiaujame. Gaminame skaitiklius su užsakovų prekės ženklais tokiems apskaitos prietaisų rinkos lyderiams kaip „Sensus“ Vokietijoje, „B Meters“ ir „Isoil“ Italijoje.

- Nuolat investuojate į inovacijas. Kokiame kryptimi šioje srityje judėjote šiemet?

– Inovacijos yra viena iš prioritetinių mūsų veiklos krypčių, į naujų produktų kūrimą kasmet investuojame kelis milijonus eurų. Svarbiausia šių metų naujiena šioje srityje – įsteigta startuolių platforma. Startuolių pasiūlytoms idėjoms įgyvendinti esame numatę skirti 3 mln. eurų. Siūlome kiek kitokį nei įprasta rinkoje bendradarbiavimo modelį – ne finansines investicijas, o savo patirtį, Inovacijų padalinio resursus ir gamybos bazę.

Taip pat rinkai pristatėme išmaniąją gatvių ir teritorijų apšvietimo valdymo sistemą, kurios kūrimą paskatino poreikis mažinti energijos suvartojimą. Mūsų inovacijų padaliniui pavyko sujungti apšvietimo valdymą ir apskaitos duomenų surinkimą į vieną sistemą. Tai inovacija ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Naujoji sistema leidžia automatiškai valdyti, įjungti ir išjungti apšvietimą pagal geografinę padėtį, vietą ir sezoniškumą. Išmanioji gatvių ir teritorijų apšvietimo valdymo sistema užtikrina efektyvesnį energijos vartojimą – 20-30 procentų sumažina elektros energijos ir apšvietimo sistemos aptarnavimo kaštus.

Šiais metais pradėjome naujos kartos ultragarsinių vandens skaitiklių gamybą.

- Su kokiais iššūkiais susiduriate kurdami inovacijas?

– Didžiausias iššūkis yra suderinti nesuderinamą – sukurti kokybišką, ilgalaikį, tikslių parametrų ir maksimaliai efektyvų produktą tinkama kaina per trumpiausią įmanomą laiką.

- Ieškote partnerių ar naujus produktus kuriate iš savo vidinių resursų?

– Turime 60 specialistų komandą Inovacijų padalinyje, bendradarbiaujame su universitetais, kitomis mokslo įstaigomis: kartu su KTU mokslininkais buvo sukurti ultragarsiniai skaitikliai, bendradarbiaujant su Lietuvos energetikos instituto specialistais vystoma automatizuota šiaudais ir granulėmis kūrenama katilinė. Mūsų įmonėje jau porą metų sėkmingai veikia LEAN sistema, atvėrusi kelią darbuotojų idėjoms. Iš jų gimsta ne tik įvairūs procesų patobulinimai, bet ir produktų modifikacijos ir inovacijos.

- Kodėl nusprendėte įkurti startuolių platformą?

– Nuolat judame į priekį, panašiu metu mūsų kompanijoje užgimė dvi panašios iniciatyvos. Tai – vidinis Inovacijų idėjų bankas, kuriam mūsų darbuotojai siūlo produktų ir paslaugų inovacijas.

Antroji iniciatyva – startuolių platforma, skirta išorės idėjų įgyvendinimui. Esame pasirengę padėti išplėtoti novatoriškas startuolių idėjas iki galutinių produktų, konstruoti gaminius. Prireikus, investuosime į prototipų, bandomosios produktų partijos, gamybą. Prisiimdami verslo riziką tikimės, kad prasidėjus komercinei produkto gamybai, gamintoju taps būtent mūsų įmonė. Siekiame tapti gamybiniais–inovaciniais startuolių partneriais.

- Kokie įdomiausi projektai plėtojami startuolių platformoje?

– Per porą mėnesių sulaukėme 15 pasiūlymų bendradarbiauti. Idėjos įvairios: nuo buitinių prietaisų iki pramoninių mašinų gamybos, tikrai sunku išskirti įdomiausius. Kalbamės su idėjų autoriais dėl įvairių partnerystės formų, tad dar anksti kalbėti, kurios idėjos išvys dienos šviesą.

Šis interviu yra straipsnių ciklo „LT inovacijų sėkmės istorijos 2016“ dalis. Ciklas parengtas pagal projektą „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.