Lietuviai 3D spausdintuvais kuria stebuklus

Įtakingiausi technologijų apžvalgininkai įvardija trimačio spausdinimo technologiją kaip vieną iš revoliucingiausių išradimų, kuris ateityje gali ne tik iš esmės pakeisti gamybos principus, bet ir stipriai paveikti sveikatos sektorių. Nors pokyčiai vyko lėčiau nei prognozuota, tačiau drastiškai pingant spausdintuvams ir išplėtus galimybes net iki funkcionuojančių organų spaudos, specialistai žada 3D spausdintuvams personalinių kompiuterių ateitį.

„Idėja 3D“ direktorius Eimantas Auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Idėja 3D“ direktorius Eimantas Auglys.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 9:06 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:11 AM

Apie 3D spaudą Lietuvoje, dabartinę rinką ir potencialą – pokalbis su startuolio „Idėja 3D“ direktoriumi ir trimatės spaudos entuziastu Eimantu Augliu.

- Kaip atsitiko, kad susidomėjote 3D spauda ir net nusprendėte kurti technologinį startuolį?

– Inovacinės technologijos mane traukia nuo vaikystės. Prieš beveik dešimtmetį pamačiau, kaip 3D spausdintuvas atspausdino LEGO kaladėles. Supratau, kad šios, tada dar visiškai nesuvokiamos, technologijos laukia šviesi ateitis. Tuomet buvo labai sunku įsivaizduoti, tokio stebuklo panaudojimo galimybes. Trimačiai spausdintuvai tobulėjo ir pigo labai greitai. Jau 2013 m. galvoje sukosi daug idėjų, ką būtų galima nuveikti su 3D spausdintuvais. Tuomet nusprendžiau, kad jau laikas startuoti.

- Kai įkūrėte įmonę, Lietuvoje jau veikė konkurentai. Ką unikalaus pasiūlėte, kas padėjo įsitvirtinti rinkoje?

– Pasiūlėme naujieną Lietuvoje, itin paprastą ir greitą, automatinį 3D spausdinimo paslaugos užsakymą. Tačiau ši mintis nepateisino mūsų lūkesčių. Kadangi mažai kas gerai išmano šią technologiją, pastebėjome, kad prieš priimant kliento užsakymą reikia gyvo pokalbio, išsiaiškinti poreikius ir pasiūlyti geriausiai jam tinkantį variantą. Mums svarbu padaryti geriau nei klientas tikėjosi ir jokiu būdu nenuvilti.

- Trimatė spauda – dar pakankamai nauja sritis Lietuvoje. Kaip pasikeitė 3D spaudos rinka Lietuvoje per pastaruosius kelis metus?

– Pastebime rinkos augimą. Džiugu, kad šią technologiją vis dažniau atranda ne tik verslo klientai, įmonės, siekiančios supaprastinti, pagreitinti gamybos procesus, bet ir žmonės, norintys atkurti sulūžusį daiktą ar nustebinti artimuosius unikalia dovana.

- Kiek užsiimate eksportu, o gal Lietuvoje paklausa tiek ūgtelėjo, kad nebereikia ieškoti papildomų rinkų?

– Eksportuojame nedaug. Dar vis naudojame Lietuvos potencialą. Tačiau jau netrukus, įsigiję naujesnės, modernesnės įrangos, planuojame žengti ir į kitas – kaimynines rinkas.

- Trimatė spauda šiuo metu pritaikoma įvairiose srityse: spausdinami net kelių aukštų namai, baterijos. Koks sudėtingiausias objektas, kurį teko spausdinti 3D būdu?

– Pastato maketas, kuris susideda iš 60 skirtingų elementų. Kadangi vientiso 3D spausdintuvu atspausdinto gaminio maksimalus dydis gali būti iki 220x220x205mm, o realus maketas turėjo būti kelis kartus didesnis, tai 3D modelį padalinome į daug atskirų dalių, spausdinome jas atskirai ir vėliau surinkome į vieną objektą.

- Koks pats netikėčiausias 3D spaudos panaudojimo būdas, apie kurį esate girdėję?

– Jeigu darėtės galvos magnetinio rezonanso tyrimą, duokite mums skaitmeninius tyrimo duomenis, pagal juos atspausdinsime Jūsų smegenis iš plastiko, tada naudojant liejimo silikono formomis technologiją pagaminsime jas iš šokolado...

- Trimatė spauda plačiai naudojama biotechnologijų industrijoje ir vis dažniau pritaikoma moksliniuose tyrimuose. Ar Lietuvoje tenka bendradarbiauti su mokslininkais?

– Prie mokslinių tyrimų esame ne kartą prisidėję. Laboratoriniams tyrimams tekdavo pagaminti kuo mažesnius, plonesnius, tikslesnius gaminukus. Tai ir buvo didžiausias iššūkis.

Kaip pavyzdį galiu paminėti bendrą projektą su Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Inovatyvios medicinos centro darbuotojais. Jie paprašė 3D spausdintuvais atspausdinti bandomuosius skirtingų plastikų rūšių mėginius laboratoriniams tyrimams, siekiant nustatyti kurio plastiko sudėtis ir struktūra yra labiausiai tinkama gaminti gardelėms. Gardelės naudojamos žmogaus kremzlinių audinių auginimui. Kad būtų galima tiksliai ištirti plastiko pavyzdžius, juos spausdinome du kartus plonesnius nei suaugusio žmogaus plaukas, tiesiai ant stiklinių plokštelių.

- Su kokiais iššūkiais teko susidurti kuriant 3D spaudos verslą?

– Iššūkių buvo įvairiausių – pradedant nuo verslo plano paruošimo iki marketingo strategijos sukūrimo. Sulaukėme labai daug kvalifikuotos pagalbos, kai laimėjome atranką į naujų technologinių įmonių inkubavimo projektą „Technostartas“, kurį vykdė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Metams gavome ne tik patalpas, tinkamas veiklai vykdyti, bet ir reikiamų konsultacijų paketą bei patyrusius mentorius. Visa tai padėjo mums greičiau įžengti į besikuriančią 3D spausdinimo rinką.

- Kokiomis kryptimis žadate plėsti savo verslą?

– Planuojame įsigyti daugiau skirtingų technologijų 3D spausdintuvų, kad galėtume pasiūlyti pilną spektrą 3D spausdinimo galimybių.

Šis interviu yra straipsnių ciklo „LT inovacijų sėkmės istorijos 2016“ dalis. Ciklas parengtas projektui „Technologijų ir inovacijų populiarinimas“, kuris yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis. Projekto tikslas – populiarinti technologijų pažangą ir inovacijas, informuojant verslą ir verslui imlią visuomenę apie mokslinių tyrimų vykdymo ir inovacijų diegimo naudą. Projektą vykdo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas