Premjeras: „Tesla“ gal bent pasižiūrėjo, kur yra Lietuva“

Lietuvos Respublikos premjeras Saulius Skvernelis šį penktadienį susitiko su jaunų entuziastų komanda, „Minecraft“ platformoje perkėlusia „Tesla Gigafactory“ į Kruonį. Pasak paties premjero, susitikimo (kuris vyko už žiniasklaidai užvertų durų) metu buvo apžvelgtas padarytas įdirbis ir spręsta, ką galima daryti toliau.

Lietuvos Respublikos premjeras Saulius Skvernelis šį penktadienį susitiko su jaunų entuziastų komanda, „Minecraft“ platformoje perkėlusia „Tesla Gigafactory“ į Kruonį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos Respublikos premjeras Saulius Skvernelis šį penktadienį susitiko su jaunų entuziastų komanda, „Minecraft“ platformoje perkėlusia „Tesla Gigafactory“ į Kruonį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Adomas Rutkauskas

Feb 24, 2017, 2:46 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:31 AM

Paklaustas, kaip čia nutiko, kad tokią iniciatyvą sugalvojo, įvykdė ir „Tesla“ dėmesį į Lietuvą pritraukė ne profesionalų vyriausybės įgaliotos profesionalios įstaigos, o jauni entuziastai, premjeras atsakė: „Labai dažnai privati iniciatyva turi didelį privalumą prieš biurokratinį mechanizmą – kada reikia laikytis procedūrų, įtikėti, įrodinėti, kad to reikia, kam reikia, kokia bus iš to nauda. Privati iniciatyva yra veržli, greita, pigi ir efektyvi. Svarbu, kad ji paskui sujudintų biurokratinį monolitą, o tai šiuo atveju ir įvyko“

Į klausimą, kaip jis pats vertina, kiek realiai ši akcija pritraukė „Teslą“ prie Lietuvos, ministras atsakė: „Manau, ši akcija pritraukė Lietuvą prie pasaulio. Be to, galbūt atsirado žmonių vidinėje [“Teslos“] sistemoje, kurie išvis pasižiūrėjo, kas per valstybe ir kur ta Lietuva yra. Tad darbas yra visapusiškai padarytas ir jo vertė yra neįkainojama.“

Susitikime dalyvavo ir inovatorius, verslininkas bei entrepreneris Valdas Lašas. Paklaustas, kas vyko per susitikimą, V. Lašas papasakojo, kad premjeras pasveikino ir padėkojo komandai, kuri per savaitgalį trukusį žaidybinį projektą visam pasauliui parodė, kad yra tokia Lietuva ir kad ji nori statyti „Tesla Gigafactory“. „Ir tai nėra žaidimas, tai yra labai rimtas parodymas, kad mes turime jaunus žmones, mokančius valdyti kompiuterį, kurie taip pat gali sėkmingai dirbti kompiuterizuotoje gamyboje, kurie gali dirbti greitai, kartu, komandoje ir pasiekti ambicingų tikslų“.

Pasak V.Lašo, susitikime buvo aptarta, kaip reikėtų judėti toliau, kaip startuolišką greitą, lengvą, žaismingą principą pritaikyti kitų Lietuvos problemų sprendimui, kai visuomenės entuziastai ir įvairių sričių profesionalai savo kūrybines galias tiesiog dovanoja. „Didelėms verslo ir valstybinėms struktūroms labai sunku padaryti tą patį per trumpą laiką ir turint mažus resursus – tuo tarpu tokios komandos padaro dešimtkart greičiau ir keliasdešimt kartų pigiau. Ir dabar, matydami rezultatą, galime jį vystyti pasitelkdami profesionalią valstybinių institucijų pagalbą“ – teigė V.Lašas ir pasidžiaugė, kad ūkio ministras rado galimybę padidinti asignavimus užsienio investicijų plėtros agentūrai „Investuok Lietuvoje“, kurioje dirba profesionali komanda, tyrinėjanti, kaip „Teslai“ profesionaliai paruošti ir pateikti pirmąjį pasiūlymą.

„Dėmesį jau atkreipėme, tad tereikia kartu toliau tęsti darbą“ – įsitikinęs verslininkas. Be to, V. Lašas tokiuose projektuose įžvelgia net ir galimybę sumažinti emigraciją: „Tesla“ – ar nebūtinai „Tesla“, o ir kitokie verslo investuotojai – čia gali sukurti daug gerai apmokamu, įdomų darbo vietų ir toks postūmis gali pakeisti ir emigracijos kryptį. Jei šitam skirtume dalykui skirtume tiek dėmesio, kiek, pavyzdžiui, skiriame nacionaliniam sportui krepšiniui, mes būtume pirmaujanti šalis pasaulyje.“

Paklaustas, ar virtualiosios „Tesla“ statytojai gavo kokį nors apdovanojimą ar kitokį darbo įvertinimą, V.Lašas atsakė, kad didelis įvertinimas jiems yra atsiliepimai, padrąsinimai ir įvertinimai, ir visi komandos nariai yra tą pajautę, o dideliu dalyku yra ir šiandieninis susitikimas su premjeru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.