Interneto piratų medžiotojai atsidūrė aklavietėje

Interneto piratų irštva vadinamą svetainę „The Pirate Bay“ siekiantys pažaboti Švedijos prokurorai susidūrė su problema: naudingos informacijos iš konfiskuotų serverių jiems ištraukti nepavyksta, o laikas tirpsta. Maža to, kai kurių svarbių kaltinimų įrodymui jo apskritai neliko.

„The Pirate Bay“ simbolis – jūrų piratų laivas.<br>123rf nuotr.
„The Pirate Bay“ simbolis – jūrų piratų laivas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2017, 11:17 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:46 PM

Dar 2014 metų pabaigoje Švedijos policija atliko reidą viename duomenų centre Nakoje ir konfiskavo per 50 serverių, kurių dauguma, manoma, priklausė „The Pirate Bay“. Šis kalnuose įrengtas, branduolinius sprogimus galintis atlaikyti duomenų centras, kaip pranešta, teikė paslaugas populiarioms „torrent“ svetainėms, tokioms kaip „The Pirate Bay“, EZTV ir kt. Po reido šios svetainės buvo dingusios iš eterio – „The Pirate Bay“ neveikė beveik du mėnesius, praneša Torrentfreak.com.

Vėliau pareigūnai patvirtino, kad vyksta tyrimas, susijęs su autorių teisių pažeidimais. Tačiau per daugiau nei dvejus metus jis vargiai pasistūmėjo.

Prokuroro Henriko Rasmussono teigimu, dalies įtariamų nusikaltimų gali taip ir nepavykti įrodyti, mat artėja jų senaties terminas.

„Kai kurie įtariami nusikaltimai yra iš 2011-ųjų, nors konfiskavimai atlikti 2014-aisiais. Jų senaties terminas yra penkeri metai“, – portalui IDG sakė H.Rasmussonas.

Prokuroras užsiminė, kad šis tyrimas juda lėtai ir nėra aišku, ar jis apskritai bus baigtas. „Esu gavęs naujos informacijos iš policijos, tačiau nesulaukiau aiškaus termino, kada tyrimas bus baigtas“, – teigė Švedijos prokuroras.

Ir net jei tyrimas būtų užbaigtas, kaltinimams suformuluoti reikia daugiau laiko. O jam bėgant, įrodymų kokybė negerėja.

„Žodiniai įrodymai gali pablogėti, nes žmonės užmiršta dalykus. Gali iškilti sunkumų su kitais stebėjimų duomenimis, tokiais kaip registrai ir duomenų atstatymas, kurie galėjo pasikeisti ar išnykti“, – sakė H.Rasmussonas.

Tuo metu pačios „The Pirate Bay“ atstovai teigia, kad jei teisėsauga išties taikėsi į juos, nieko doro nesukrapštys. Anot svetainės atstovų, 2014-aisiais buvo konfiskuotas tik vienas jų serveris, laikytas kitoje vietoje. Jis buvo naudojamas vidiniam svetainės moderatorių bendravimui.

„The Pirate Bay“ svetainė, jos valdytojų teigimu, buvo išjungta dėl atsargumo, tačiau persikėlimas į kitą fizinę vietovę buvo sudėtingesnis nei tikėtasi, dėl to ji buvo taip ilgai nepasiekiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?