Dėl „Patinka“ paspaudimų žmonės imasi neįtikėtinų dalykų

Žmonės vis labiau panyra į socialinius tinklus, kad sulauktų visuomenės pripažinimo. Remiantis „Kaspersky Lab“ tyrimo duomenimis, 24 proc. pasaulio respondentų naudojasi socialiniais tinklais ir dėl to, kad pasirodytų, pasigirtų savo gyvenimu, vaikų ir draugų sėkme. Siekdami gauti kuo daugiau „Patinka“ paspaudimų ar komentarų, kai kurie pasirengę imtis saugumo ir etikos požiūriu ginčytinų veiksmų, ir tai labiau būdinga vyrams.

15 proc. vyrų ir 8 proc. moterų mano, kad nieko baisaus publikuoti neblaivių draugų nuotraukas.<br>123rf nuotr.
15 proc. vyrų ir 8 proc. moterų mano, kad nieko baisaus publikuoti neblaivių draugų nuotraukas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 11:07 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:16 AM

Stipriosios lyties atstovai linkę mažiau sukti galvą dėl savo privatumo. Beveik 5 proc. moterų prisipažino esančios pasirengusios publikuoti savęs nuogos nuotraukas, jei tai garantuotų tam tikrą skaičių „Patinka“. O tokių vyrų yra 9 proc. Apie 12 proc. moterų dėl „Patinka“ gali pagražinti savo būvimo vietos ir leidžiamo laiko informaciją, tarp apklaustų vyrų tokių yra 14 proc.

Dėl „Patinka“ naudotojai pasirengę nesilaikyti ne tik informacinio saugumo taisyklių, bet ir etikos normų – kai kurie publikuoja draugus kompromituojančią informaciją. Vyrai dažniau nei moterys pasirengę atskleisti slaptus arba gluminamus faktus apie savo aplinką: tokią informaciją apie draugus gali atskleisti 12 proc. stipriosios lyties apklaustų atstovų (6 proc. moterų), apie kolegas – 14 proc. vyrų ir 7 proc. moterų, apie darbdavį – atitinkamai 13 proc. ir 6 proc. Be to, 15 proc. vyrų ir 8 proc. moterų mano, kad nieko baisaus publikuoti neblaivių draugų nuotraukas.

Artimųjų palaikymas vienodai svarbus ir vyrams, ir moterims. Dauguma respondentų prisipažino pradedantys nerimauti, jei jiems brangus žmogus nespaudžia „Patinka“ ir nekomentuoja jų įrašų. Vyrai jautresni socialiniam palaikymui – 24 proc. apklaustųjų papasakojo, kad baiminasi surinkti per mažai „Patinka“ ir būti nepopuliarūs tarp draugų. Tarp moterų šis rodiklis sudaro 17 proc.

„Norėdami gauti socialinį pasitenkinimą, žmonės liovėsi galvoti, kuo galima dalytis su visais, o ką geriau išlaikyti privačiai, – sako Andis Šteinmanis, „Kaspersky Lab“ vadovas Baltijos šalims. – Svarbu ne tik užtikrinti savo saugumą, bet ir gerbti aplinkinių asmeninį gyvenimą. Tyrimas parodė: 58 proc. žmonių jaučia diskomfortą, jei jų draugai publikuoja nuotraukas, kurių jie nenorėtų kelti viešai. Mums visiems verta dėmesingai stebėti, kokia informacija dalijamės socialiniuose tinkluose, ir taikyti specializuotus savo ir artimųjų apsaugos nuo kibernetinių grėsmių sprendimus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.