Programišių ultimatumas „Apple“: grasina šimtams milijonų jos vartotojų

Reaguodama į išpirkos reikalavimą ir grasinimą ištrinti daugiau nei 600 mln. jos vartotojų įrenginių duomenis, JAV technologijų milžinė „Apple“ paskelbė pinigų programišiams nemokėsianti ir užtikrino, kad klientų duomenys nenutekėjo. Tiesa, dėl visa ko vartotojams patariama pasirūpinti savo duomenų bei įrenginių saugumu.

Programišių grupuotė grasina balandžio 7 dieną ištrinti šimtų milijonų „Apple“ įrenginių naudotojų duomenis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Programišių grupuotė grasina balandžio 7 dieną ištrinti šimtų milijonų „Apple“ įrenginių naudotojų duomenis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2017, 11:28 AM, atnaujinta Apr 7, 2017, 9:58 AM

Programišių grupuotė „Turkish Crime Family“ iš pradžių paskelbė turinti 300 mln. „iCloud“, Me.com ir Mac.com vartotojų prisijungimo duomenis. Vėliau šis skaičius ūgtelėjo iki 627 mln., esą daugiau vartotojų duomenų grupuotei atsiuntė kiti programišiai.

Įsilaužėliai reikalauja sumokėti 150 tūkst. dolerių sumą bitkoinais ar „Ethereum“ virtualiomis valiutomis, antraip balandžio 7 dieną grasina ištrinti šių vartotojų duomenis. Artėjant lemtingai dienai, išpirkos suma didinama.

Programišiai tikina, kad mažiausiai 220 mln. jų turimų prisijungimo duomenų yra patikrinti, veikia, o jų savininkai nėra aktyvavę patvirtinimo dviem veiksmais.

„Apple“ išpirkos mokėti neketina ir užtikrina, kad jos vartotojų duomenys pastaruoju metu nebuvo nutekėję.

„Jokiose „Apple“ sistemose, įskaitant „iCloud“ ir „Apple ID“, nebuvo jokių įsilaužimų. Skelbiamas el. pašto adresų ir slaptažodžių sąrašas, panašu, buvo gautas iš ankstesnių duomenų nutekėjimų trečiųjų šalių tarnybose“, – teigė „Apple“ atstovas.

Neoficialiai skelbiama, kad didelė dalis el. pašto adresų ir slaptažodžių sutampa su anksčiau nutekėjusiais „LinkedIn“ vartotojų duomenimis. Šio profesinio socialinio tinklo naudotojų prisijungimai buvo pavogti dar 2012-aisiais, tačiau apie tai sužinota tik pernai. Kiti šaltiniai teigia, kad programišiai naudojasi anksčiau nutekėjusiais „Yahoo“ vartotojų prisijungimų duomenimis.

Kibernetinio saugumo specialistai skeptiškai vertina programišių grasinimus, esą tai gali būti paprasčiausias blefas arba bandymas išgarsėti. „Sunku pasakyti, ar grupuotė turi reikiamas priemones atlikti tai, kuo grasina – tariamas susirašinėjimas su „Apple“ ir „YouTube“ vaizdo įrašas, kuriame rodomas įsilaužimas, gali būti suklastoti. Aišku tik tai, kad “Apple“ neketina mokėti programišiams tam, kad priverstų juos atsitraukti“, – teigė saugumo tyrėjas Lee Munsonas iš Comparitech.com.

„Apple“ visiems „iCloud“ naudotojams rekomenduoja pasirinkti patikimus slaptažodžius (kuo ilgesnius, įtraukti didžiųjų raidžių, skaičių ar kitų simbolių), nenaudoti tų pačių slaptažodžių skirtingose svetainėse bei aktyvuoti dviejų veiksmų patvirtinimą (kaip tai padaryti galite sužinoti čia).

Parengta pagal „Motherboard“, „Fortune“, „Mac Rumors“ ir „The Register“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.