„Linkomanija“ neveikia, bet tai – tik pradžia

Populiari failų dalinimosi svetainė Linkomanija.net nuo pirmadienio buvo nepasiekiama, tačiau tai tebuvo laikini sutrikimai. Užtat autorių teisių gynėjai išgalando ginklus ir artimiausiais mėnesiais tikisi suduoti rimtą smūgį ne tik šiai, bet ir kitoms Lietuvoje populiarioms interneto piratų svetainėms.

Autorių teisių gynėjai tikisi „Linkomanijos“ veiklą nutraukti su visam.<br>T.Bauro nuotr.
Autorių teisių gynėjai tikisi „Linkomanijos“ veiklą nutraukti su visam.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-03-28 16:03, atnaujinta 2017-04-07 00:40

Tai, kad „Linkomanija“ tapo nepasiekiama, jos lankytojai pastebėjo pirmadienį. Išsyk atsirado spėliojančių, kad tai gali būti susiję su asociacijos LATGA iškelta byla keliems Lietuvos interneto paslaugų tiekėjams, reikalaujant blokuoti prieigą prie šio puslapio.

Vis dėlto, neoficialiomis žiniomis, svetainė neveikė dėl kitų priežasčių. Antradienio vakarą tinklalapis vėl grįžo į eterį. 

Kad svetainės problemos nebuvo susijusios su LATGA reikalavimu, patvirtino ir „Telia“ atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis. „Teismo posėdžio data yra paskirta, esame pateikę reikiamus procesinius dokumentus ir ruošiamės posėdžiui. Atsižvelgiant į tai, kad byla nėra pasibaigusi, jokių apribojimų pasiekti „Linkomanijos“ puslapį nesame atlikę“, – sakė A.Stasiulaitis.

LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas Marius Kuzminas priminė, kad „Linkomanijos“ veikla jau ne kartą buvo sutrikusi. „Kiekvieną dieną, kol jie neveikia, mes dėl to džiaugiamės, nes nepažeidžiamos autorių teisės“, – sakė M.Kuzminas.

Visgi iki šiol tokie sutrikimai buvo laikini, o LATGA siekia failų dalinimosi tinklalapio veiklą nutraukti visiems laikams. Ar bent jau apsunkinti naudojimąsi galimai neteisėtomis paslaugomis.

Dėl to LATGA kreipėsi į teismą, prašydama įpareigoti devynis didžiuosius Lietuvos interneto tiekėjus užblokuoti prieigą prie „Linkomanijos“.

Po kelis mėnesius trukusio pasiruošimo bylos svarstymui, teismas pagaliau paskyrė bylos nagrinėjimo datą – jis įvyks po mažiau nei mėnesio.

M.Kuzminas kol kas nebuvo linkęs spėlioti šios bylos baigties. „Manau, kad patiems operatoriams reikia daugiau aiškumo ir jiems būtinai reikia formalaus teisminio pagrindo, kad galėtų blokuoti „Linkomaniją“. Bendras įspūdis toks, kad jie yra linkę bendradarbiauti“, – užsiminė LATGA atstovas.

Jis pridūrė, kad kovai su interneto piratais pasitelkta ir daugiau priemonių. Kaip kovo pradžioje skelbė „Lietuvos rytas“, muziką, vaizdo įrašus, programinę įrangą ir kitokį turinį internete, kaip manoma, nelegaliai platinančios lietuviškos svetainės buvo įskųstos teisėsaugos bei finansų priežiūros institucijoms. Raštą, adresuotą Generalinei prokuratūrai, Policijos departamentui, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Lietuvos bankui, pasirašė interneto ir televizijos tiekėjai bei autorių teises ginančios organizacijos.

Minėtų institucijų atstovai jau aptarė situaciją, Generalinėje prokuratūroje sudaryta darbo grupė šiai problemai spręsti. Tikimasi, kad reikalai šiame fronte pajudės ateinantį mėnesį.

„Džiugina, kad po mūsų kreipimosi teisėsaugos institucijos susidomėjo galimai neteisėta portalų veikla ir, mūsų žiniomis, planuoja imtis veiksmų. Mūsų manymu, būtent nelegalaus turinio tiekėjų uždraudimas, o ne tarpininkų reguliavimas, padės garantuoti autorių teises Lietuvoje“, – sakė A.Stasiulaitis.

O M.Kuzminas papildė, kad prokurorai sausio pabaigoje pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Filmai.in veiklos. „Yra nustatyti asmenys, Filmai.in atveju atliktos ir kratos, pareikšti įtarimai konkretiems asmenims“, – sakė M.Kuzminas.

Tiesa, kai kurie interneto komentatoriai antipiratų veiklą vadina kova su vėjo malūnais – esą vieną svetainę išjungus, atsiras dešimt naujų. Kad interneto piratus piktuoju išnaikinti nėra lengva, rodo ir „The Pirate Bay“ pavyzdys: nepaisant visų pastangų, svetainė iki šiol veikia.

„Na, nuo kažko reikia pradėti. Iš pradžių vienas, paskui bus visi kiti. Nes matome iš praktikos, kad užsienyje ta kova su vėjo malūnais nėra visiškai tokia beprasmė ir tai leidžia atsirasti daugiau teisėtų paslaugų. Aišku, jos yra mokamos, už turinį reikia mokėti, bet, mano nuomone, ir kokybė pagerės, ir atsiras daugiau paslaugų. Kol kas investuotojai žiūri, laukia ir mato, kad jiems kol kas neapsimoka investuoti, kol yra tiek daug piratinio turinio“, – sakė M.Kuzminas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.