Nemalonumai gresia ne tik „Linkomanijai“, bet ir Torrent.ai bei Filmai.in

Generalinė prokuratūra pradėjo du ikiteisminius tyrimus dėl galimai nusikalstamos svetainių Pr2pr.net ir Torrent.ai valdytojų veiklos. Į prokurorų akiratį anksčiau taip pat pateko svetainė Filmai.in. Visuose šiuose tinklalapiuose, kaip įtariama, vykdomi autorių teisių pažeidimai.

Piratavimu įtariamos interneto svetainės sulaukė prokurorų dėmesio.<br>123rf nuotr.
Piratavimu įtariamos interneto svetainės sulaukė prokurorų dėmesio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2017, 4:12 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 10:35 PM

Dėl įvairių interneto svetainių, kuriose neturint leidimo platinamas audiovizualinis turinys, į Generalinę prokuratūrą bei kitas valdžios institucijas kreipėsi Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos, bendrovės „Telia“, asociacijų LATGA, AGATA ir AVAKA vadovai.

Generalinės prokuratūros atsiųstame atsakyme į šį kreipimąsi, kurį pasirašė Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Zenonas Burokas, pranešama, kad įvertinus nurodytas aplinkybes ir iš VMI gautą su tuo susijusią medžiagą, iš karto imtasi konkrečių veiksmų kovojant su nelegaliais audiovizualinių kūrinių platintojais.

Z.Burokas nurodė, kad Generalinė prokuratūra kovo 17 dieną pradėjo du ikiteisminius tyrimus dėl galimai nusikalstamos veikos asmenų, administruojančių tinklalapius Pr2pr.net ir Torrent.ai.

Laiške taip pat primenama apie anksčiau pradėtą ir atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl audiovizualinių kūrinių autorių teisių pažeidimo svetainėje Filmai.in. Tyrimas pradėtas nustačius, kad ikiteisminio tyrimo metu nenustatyti asmenys, neturėdami LATGA leidimo, už piniginį atlygį suteikė galimybę peržiūrėti svetainėje ir pagaminti skaitmenines 20 000 audiovizualinių kūrinių kopijas, kurių vienos legalios kopijos rinkos kaina yra nuo 5 iki 20 Eur.

Generalinė prokuratūra laiške taip pat prašė pateikti turimus ir galimai reikšmingus konkrečius faktinius duomenis, susijusius su internetiniame tinklalapyje Linkomanija.net vykdoma nusikalstama veikla bei ją vykdančiais asmenimis.

Kaip kovo pradžioje pranešė „Lietuvos rytas“, autorių teisių gynėjai ir interneto tiekėjai kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, Policijos departamentą, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, Valstybinę mokesčių inspekciją, Lietuvos banką, Seimo pirmininko pavaduotoją bei Vyriausybę, siekdami atkreipti dėmesį į galimai neteisėtą veiklą internete vykdančias svetaines.

„Nors būtinybė kovoti su šiomis neteisėtomis veiklomis tam, kad būtų apsaugotos intelektinės nuosavybės teisės, suprantama jau seniai, Asociacijų nuomone, valstybinės priežiūros institucijų praktikoje vis dar nepakankamai akcentuojamas finansinis šios veiklos mastas, t. y., kad iš tokio pobūdžio veiksmų, kurių dalis pristatomi kaip neva „nemokami“, yra gaunamos didžiulės neteisėtos pajamos, kurios niekur neapskaitomos, nedeklaruojamos, nuo jų nemokami jokie mokesčiai ir jos tenka vien šią neteisėtą veiklą vykdantiems asmenims“, – rašome oficialiame kreipimesi, skirtame valstybės institucijoms.

Jame taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad vertinant sparčiai besivystančias informacinių ryšių technologijas ir vis augančias plačiajuosčio interneto ryšio galimybes, nelegaliomis paslaugomis naudojasi vis daugiau Lietuvos gyventojų, kurie dažnu atveju net nesupranta, kad šios paslaugos teikiamos neteisėtai, t.y. nesilaikant Lietuvoje galiojančių teisės aktų nuostatų, ir darant didelę žalą Lietuvos kūrėjams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.