Mobiliojo ryšio rinkoje papūs nauji vėjai: prognozuoja kainų pokyčius

Dėl keičiamų tarptinklinio ryšio paslaugų tarifų Europos Sąjungoje (ES), vienas mažiausių kainų Bendrijoje siūlantys Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai bus priversti keisti savo kainodarą, mano asociacijos „Infobalt“ vykdomasis direktorius Paulius Vertelka. 

 Nors Lietuvos operatoriams leista taikyti priemokas už tarptinklinį ryšį ES šalyse, ši paslauga jiems bus nuostolinga.<br> 123rf nuotr.
 Nors Lietuvos operatoriams leista taikyti priemokas už tarptinklinį ryšį ES šalyse, ši paslauga jiems bus nuostolinga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 3:13 PM, atnaujinta May 16, 2017, 3:26 PM

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) praėjusią savaitę leidus Lietuvos operatoriams taikyti papildomus mokesčius tarptinklinio ryšio paslaugų (angl. roaming) tarifams ES, kol kas tik „Bitė Lietuva“ paskelbė naują kainodarą. „Telia“ ir „Tele2“ savo sprendimus žada paviešinti artimiausiu metu – tikimasi, kad jie paaiškės šią ar kitą savaitę. 

P.Vertelka pastebi, kad Lietuvoje mobiliojo ryšio mažmeninės kainos yra dukart mažesnės nei ES vidurkis. Todėl Europos Parlamento tikslas, kad tarptinklinio ryšio paslaugos Bendrijoje kainuotų tiek pat, kiek namie, lietuviams bent kol kas liks nepasiekiamas. 

„Yra sujudimas planų ir formulių, kaip skaičiuojasi tie, kurie vidaus rinkoje naudoja, ir tie, kurie užsienyje. Palyginimui, kitose Baltijos, Skandinavijos šalyse operatoriai tiesiog kilstelėjo planų kainas keliais eurais ir tokiu būdu išsisprendė nuostolio problemą. 

Lietuvoje rinka yra tokia konkurencinga, kad kiekvienas operatorius bando sukurti tokius planus, kad nereikėtų kelti visiems vartotojams ryšio kainų. Ta konkurencija pas mus veikia, tiesiog matome komplikuotą „išsivyniojimą“ iš situacijos“, – teigė P.Vertelka. 

Ir nors tarptinklinis ryšys ES lietuviams bet kuriuo atveju atpigs, dėl to gali nukentėti mažiau keliaujantys vartotojai. 

Nuostolių neišvengs

Šiuo metu didmeninė minutės kaina ES šalyse siekia 5 centus, SMS – 2 centus, o 1 GB – 51,2 Eur. Nuo birželio 15 dienos didmeninės kainos negalės viršyti 3,2 cento už minutę pokalbio ir 1 cento už SMS žinutę. 1 GB duomenų iš pradžių galės būti įkainotas iki 7,7 euro, vėliau ši kaina bus nuolat mažinama, kol 2022 m. sausio 1 d. pasieks 2,5 euro (be PVM). 

Šiuo žingsniu siekta, kad už tarptinklinio ryšio paslaugas ES gyventojams nereikėtų mokėti papildomai. Tačiau, kadangi Lietuvoje mobiliojo ryšio paslaugos yra pastebimai pigesnės, Lietuvos operatoriams RRT leido taikyti antkainius. Tik jie yra mažesni už didmenines kainas. 

RRT nurodė, kad nuo birželio 15 dienos Lietuvos mobiliojo ryšio bendrovės už minutę pokalbio kitose ES šalyse papildomai iš vartotojų galės prašyti iki 1,4 ct, už 1 GB duomenų - 4 eurų mokesčio, o už SMS žinutes priemoka negalės būti taikoma. 

Beje, visiems trims operatoriams pateikti skirtingi įkainiai (atsižvelgiant į jų pačių pateiktus duomenis), taigi ir jų pasiūlymai galės skirtis. 

„Tai nereiškia, kad šitomis priemokomis operatoriai „išeis ant nulio“ – priklausys nuo planų, gal kai kuriais atvejais ir pavyks to nuostolio išvengti. Iš esmės „Roam like at home“ Lietuvos operatoriams bus nuostolinga“, – teigė „Infobalt“ vykdomasis direktorius. 

„Bitė“ jau nusprendė

Pirmoji planus, atitinkančius naująjį reguliavimą, pristatė „Bitė“. Operatoriaus svetainėje jau skelbiamos ir būsimos priemokos bei galiosiantys apribojimai, nustatyti pagal Europos Komisijos rekomendacijas. Beje, nauja kainodara „Bitėje“ įsigalios kiek anksčiau – nuo birželio 1 dienos. 

Pavyzdžiui, už išeinančio skambučio minutę vartotojai vietoje dabartinių 6 centų mokės 1,4 cento, įeinantys skambučiai ir SMS nebus papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų vietoje dabartinių 60 eurų kainuos 6,4 euro (kainos su PVM). Tiesa, Latvijoje ir Estijoje duomenų naudojimas papildomai apmokestinamas nebus, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB bus papildomai prašoma 2,9 euro. Pirmus tris mėnesius naujų planų naudotojams priemokos nebus taikomos. 

Taip pat būnant užsienyje galios papildomi apribojimai. Pavyzdžiui, itin didelį duomenų kiekį suteikiančių planų naudotojai būdami užsienyje už minėtas priemokas galės „išnaršyti“ tik dalį duomenų. Limitas apskaičiuojamas mokėjimo plano ar papildomo duomenų paketo mėnesio mokestį padalinus iš 9,317 Eur ir gautą sumą padauginus iš dviejų.

Paprasčiau sakant, jei vartotojas užsisakys neribotus duomenis suteikiantį planą už 29 eurus per mėnesį, realiai užsienyje jis galės išnaršyti apie 6,2 GB. Arba, pavyzdžiui, 15 GB duomenų suteikiantį planą už 23 eurus užsisakęs vartotojas užsienyje gaus beveik 5 GB duomenų. 

Išnaudojus šį kiekį, vėliau kiekvienas gigabaitas duomenų papildomai kainuos jau ne 6,4 euro, o 9,1 euro. Vartotojams galios ir daugiau apribojimų, išsamiau apie juos galite sužinoti „Bitės“ svetainėje

Ši kainodara galios tik naujų planų, pristatytų pernai liepą, naudotojams. Senesnių planų savininkai, norėdami naudotis tarptinkliniu ryšiu ES šalyse, galės rinktis iš trijų variantų: pasikeisti mokėjimo planą, pasirinkti specialų mobiliojo ryšio paslaugų paketą keliaujantiems arba rinktis vienetinę kainodarą ir už kiekvieną minutę, SMS bei megabaitą mokėti atskirai, senosiomis kainomis. 

„Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys pastebėjo, kad RRT patvirtintos priemokos nepadengs net tiesioginių operatorių kaštų. „Lietuvos operatoriai verčiami patirti nuostolius iš esmės dėl to, kad dirbdami efektyviai ir tobulos konkurencijos sąlygomis, užtikrina mažiausias kainas ES bei tuo pačiu ir vieną sparčiausių pasaulyje ryšio tinklų išplėtojimą“, – teigė P.Kuisys. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.