MP3 formatas mirė? Tai – tik tušti gąsdinimai

Naujienų portalo 15min.lt rubrika „Mokslas.it“ pirmadienį paskelbė žinią pavadinimu: „Oficialu: MP3 formatas mirė“. Pavadinimas gundo paspausti – juk dažnas dar pats turi MP3 grotuvą ar klausosi šio formato įrašų. Ar tai reiškia, kad jie staiga nustos veikti? O gal naujų dainų MP3 formatu nebebus įmanoma niekur gauti? Nebijokite – nieko panašaus nenutiks. 

 Nesijaudinkite, jūsų MP3 grotuvai ir toliau veiks.<br> 123rf nuotr.
 Nesijaudinkite, jūsų MP3 grotuvai ir toliau veiks.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2017, 9:30 AM

Iššaukiantis pavadinimas parinktas žinutei apie tai, kad tam tikrus MP3 formato patentus turėjęs Fraunhoferio institutas balandžio 23 dieną nutraukė MP3 licencijavimo programą. 

Ir nors kai kurie portalai, įskaitant 15min.lt, tai apibūdino kaip „oficialią“ MP3 formato mirtį, iš esmės tai reiškia vienintelį dalyką - Fraunhoferio institutas nebegaus licencinių mokesčių už šio formato naudojimą. Tačiau tiek industrija, tiek vartotojai jį ir toliau galės sėkmingai naudoti. Ir dar nemokamai, pastebi „Cnet“. 

Jeffas Gametas iš „Mac Observer“ pastebi, kad licencijavimo nutraukimas toli gražu nereiškia kokio nors skaitmeninio formato „mirties“. Anaiptol – judančių paveikslėlių GIF patentai baigė galioti prieš daugiau nei dešimtmetį, tačiau šiuo metu GIF formatas yra pasiekęs neregėtas aukštumas. Jis naudojamas daugybėje įvairiausių interneto svetainių, ypač jį pamėgo socialinių tinklų nariai. 

Ar MP3 pavyks pakartoti GIF sėkmę, parodys laikas. Visgi rinkos dalyviai patvirtina, kad atsisakyti MP3 formato neskubės. 

Nate'as Suo, internetinės platformos „Murfie“ procesų vadovas, teigia, kad MP3 licencijavimo nutraukimas neturės jokio poveikio kompanijos verslui. „Mes ir toliau naudosime MP3, kaip naudojome anksčiau, o pasibaigusi licencija neturės tiesioginės įtakos naudoti ar perkoduoti įrašus MP3 formatu“, – sakė N.Suo. 

O ir pats Fraunhoferio institutas patvirtina, kad MP3 formatas vis dar yra „labai populiarus tarp vartotojų“, tiesa, lyginant su kitais muzikos atkūrimo formatais jis siūlo ne pačią geriausią kokybę. Todėl tikimasi, kad ilgainiui vartotojai dažniau rinksis kitus formatus. 

Pavyzdžiui, internetinės muzikos transliavimo platformos, tokios kaip „Spotify“, „Apple Music“ ir „Tidal“, naudoja OGG, AAC ir FLAC formatus. 

Ką MP3 formato licencijavimo nutraukimas reiškia paprastiems vartotojams? Visiškai nieko. Jūsų MP3 grotuvai ir toliau veiks, šio formato muzika niekur neišnyks. 

Vienintelis skirtumas tas, kad jei kada persirašėte muzikos įrašus iš kompaktinio disko MP3 formatu, tai šį veiksmą atlikusios programinės įrangos gamintojai anksčiau turėjo mokėti licencinius mokesčius Fraunhoferio institutui, o dabar nebeturės to daryti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.