Perspėja apie naują kibernetinę ataką – viruso galite ilgai nepastebėti

Kibernetinio saugumo ekspertai iš kompanijos „Proofpoint“ įspėja apie naują ataką, kuri išnaudoja tas pačias spragas, kaip ir praėjusią savaitę paniką visame pasaulyje sukėlęs virusas „WannaCrypt“, tačiau jos mastas gali būti kur kas didesnis, skelbia agentūra AFP. 

 Būkite atsargūs!<br> D.Umbraso nuotr.
 Būkite atsargūs!<br> D.Umbraso nuotr.
Naujoji ataka kelia didesnį pavojų, nes vartotojai gali net nepastebėti, kad kompiuteris užkrėstas.<br> 123rf nuotr.
Naujoji ataka kelia didesnį pavojų, nes vartotojai gali net nepastebėti, kad kompiuteris užkrėstas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-05-17 18:05, atnaujinta 2017-05-17 18:21

„Naujasis virusas naudoja įsilaužimo būdus, kuriuos neseniai paviešino NSA ir kuriuos jau pataisė „Microsoft“, tačiau jis plinta labiau pasislėpęs ir visai kitu tikslu“, – sakė „Proofpoint“ saugumo tyrėjas Nicolas Godier. 

Kitaip nei „WannaCrypt“, kuris užšifravo kompiuteryje esančius duomenis ir už jų grąžinimą reikalavo išpirkos, naujasis virusas, pavadintas „Adylkuzz“, iš užkrėstų kompiuterių formuoja tinklą, kurio pajėgumai naudojami virtualios valiutos „kasyboms“. Tiesa, „gaminami“ ne populiarieji bitkoinai, o mažiau žinoma „Monero“ virtuali valiuta

Kadangi šis procesas vykdomas kaip foninė kompiuterio užduotis, vartotojai užkrėtimo gali net nepastebėti, o tai kelia didesnį viruso išplitimo pavojų. 

„Proofpoint“ teigia, kad virusas ne tik sumažina kompiuterio ar serverio galią, bet ir apriboja prieigą prie tam tikrų „Windows“ funkcijų. 

„Kadangi virusas veikia tyliai ir netrukdo vartotojui, „Adylkuzz“ ataka ją vykdantiems programišiams yra kur kas pelningesnė. Ji užkrėstus vartotojų įrenginius paverčia tyliais įsilaužėlių finansiniais rėmėjais“, – teigė N.Godier. 

Įmonė nustatė, kad užkrėsti kompiuteriai jau spėjo „iškasti“ virtualios valiutos, kurios vertė siekia kelis tūkstančius dolerių. 

Manoma, kad šis virusas plinta nuo gegužės 2 dienos ar net nuo balandžio pabaigos, tačiau dėl savo pobūdžio jis nebuvo iškart aptiktas.

Saugumo tyrėjai teigia nežinantys, kiek kompiuterių gali būti užkrėsti „Adylkuzz“, tačiau jie mano, kad šis virusas yra išplitęs labiau nei „WannaCrypt“.

Skaičiuojama, kad „WannaCrypt“ virusu visame pasaulyje užkrėsta virš 300 tūkst. kompiuterių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.