Po „WannaCry“ atakos – įspėjimas „Windows 7“ naudotojams

Praėjus kiek daugiau nei savaitei nuo netikėtai sparčiai visame pasaulyje pradėjusio plisti viruso „WannaCry“ atakos, tyrėjai apie ją gauna vis tikslesnius duomenis. Remiantis pirmine informacija, nuo šios kenkėjiškos programos, šifruojančios kompiuterio duomenis, labiausiai nukentėjo „Windows 7“ naudotojai. 

 Per 97 proc. atvejų virusas užkrėtė kokią nors „Windows 7“ versiją naudojančius įrenginius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Per 97 proc. atvejų virusas užkrėtė kokią nors „Windows 7“ versiją naudojančius įrenginius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dėl „WannaCry“ viruso labiausiai nukentėjusios operacinės sistemos.<br> „Kaspersky Lab“ grafikas
 Dėl „WannaCry“ viruso labiausiai nukentėjusios operacinės sistemos.<br> „Kaspersky Lab“ grafikas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2017, 9:49 AM

Anot „Kaspersky Lab“ tyrėjų, daugiau nei 97 proc. atvejų virusas užkrėtė kokią nors „Windows 7“ versiją naudojančius įrenginius. Kiek daugiau nei 1 proc. užkrėstų įrenginių veikė su „Windows 2008 R2 Server“ operacine sistema, o atgyvenusios „Windows XP“ naudotojai sudarė mažiau nei 0,1 proc.

„Windows 7“ tebėra populiariausia pasaulyje kompiuteriams skirta operacinė sistema – ji įdiegta maždaug keturiskart daugiau įrenginių nei „Windows 10“. 

Beje, anksčiau labiausiai nerimauta dėl „Windows XP“ naudotojų, mat spragos, kurią išnaudojo „WannaCry“, ištaisymą „Microsoft“ iš pradžių buvo išplatinusi tik specialaus mokamo plano klientams, o visiems vartotojams pasiūlė tik šiam virusui smogus. Tuo metu „Windows 7“ sistemoje spraga buvo užlopyta ir vartotojams išplatinta prieš kelis mėnesius. 

Taigi staigus „WannaCry“ viruso išplitimas atskleidė „Windows 7“ naudotojų ydą – jie vangiai atnaujina operacinę sistemą ir dėl to rizikuoja įrenginių bei savo duomenų saugumu. 

IT specialistai jau sukūrė pirmuosius įrankius, kurie gali padėti ištaisyti „WannaCry“ padarytą žalą vartotojams, kurie nesutiko mokėti programišių reikalautos 300 dolerių išpirkos – plačiau apie tai galite sužinoti šiame puslapyje (anglų k.).

Skaičiuojama, kad šiuo virusu visame pasaulyje buvo užkrėsta 200-300 tūkst. įrenginių, o išpirką sumokėjo apie 300 vartotojų, taigi programišiai iš jų turėjo gauti apie 90 tūkst. dolerių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.