„Telia“ paskelbė, kiek jos klientams kainuos ryšys kitose ES šalyse

Nuo birželio 15 dienos keičiantis tarptinklinio ryšio didmeninėms kainoms Europos Sąjungoje, Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai ruošia naują kainodarą. „Bitė“ ją paskelbė prieš kelias savaites, o dabar sprendimą priėmė kompanija „Telia“. „Tele2“ naujas kainas žada pranešti šią savaitę. 

 Tarptinklinio ryšio ES didmeninės kainos mažinamos nuo birželio 15 dienos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tarptinklinio ryšio ES didmeninės kainos mažinamos nuo birželio 15 dienos. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-29 14:15, atnaujinta 2017-05-29 15:35

Tarptinklinio ryšio ES didmeninės kainos smarkiai mažinamos nuo birželio 15 dienos. Šiuo žingsniu siekta, kad ES gyventojams kitose Bendrijos šalyse už skambučius, žinutes ir megabaitus nereikėtų mokėti papildomai. Visgi Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra tokios mažos, kad šis planas juos nustekentų – arba tektų branginti paslaugas visiems. 

Kad to būtų išvengta, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) Lietuvos ryšio tiekėjams leido taikyti priemokas į kitas ES šalis išvykstantiems klientams. Visiems trims operatoriams pateikti skirtingi įkainiai, atsižvelgiant į jų pateiktis duomenis, o vidurkiai tokie: už minutę pokalbio kitose ES šalyse iš vartotojų bus leidžiama papildomai prašyti apie 1,4 ct, o už 1 GB duomenų – apie 4 eurų priemokos (be PVM). Už SMS žinutes, kitaip nei iki šiol, priemoka nebegalės būti taikoma.

Naujos „Telia“ kainos keliautojams

„Telia“ privačių klientų vadovas Nobertas Žioba pastebėjo, kad nuo birželio 15 dienos su visais dabartiniais planais klientai ES šalyse galės bendrauti iki 11 kartų pigiau. 

„Skambinti ES šalyse jie galės tris kartus pigiau – vietoje dabartinės 6 ct už minutę priemokos, skambutis bus apmokestinamas prie vietinės kainos pridedant 2 ct už minutę. Priimto skambučio ES kaina sieks 1 centą už minutę, o SMS žinutės papildomai apskritai nebus apmokestintos. Didžiausias teigiamas pokytis keliaujant bus jaučiamas naudojant mobiliuosius duomenis – jų priemokos „Telia“ klientams mažėja nuo 6 ct už megabaitą iki 0,5 ct už megabaitą“, – teigė N.Žioba. 

Dabartinius planus turintys „Telia“ klientai Baltijos ir Šiaurės šalyse mobiliaisiais duomenimis naudosis ir skambins ir toliau tomis pačiomis sąlygomis kaip Lietuvoje. Be to, „Telia“ klientams ES šalyse bus išlaikomi nemokami mobiliųjų duomenų kiekiai, kurie, priklausomai nuo plano, siekia iki 35 MB per dieną. 

Taip pat klientams galios sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklės. Jų esmė tokia: klientai paslaugomis turi ilgiau ir daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES šalyse. Kitu atveju jiems gali būti pritaikyti gerokai didesni tarifai.

Primename, kad išvykus į kitas ES šalis yra taikomi ne paslaugų mokesčiai, o priemokos. Kitaip sakant, kiekviena užsienyje prakalbėta minutė ar išnaudotas megabaitas yra išskaičiuojamas iš turimo plano, kaip ir naudojantis paslaugomis Lietuvoje, papildomai pritaikant priemoką. 

Beje, nors ES reguliavimas leidžia operatoriams užsienyje sumažinti mobiliųjų duomenų limitą, „Telia“ šia išimtimi nepasinaudojo - nurodyta priemoka vartotojai galės naudotis tol, kol išnaudos visus prie jų plano suteiktus duomenis. Vėliau kiekvienam papildomam megabaitui bus taikoma 0,9 ct priemoka. 

„Bitė“ nusprendė anksčiau

Pirmoji planus, atitinkančius naująjį reguliavimą, pristatė „Bitė“, o nauja jos kainodara įsigalios kiek anksčiau – nuo birželio 1 dienos.

Lyginant su „Telia“ kainomis, „Bitės“ klientai mažiau mokės už skambučius, tačiau jiems brangiau kainuos mobilusis internetas. 

Už išeinančio skambučio minutę „Bitės“ vartotojai vietoje dabartinių 6 centų mokės 1,4 cento, įeinantys skambučiai ir SMS nebus papildomai apmokestinami, o 1 MB duomenų vietoje dabartinių 6 ct kainuos 0,64 ct. Tiesa, Latvijoje ir Estijoje duomenų naudojimas papildomai apmokestinamas nebus, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 MB bus papildomai prašoma 0,29 ct. Pirmus tris mėnesius naujų planų naudotojams priemokos nebus taikomos.

Taip pat būnant užsienyje galios papildomi apribojimai. Svarbiausias jų tas, kad būdami užsienyje „Bitės“ klientai galės „išnaršyti“ tik dalį jų mokėjimo plano suteiktų duomenų. 

Limitas apskaičiuojamas mokėjimo plano ar papildomo duomenų paketo mėnesio mokestį padalinus iš 9,317 Eur ir gautą sumą padauginus iš dviejų.

Paprasčiau sakant, jei „Bitės“ vartotojas užsisakys neribotus duomenis suteikiantį planą už 29 eurus per mėnesį, realiai užsienyje su minėta priemoka jis galės išnaršyti apie 6,2 GB. Arba, pavyzdžiui, 15 GB duomenų suteikiantį planą už 23 eurus užsisakęs vartotojas užsienyje gaus beveik 5 GB duomenų.

Išnaudojus šį kiekį, vėliau kiekvienas gigabaitas duomenų papildomai kainuos jau ne 6,4 euro, o 9,1 euro. 

Vartotojams galios ir daugiau apribojimų, išsamiau apie juos galite sužinoti „Bitės“ svetainėje.

Ši kainodara galios tik naujų „Bitės“ planų, pristatytų pernai liepą, naudotojams. Senesnių planų savininkai, norėdami naudotis tarptinkliniu ryšiu ES šalyse, galės rinktis iš trijų variantų: pasikeisti mokėjimo planą, pasirinkti specialų mobiliojo ryšio paslaugų paketą keliaujantiems arba rinktis vienetinę kainodarą ir už kiekvieną minutę, SMS bei megabaitą mokėti atskirai, senosiomis kainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.