Nusprendė ir „Tele2“: štai kiek už ryšį užsienyje mokės jos klientai

Kompanija „Tele2“ trečiadienį paskelbė, kaip keisis mobiliojo ryšio paslaugų kainos vartotojams, kurie keliauja Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse. 

Naujųjų planų kainos įsigalios tiek privatiems, tiek ir verslo klientams.<br>123rf nuotr.
Naujųjų planų kainos įsigalios tiek privatiems, tiek ir verslo klientams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 2:36 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 9:23 AM

Labiausiai vartotojams atpigs mobilieji duomenys. Papildoma priemoka už ES/EEE šalyse išnaudotus mobiliuosius duomenis „Tele2“ klientams mažėja nuo 61,95 eurų iki 2,97 euro už gigabaitą. 

Skambučiai ES/EEE šalyse atpigs kone 4 kartus – vietoje 6 ct/min. priemokos, skambutis bus apmokestinamas prie vietinės kainos pridedant 1,6 ct/min. Tuo metu priimto skambučio kaina sieks 1,25 ct/min. SMS žinutės papildomai apmokestintos nebus.

Naujųjų planų kainos įsigalios tiek privatiems, tiek ir verslo klientams.

Gerokai mažiau mokės ir „Tele2“ išankstinio mokėjimo korteles „Pildyk“ turintys klientai. Keliaujantys ES/EEE šalyse klientai galės naudotis standartiniu planu, kuris leis skambinti ir rašyti SMS žinutes, arba užsisakyti paslaugų planą dienai ar savaitei, leidžiantį ne tik skambinti ir rašyti, bet ir naudoti mobiliuosius duomenis.

Įsigaliojus naujoms kainoms sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklės galioti pradės nuo rudens. Tai reiškia, kad visą vasarą „Tele2“ klientai naujus planus keliaudami ES/EEE šalyse galės naudoti savęs nevaržydami – nebus taikomos sąžiningo naudojimo taisyklės 

Sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklių esmė: klientai operatoriaus paslaugomis turi daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES/EEE šalyse, taip pat taikomas duomenų kiekio perskaičiavimas keliaujant ES/EEE. 

Ryšys pigs visiems

Tarptinklinio ryšio ES didmeninės kainos smarkiai mažinamos nuo birželio 15 dienos. Šiuo žingsniu siekta, kad ES gyventojams kitose Bendrijos šalyse už skambučius, žinutes ir megabaitus nereikėtų mokėti papildomai. Visgi Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra tokios mažos, kad šis planas juos nustekentų – arba tektų branginti paslaugas visiems.  

Kad to būtų išvengta, Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) Lietuvos ryšio tiekėjams leido taikyti priemokas į kitas ES šalis išvykstantiems klientams. Visiems trims operatoriams pateikti skirtingi įkainiai, atsižvelgiant į jų pateiktis duomenis, o vidurkiai tokie: už minutę pokalbio kitose ES šalyse iš vartotojų bus leidžiama papildomai prašyti apie 1,4 ct, o už 1 GB duomenų – apie 4 eurų priemokos (be PVM). Už SMS žinutes, kitaip nei iki šiol, priemoka nebegalės būti taikoma.

Primename, kad išvykus į kitas ES šalis yra taikomi ne paslaugų mokesčiai, o priemokos. Kitaip sakant, kiekviena užsienyje prakalbėta minutė ar išnaudotas megabaitas yra išskaičiuojamas iš turimo plano, kaip ir naudojantis paslaugomis Lietuvoje, papildomai pritaikant priemoką.

Kompanijos „Telia“ ir „Bitė“ sprendimus dėl tarptinklinio ryšio kainų ES/EEE šalyse buvo priėmusios anksčiau.

„Telia“ kainos keliautojams

„Telia“ klientams skambutis kitose ES/EEE šalyse bus apmokestinamas prie vietinės kainos pridedant 2 ct už minutę. Priimto skambučio ES kaina sieks 1 centą už minutę, o SMS žinutės papildomai nebus apmokestintos. Priemoka už mobiliuosius duomenis sieks 5,12 Eur už gigabaitą. 

Dabartinius planus turintys „Telia“ klientai Baltijos ir Šiaurės šalyse mobiliaisiais duomenimis naudosis ir skambins ir toliau tomis pačiomis sąlygomis kaip Lietuvoje. Be to, „Telia“ klientams ES šalyse bus išlaikomi nemokami mobiliųjų duomenų kiekiai, kurie, priklausomai nuo plano, siekia iki 35 MB per dieną.  

Taip pat klientams galios sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisyklės. Jų esmė tokia: klientai paslaugomis turi ilgiau ir daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES šalyse. Kitu atveju jiems gali būti pritaikyti gerokai didesni tarifai. 

Beje, nors ES reguliavimas leidžia operatoriams užsienyje sumažinti mobiliųjų duomenų limitą, „Telia“ šia išimtimi nepasinaudojo – nurodyta priemoka vartotojai galės naudotis tol, kol išnaudos visus prie jų plano suteiktus duomenis. Vėliau kiekvienam papildomam gigabaitui bus taikoma apie 9 Eur priemoka.

„Bitės“ kainodara

Nauja „Bitės“ kainodara keliautojams ES/EEE šalyse įsigalios kiek anksčiau – nuo birželio 1 dienos. 

Už išeinančio skambučio minutę „Bitės“ vartotojai vietoje dabartinių 6 centų mokės 1,4 cento, įeinantys skambučiai ir SMS nebus papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų kainuos 6,55 Eur. Tiesa, Latvijoje ir Estijoje duomenų naudojimas papildomai apmokestinamas nebus, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB bus papildomai prašoma 2,97 Eur. 

Pirmus tris mėnesius naujų planų naudotojams priemokos nebus taikomos. Taip pat būnant užsienyje galios papildomi apribojimai. Svarbiausias jų tas, kad būdami užsienyje „Bitės“ klientai galės „išnaršyti“ tik dalį jų mokėjimo plano suteiktų duomenų. 

Limitas apskaičiuojamas mokėjimo plano ar papildomo duomenų paketo mėnesio mokestį padalinus iš 9,3 Eur ir gautą sumą padauginus iš dviejų. Tarkim, neribotus duomenis suteikiantį planą už 29 eurus per mėnesį užsisakęs vartotojas realiai užsienyje su minėta priemoka galės išnaršyti apie 6,2 GB. Išnaudojus šį kiekį, vėliau kiekvienas gigabaitas duomenų papildomai kainuos jau ne 6,4 euro, o 9,1 euro. 

Ši kainodara galios tik naujų „Bitės“ planų, pristatytų pernai liepą, naudotojams. Senesnių planų savininkai, norėdami naudotis tarptinkliniu ryšiu ES šalyse, galės rinktis iš trijų variantų: pasikeisti mokėjimo planą, pasirinkti specialų mobiliojo ryšio paslaugų paketą keliaujantiems arba rinktis vienetinę kainodarą ir už kiekvieną minutę, SMS bei megabaitą mokėti atskirai, senosiomis kainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.