Trumpai ir aiškiai: kaip keičiasi mobiliojo ryšio kainos

Birželio 15 dieną, įsigaliojus naujoms Europos Parlamento taisyklėms, mažėja tarptinklinio ryšio kainos Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse. Visiems Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams nusprendus, kokios priemokos bus taikomos keliaujant šiose šalyse, skelbiame jų pasiūlymų apibendrinimą. 

Priemokos negalios SMS žinutėms, bet ir toliau bus taikomos skambučiams bei mobiliajam internetui. <br> 123rf nuotr.
Priemokos negalios SMS žinutėms, bet ir toliau bus taikomos skambučiams bei mobiliajam internetui. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 7:08 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:01 AM

Nors birželio viduryje papildomi mokesčiai keliautojams turėjo būti apskritai panaikinti, kadangi Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra itin mažos, Ryšių reguliavimo tarnyba leido mūsų šalies kompanijoms taikyti priemokas už paslaugas keliautojams. Kitaip sakant, kiekviena svečioje ES šalyje prakalbėta minutė ar išnaudotas megabaitas yra išskaičiuojamas iš turimo plano, kaip ir naudojantis paslaugomis Lietuvoje, papildomai pritaikant priemoką. Jos negalios tik SMS žinutėms. 

Tele2 klientams skambučiai būnant kitose ES/EEE šalyse papildomai kainuos 1,6 ct/min., priimto skambučio priemoka sieks 1,25 ct/min., o už 1 gigabaitą duomenų teks primokėti 2,97 euro. „Pildyk“ klientai užsienyje galės naudotis standartiniu planu, kuris leis skambinti ir rašyti SMS žinutes, arba užsisakyti paslaugų planą dienai ar savaitei, leidžiantį ne tik skambinti ir rašyti, bet ir naudoti mobiliuosius duomenis. 

Telia vartotojams kitose ES/EEE šalyse skambučiai bus papildomai apmokestinami 2 ct/min, priimto skambučio kaina sieks 1 ct/min, o priemoka už mobiliuosius duomenis bus 5,12 Eur/GB. Dabartinių planų savininkams Baltijos ir Šiaurės šalyse priemokos negalios. 

Nauja „Bitės“ kainodara keliautojams ES/EEE šalyse įsigalios nuo birželio 1 dienos. Už skambučio minutę „Bitės“ vartotojai mokės 1,4 cento, gaunami skambučiai nebus papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų papildomai kainuos 6,55 Eur. Latvijoje ir Estijoje už mobiliuosius duomenis papildomai mokėti nereikės, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB bus papildomai prašoma 2,97 Eur. Šios sąlygos galioja naujų „Bitės“ planų, pristatytų pernai liepą, savininkams, o senesnių planų naudotojai galės juos pasikeisti, pasirinkti specialų paslaugų paketą keliaujantiems arba už paslaugas mokėti senosiomis kainomis.

Visi operatoriai turi savas sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisykles („Tele2“ vasarą jų žada netaikyti), kurių esmė – klientai paslaugomis turi ilgiau ir daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES šalyse, antraip jiems gali būti pritaikyti gerokai didesni tarifai. Šia taisykle siekiama apsaugoti mobiliojo ryšio operatorius nuo nesąžiningų vartotojų, kurie, įsigiję kortelę vienoje šalyje, realiai paslaugomis naudotųsi kitoje ES valstybėje, kur mobiliojo ryšio kainos gali gerokai skirtis. 

Be to, „Bitė“ ir „Tele2“ naudosis dar viena Europos Parlamento numatyta išimtimi ir savo klientams užsienyje už nurodytas priemokas leis išnaršyti tik dalį plano suteikiamų duomenų, o formulė tokia: mokėjimo plano mokestis dalinamas iš 9,3 ir dauginamas iš dviejų. Vėliau kiekvienam papildomam gigabaitui bus taikoma apie 9 Eur priemoka. 

Pavyzdys: jei esate „Bitės“ klientas (arba „Tele2“ klientas, sulaukęs rudens) ir jūsų mokėjimo planas kainuoja 20 Eur per mėnesį, tai išvykę į kitą ES šalį apie 4,3 GB duomenų ( [20 / 9,3] x 2 = 4,3) joje galėsite išnaršyti už mažesnę priemoką, o likę plano suteikti gigabaitai kainuos po 9,1 euro. Jiems pasibaigus, jums bus taikoma ne tik ši priemoka, bet ir Lietuvoje galiojanti kainodara už duomenis. 

„Telia“ šios išimties netaiko – jos klientai užsienyje už nurodytą priemoką galės išnaršyti visus plano suteiktus gigabaitus. 

Iki šiol maksimalus papildomas mokestis vartotojams (be PVM) už inicijuotą skambutį siekė 5 ct/min, už atsilieptus skambučius - 1,14 ct/min, viena SMS papildomai kainavo iki 2 ct, o mobilusis internetas - iki 51,2 Eur už 1 GB. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.