Ryšio kainų absurdai: Lietuvoje – euras, užsienyje – keli centai

Skambutis į kitą ES šalį dažnam lietuviui gali atsieiti visą eurą už minutę, tačiau užtenka pasiekti kaimyninę Lenkiją ar Latviją, ir kaina sumažės kelias dešimtis kartų. Kodėl?

Skambutis į Paryžių iš Lietuvos gali kainuoti ir 84 ct/min., o iš Paryžiaus paskambinti namo kainuoja vos kelis centus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Skambutis į Paryžių iš Lietuvos gali kainuoti ir 84 ct/min., o iš Paryžiaus paskambinti namo kainuoja vos kelis centus.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-06-02 19:37

Nuo birželio vidurio operatoriai ES nurodymu dar labiau mažina tarptinklinio ryšio kainas. Iki šiol apie 6 centus kainavusi minutė pokalbio išvykus į kitą ES šalį kainuos vos 1,4–2 ct, gigabaito (GB) duomenų kaina vietoj buvusių kone 60 eurų sutirps iki 3–6,5 euro, o už SMS papildomai nieko mokėti nebereikės.

Tokios kainos netgi kiekvieną centą skaičiuojantiems lietuviams turėtų būti įkandamos. Bet savo šalyje – ne visuomet.

„Labai džiaugiuosi, kad nuo birželio 15-osios bus pigiau skambinti nuvykus kitur ES. Tačiau man atrodo nelogiška, kad iš Lietuvos skambinant į kitą ES šalį tenka mokėti po 18 ct už minutę ir daugiau. Kodėl šie mokesčiai nemažėja?“ – piktinosi „Lietuvos ryto“ skaitytojas Vaclovas.

Klaipėdiečiui dažnai tenka skambinti į kitas šalis, bet Lietuvoje jis stengiasi tai daryti kuo rečiau. „Kai būnu Lietuvos pasienyje, tarkim, prie Lenkijos ar Latvijos, jungiuosi prie tų šalių tinklų ir kalbu pigiau. Bet juk tai juokinga“, – svarstė Vaclovas.

Skirtumai – įspūdingi

Taip yra todėl, kad Lietuvoje galioja tarptautinių pokalbių tarifai, o prisijungę prie kitų šalių tinklų jau naudojamės tarptinkliniu ryšiu, kurio kainos yra reguliuojamos ES lygiu.

Lietuvoje veikiantys operatoriai tarptautinius pokalbius apmokestina skirtingai.

Tarkim, „Bitės“ klientai į visas Europos šalis skambina vienodu tarifu – 84 ct/min.

„Telia“ kiekvienai šaliai taiko skirtingus tarifus, kurie siekia nuo 41,3 ct/min. (Estija, Latvija) iki 1,03 Eur/min. (Malta, Slovėnija).

„Tele2“ į Latviją ir Estiją leidžia skambinti už 37 ct/min., o į visas kitas ES šalis – už 54 ct/min.

Visos trys bendrovės siūlo taupymo planus, kuriuos užsisakius tarifai sumažėja, bet pigiau negu už 18 ct/min. į jokią užsienio šalį paskambinti nepavyks.

O štai būnant kitoje ES valstybėje skambučiai į bet kurią ES šalį apmokestinami vienoda 6 ct/min. priemoka, kuri netrukus dar sumenks iki 2 ct/min. ar mažiau.

Rėžiklis jau rankose

Mobiliojo ryšio bendrovės aiškina, kad tarptautiniai skambučiai nėra reguliuojama verslo sritis, todėl jų kainas lemia konkurencinė aplinka ir turimi ilgalaikiai susitarimai su kitų šalių operatoriais. Tačiau jų atstovai žadėjo, kad artimiausiu metu kainodara bus persvarstoma.

„Tarptautinių skambučių kainos tarp Europos operatorių yra nusistovėjusios ir iki šiol buvo reguliariai persvarstomos kas keletą metų. Bet tarptinklinio ryšio reguliavimas ES šalyse ir dėl to tarp kai kurių šalių atsiradęs didelis skirtumas turės įtakos kainodarai“, – teigė „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba.

Kompanijos „Bitė Lietuva“ vykdomasis direktorius Pranas Kuisys teigė, kad dideliems kainų skirtumams įtakos turi ir skirtingas paslaugų vartojimas.

„Pavyzdžiui, „Bitės“ vartotojai tarptautiniais skambučiais naudojasi itin retai – vidutiniškai šiuo metu vienam klientui tenka vos minutė per mėnesį, ir šitas rodiklis toliau mažėja. Klientai mieliau bendrauja įvairiomis internetu veikiančiomis programėlėmis. O tarptautinių pokalbių paslaugos palaikymo sąnaudos nesikeičia“, – teigė P.Kuisys.

Gali keisti net operatorių

Rinką prižiūrinti Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) teigė, kad tarptautinių skambučių kainos iš esmės nėra reguliuojamos ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES šalyse.

„Jeigu abonentui netinka siūlomos tarptautinių skambučių kainos, jis gali pakeisti paslaugų teikėją išlaikydamas tą patį telefono numerį. Elektroninių ryšių paslaugų teikėjai taip pat siūlo specialius planus, kuriuose už papildomą periodinį užmokestį tarptautiniai skambučiai kainuoja mažiau nei standartinė kaina.

Galiausiai galima skambinti į užsienį naudojantis trečiųjų šalių programėlėmis, veikiančiomis per internetą (telefone ar kompiuteryje) nemokamai ar už palyginti nedidelę kainą“, – vardijo RRT direktoriaus pavaduotojas Giedrius Pūras.

Atpigs ryšys Europos Sąjungos valstybėse

Birželio 15 dieną mažėja tarptinklinio ryšio kainos ES ir Europos ekonominės erdvės šalyse. Nors papildomi mokesčiai turėjo būti apskritai panaikinti, RRT leido mūsų šalies kompanijoms taikyti priemokas, nes Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra itin mažos, 

Kitaip sakant, kiekviena svečioje ES šalyje prakalbėta minutė ar išnaudotas megabaitas yra išskaičiuojamas iš turimo plano, kaip ir naudojantis paslaugomis Lietuvoje, papildomai pritaikant priemoką. Jos negalios tik SMS žinutėms.

„Tele2“ klientams skambučiai būnant kitose ES ir EEE šalyse papildomai kainuos 1,6 ct/min., priimto skambučio priemoka sieks 1,25 ct/min., o už 1 GB duomenų teks primokėti 2,97 euro.

„Telia“ vartotojams kitose šalyse skambučiai bus papildomai apmokestinami 2 ct/min., priimto skambučio kaina sieks 1 ct/min., o priemoka už mobiliuosius duomenis bus 5,12 Eur/GB. Dabartinių planų turėtojams Baltijos ir Šiaurės šalyse priemokos nebus taikomos.

Nauja „Bitės“ kainodara keliautojams įsigaliojo ketvirtadienį. Už skambučio minutę „Bitės“ vartotojai nuo šiol moka 1,4 cento, gaunami skambučiai nėra papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų papildomai kainuoja 6,55 Eur. Latvijoje ir Estijoje už mobiliuosius duomenis papildomai mokėti nereikia, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB papildomai prašoma 2,9 Eur.

Visi operatoriai turi savas sąžiningo naudojimosi tarptinklinio ryšio paslaugomis taisykles („Tele2“ vasarą jų žada netaikyti), kurių esmė – klientai paslaugomis turi ilgiau ir daugiau naudotis Lietuvoje, o ne kitose ES šalyse, antraip jiems gali būti pritaikyti gerokai didesni tarifai. Be to, „Bitė“ ir „Tele2“ savo klientams užsienyje už nurodytas priemokas leis išnaršyti tik dalį plano suteikiamų duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.