Pirmadienio incidentas su Vyriausybės tinklalapiais atskleidė rimtą klaidą

Po pirmadienio incidento, kuomet dingus elektrai kelias valandas neveikė Vyriausybės ir ministerijų informacinė sistema, svarstoma pagrindinius serverius perkelti į Vilniaus televizijos bokštą.

Specialistai išsamiai ištirs incidentą ir sieks užtikrinti, kad tokių klaidų nepasikartotų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Specialistai išsamiai ištirs incidentą ir sieks užtikrinti, kad tokių klaidų nepasikartotų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2017, 1:59 PM

Kaip BNS sakė Informacinės visuomenės plėtros komiteto (IVPK) vadovas Ramūnas Čepaitis, pagrindiniai serveriai, kuriuose kaupiama institucijų informacija, dabar yra Statistikos departamente. Sutrikus elektros tiekimui, pasak jo, automatiškai įsijungė alternatyvūs energijos šaltiniai, o sistema sukonfigūruota taip, jog tokiu atveju visi duomenys kopijuojami į atsarginius serverius, kurie yra Lietuvos radijo ir televizijos centro valdomame televizijos bokšte. Tuomet sistema veikia šių rezervinių kopijų pagrindu.

„Incidento metu išaiškėjo sisteminė klaida, kurią mes identifikavome ir taisysime, kad atkūrus elektros tiekimą, jau Statistikos departamente grįžtamojo ryšio metu įvyko tam tikras strigis – duomenys iškeliavo į rezervinę aplinką ir iš rezervinės aplinkos nesugebėjo grįžti. Ar ši situacija reikalauja daryti kažkokias išvadas ir sukeisti vietomis serverius, iškelti į saugesnį, stabilesnį televizijos bokštą ir rezervines kopijas palikti Statistikos departamente – mes tai dar vertinsime ir galbūt tokį sprendimą priimsime“, – BNS sakė IVPK direktorius.

R.Čepaičio teigimu, serveriai Statistikos departamente yra nuo seno, kai buvo sukurta Valstybės informacinių išteklių sąveikumo platforma (VISP).

Pasak jo, specialistai išsamiai ištirs incidentą ir sieks užtikrinti, kad tokių klaidų nepasikartotų.

„Incidentas labai nemalonus, nuo pat darbo dienos pradžios dvi su puse valandos nefunkcionavo valstybės informacinių išteklių platforma, jos pagrindu veikiančios pakankamai valstybės gyvenimui svarbūs portalai. Tai yra rimtas incidentas, bet džiaugiamės, kad funkcionavimą pavyko atkurti be didelių nuostolių, informacijos struktūra, turinys nebuvo prarastas“, – pabrėžė R.Čepaitis.

„Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) atstovai BNS informavo, kad apie 6 val. ryto dėl susidėvėjusių kabelių nutrūkus elektros tiekimui miesto centrinėje dalyje, jos iki 7.40 val. neturėjo apie 600 ESO klientų, įsikūrusių Gedimino prospekte, Stulginskio, Goštauto, Šermukšnių ir Pamėnkalnio gatvėse.

Energetikos ministerija sako, kad elektros tiekimo patikimumo klausimai keliami nuolat ir su valstybės kontroliuojama bendrove kalbamasi apie būtinybę didinti investicijas į kabelių atnaujinimą.

„Tokie atvejai tik patvirtina, kad į elektros tinklų modernizavimą turi būti investuojama pakankamai. Nepriimtina, kai elektros tiekimo sutrikimai pačiame sostinės centre, kur veikia ir svarbiausios valstybinės institucijos, įvyksta, kaip yra preliminariai informavusi pati bendrovė, dėl kabelių nusidėvėjimo“, – teigiama BNS perduotame ministerijos komentare.

ESO dar žada aiškintis, dėl ko susidėvėjo kabelis.

„Šiuo atveju nusidėvėjimas nėra kabelio amžiaus pasekmė. Tai greičiausiai yra ankstesnių trečiųjų šalių pažeidimai ar gamtos reiškiniai. Tačiau tikslias priežastis žinosime atlikę detalų tyrimą. Pastaruoju metu didiname investicijas į tinklo atnaujinimą ir tiekimo patikimumo didinimą. Vilniaus mieste tai pat šiemet numatytos didesnės investicijos“, – nurodė ESO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.