RRT siunčia žinią ryšio operatoriams: kainų didinimai atsirūgs

Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriams teisę taikyti priemokas už naudojimąsi paslaugomis kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse suteikusi Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) įspėja, kad šį sprendimą gali ir atšaukti, jei pastebės, kad klientams nepagrįstai didinamos kainos. Tuo metu vartotojams primenama, kad jie turi teisę nutraukti sutartis ir nemokėti netesybų, jei operatorius vienašališkai blogina sutarties sąlygas. 

Jei operatorius vienašališkai blogina sutarties sąlygas, vartotojas turi teisę vienašališkai nutraukti elektroninių ryšių paslaugų teikimo sutartį netaikant netesybų. <br> 123rf nuotr.
Jei operatorius vienašališkai blogina sutarties sąlygas, vartotojas turi teisę vienašališkai nutraukti elektroninių ryšių paslaugų teikimo sutartį netaikant netesybų. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 10:01 AM, atnaujinta Jun 6, 2017, 10:02 AM

Birželio 15 dieną, įsigaliojus naujam Europos Parlamento ir Tarybos reglamentui, mažėja tarptinklinio ryšio kainos Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse. Nors nuo tos dienos papildomi mokesčiai keliautojams ES turėjo būti apskritai panaikinti, kadangi Lietuvoje mobiliojo ryšio kainos yra itin mažos, RRT leido mūsų šalies kompanijoms taikyti priemokas už paslaugas keliautojams. 

RRT aiškina, kad toks sprendimas priimtas siekiant, jog Lietuvoje nedidėtų nacionaliniai ryšio paslaugų tarifai, kurie yra vieni mažiausių ES. 

„Todėl jei, palyginti su šiuo metu taikomomis sąlygomis, operatorius vienašališkai blogina sutarties sąlygas (pvz., didina kainas ar mažina teikiamų paslaugų apimtį), vartotojas turi teisę vienašališkai nutraukti elektroninių ryšių paslaugų teikimo sutartį netaikant netesybų. 

Operatoriui taip pat nustatyta pareiga apie šiuos sutarties sąlygų pakeitimus informuoti vartotoją prieš mėnesį iki naujų sąlygų įsigaliojimo, kartu aiškiai ir nedviprasmiškai nurodant apie kliento teisę nutraukti sutartį be netesybų. Tuo atveju, kai vartotojai apie pakeitimus informuojami netinkamai ir neaiškiai, laikytina, kad jie turi teisę pasinaudoti galimybe nutraukti sutartį be netesybų ir praėjus įspėjimo terminui“, – nurodo RRT. 

Tarnybos atstovai pabrėžia, kad sprendimus dėl konkrečių paslaugų kainų priima patys operatoriai, o jų pareiga yra užtikrinti, kad nebūtų pažeidžiamos Reglamento nuostatos bei vartotojų interesai. 

RRT nagrinėja Lietuvos operatorių priimtus sprendimus dėl naujos kainodaros ir pasilieka teisę atšaukti sprendimą dėl teisės taikyti priemokas tarptinkliniam ryšiui ES šalyse. 

„Lietuvos operatoriams leista taikyti tarptinklinio ryšio priemokas tik siekiant išlaikyti nacionalinių kainų stabilumą ir tik tokio dydžio, kiek reikia jų patiriamiems nuostoliams kompensuoti. RRT, prižiūrėdama Reglamento vykdymą, turi teisę atšaukti sprendimą dėl priemokų taikymo, jei būtų nustatyta, kad tarptinklinio ryšio mokesčiai ES taikomi ne tiems tikslams, kurie numatyti Reglamente“, – rašoma RRT išplatintame pranešime. 

Bet kuriuo atveju, tarptinklinis ryšys ES šalyse nuo birželio 15 dienos gerokai atpigs. Operatoriai jau priėmė sprendimus dėl naujų kainų savo klientams.

Tele2“ klientams skambučiai būnant kitose ES/EEE šalyse papildomai kainuos 1,6 ct/min., priimto skambučio priemoka sieks 1,25 ct/min., o už 1 gigabaitą duomenų teks primokėti 2,97 euro. 

Telia“ vartotojams kitose ES/EEE šalyse skambučiai bus papildomai apmokestinami 2 ct/min, priimto skambučio kaina sieks 1 ct/min, o priemoka už mobiliuosius duomenis bus 5,12 Eur/GB. Dabartinių planų savininkams Baltijos ir Šiaurės šalyse priemokos nebus taikomos.

Nauja „Bitės“ kainodara keliautojams ES/EEE šalyse įsigaliojo nuo birželio 1 dienos. Už skambučio minutę „Bitės“ vartotojai moka 1,4 cento, gaunami skambučiai nėra papildomai apmokestinami, o 1 GB duomenų papildomai kainuoja 6,55 Eur. Latvijoje ir Estijoje už mobiliuosius duomenis papildomai mokėti nereikia, o Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje, Norvegijoje ir Danijoje už 1 GB papildomai prašoma 2,97 Eur. Šios sąlygos galioja naujų „Bitės“ planų, pristatytų pernai liepą, savininkams, o senesnių planų naudotojai gali juos pasikeisti, pasirinkti specialų paslaugų paketą keliaujantiems arba už paslaugas mokėti senosiomis kainomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.