Rusijos „troliai“ užblokavo valstybinę televiziją, „Facebook“, Mail.ru ir krūvą kitų svetainių

Karą Rusijos interneto cenzoriams paskelbę programišiai traukia ginklus: dėl jų veiksmų šalyje buvo iš dalies užblokuota prieiga prie valstybinės televizijos „Pervyj kanal“ tinklalapio, socialinių tinklų „Odnoklasniki“, „Vkontakte“ ir „Facebook“, pašto tarnybos Mail.ru, naujienų portalo NTV.ru, Rusijos geležinkelių svetainės ir kitų puslapių. 

 Programišiai pasinaudojo Rusijoje galiojančios interneto cenzūros spraga.<br> 123rf nuotr.
 Programišiai pasinaudojo Rusijoje galiojančios interneto cenzūros spraga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 6:28 PM

Tokių veiksmų jie ėmėsi dėl Rusijos federalinės žiniasklaidos priežiūros institucijos „Roskomnadzor“ spaudimo susirašinėjimo programai „Telegram“ suteikti prieigą prie jos naudotojų duomenų. 

Programišiai pasinaudojo Rusijoje galiojančios interneto cenzūros spraga – interneto tiekėjai svetaines blokuoja pagal jų pačių nurodomus IP adresus, o ne registre esančius duomenis. Vienos iš blokuojamų svetainių savininkas įtraukė daugybės vietinių ir tarptautinių tinklalapių IP adresus į savo domeną ir jie buvo užblokuoti, o lankytojai negalėjo šių svetainių pasiekti. 

„Kadangi „Roskomnadzor“ reikalauja interneto tiekėjų nuolat tikrinti, ar blokuojami tinklalapiai nebando apeiti ribojimų keisdami IP adresus, šios svetainės gali panaudoti kodą, kuris peradresuoja dalį šių IP užklausų į kitus tinklalapius. Galiausiai interneto tiekėjai užfiksuoja šiuos peradresavimus ir užblokuoja tuos antrinius tinklalapius“, – paaiškino „RuNet Echo“ atstovas Andrejus Celikovas. 

Pirmieji blokuojamų svetainių sąrašai buvo sudaryti dar 2012 metais, tuomet „Roskomnadzor“ sudarė visų jų domenų ir IP adresų sąrašą bei perdavė jį interneto tiekėjams. Tačiau nuo 2015 metų „Roskomnadzor“ automatiškai tikrina, ar į juodąjį sąrašą įtrauktos svetainės tebėra blokuojamos, o interneto tiekėjams grasina baudomis, jei paaiškės, kad kuri nors rado būdą blokavimus apeiti. Dėl to interneto tiekėjai ėmė savarankiškai tikrinti blokuojamų svetainių IP adresus, kad išvengtų baudų, – tuo ir pasinaudojo programišiai. 

Dėl jų veiksmų Rusijoje buvo užblokuoti IP adresai, priklausantys Rusijos valstybinei televizijai „Pervyj kanal“, socialiniams tinklams „Odnoklasniki“, „Vkontakte“ ir „Facebook“, svetainėms NTV.ru, Booking.com, Mail.ru, Badoo.com, Reg.ru ir kt. Tiesa, prieiga prie šių svetainių buvo užblokuota tik iš dalies, mat jos turi ne vieną IP adresą. 

Visgi nepatogumų tai sukėlė. O „Roskomnadzor“ kilusią problemą puolė spręsti raštais: institucija kreipėsi į interneto tiekėjus, reikalaudama iš juodųjų sąrašų pašalinti IP adresus, kurie priklauso „švariems“ tinklalapiams. 

Parengta pagal Advox.globalvoices.org, Telegra.ph inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.