Vaikai internete ieško informacijos apie narkotikus, alkoholį ir rūkalus

„Kaspersky Lab“ paskelbė savo naujausią ataskaitą apie vaikų kompiuteriuose aptiktus dalykus. Analizė rodo, kad viso pasaulio vaikai dabar rečiau nei prieš metus bendrauja, žaidžia internetu ir prisijungia prie suaugusiesiems skirto turinio, bet dažniau lankosi svetainėse, kuriose yra informacijos apie narkotikus, alkoholį ir tabako gaminius. Tai ypač aktualu Šiaurės Amerikoje, Okeanijos šalyse ir Vakarų Europoje.

Viso pasaulio vaikai dabar rečiau nei prieš metus bendrauja, žaidžia internetu ir prisijungia prie suaugusiesiems skirto turinio, bet dažniau lankosi svetainėse, kuriose yra informacijos apie narkotikus, alkoholį ir tabako gaminius.<br> 123rf nuotr.
Viso pasaulio vaikai dabar rečiau nei prieš metus bendrauja, žaidžia internetu ir prisijungia prie suaugusiesiems skirto turinio, bet dažniau lankosi svetainėse, kuriose yra informacijos apie narkotikus, alkoholį ir tabako gaminius.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2017, 10:28 AM

Ataskaitoje, kuri apima 12 mėnesių nuo 2016 m. gegužės iki 2017 m. balandžio, pateikiama anonimiška statistika iš „Kaspersky Lab“ sprendimų, skirtų „Windows“ ir „Mac“ kompiuteriams, aktyvinus „Tėvų kontrolės“ modulį, ir statistika, rodanti apsilankymus arba bandymus apsilankyti svetainėse su galimai žalingu turiniu, priskiriamu vienai iš septynių šiuo metu populiariausių kategorijų. Tai – bendravimas internetu; alkoholis, tabakas, narkotikai; kompiuteriniai žaidimai; programinė įranga, garso ir vaizdo medžiaga, el. komercija; nepadori kalba; turinys suaugusiesiems.

Vaikai lankėsi bendravimo svetainėse (pavyzdžiui, socialinės žiniasklaidos, keitimosi žinutėmis ar el. pašto) 61 proc. atvejų, palyginti su 67 proc. per pastaruosius 12 mėnesių (nuo 2015 m. gegužės iki 2016 m). Žaidimų sumažėjo nuo 11 proc. iki 9 proc., o apsilankymai suaugusiesiems skirto turinio svetainėse dabar sudaro 1,2 proc., o ne 1,5 proc. 

Tačiau vizitai į puslapius, kuriuose pateikiama informacija apie narkotikus, alkoholį ir tabaką, dabar sudaro 14 proc., anksčiau – 9 proc. Susidomėjimas puslapiais apie programinę įrangą, garso ir vaizdo medžiagą taip pat padidėjo – 6 proc., palyginti su 3 proc.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad daugiausia mėgstančių bendrauti vaikų gyvena arabų pasaulyje – 89 proc. aptiktų atvejų buvo susiję su bendravimo svetainėmis. O štai Šiaurės Amerikoje tokių vaikų tik 28 proc. Svetainės apie narkotikus, alkoholį ir tabako gaminius populiariausios Šiaurės Amerikoje (32 proc.), Okeanijoje (30 proc.) ir Vakarų Europoje (26 proc.), mažuosius arabus jos buvo priviliojusios tik 3 proc. atvejų. 

Kompiuterinių žaidimų kategorija taip pat labai populiari Šiaurės Amerikoje (20 proc.), Okeanijoje (20 proc.), Vakarų Europoje (18 proc.), vėl mažiausiai populiari arabų pasaulyje (2 proc.). 

Įdomu tai, kad Tolimieji Rytai išsiskiria el. komercijos kategorija, kuri čia sudaro 13 proc. aptiktų atvejų, o pasaulio vidurkis yra tik 5 proc. Tolimųjų Rytų vaikai taip pat dažniau lankosi svetainėse, susijusiose su programine įranga ir suaugusiems skirtu turiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.