Ukrainai smogusi kibernetinė ataka pasiekė ir Lietuvą

Ukrainoje antradienį prasidėjusi kibernetinė ataka paralyžiavo stambių verslo įmonių ir finansinių institucijų veiklą, o dabar aiškėja, kad virusas jau plinta į kitas šalis ir buvo užfiksuotas Rusijoje, Olandijoje bei Lietuvoje. 

Virusas plinta elektroniniu paštu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Virusas plinta elektroniniu paštu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Viruso kūrėjai už failų „grąžinimą“ reikalauja išpirkos.<br>Vladyslav Chechotkin (Facebook.com/chechotkin) nuotr.
 Viruso kūrėjai už failų „grąžinimą“ reikalauja išpirkos.<br>Vladyslav Chechotkin (Facebook.com/chechotkin) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2017, 6:03 PM

Kenkėjiška programa, pavadinta „DOS/Petya.A“, į kompanijų kompiuterius pateko elektroniniu paštu, per prisegtą priedą. Atidarius nekaltai atrodantį „Word“, „Excel“ ar kitą dokumentą virusas imasi darbo – išplinta vidiniame įmonės tinkle ir užšifruoja kompiuteriuose esančią informaciją, o už jos grąžinimą reikalauja išpirkos. 

Nuo naujo viruso nukentėjo tokios bendrovės, kaip elektros tiekėja „Kyivenergo“, telekomunikacijų operatorius „Ukrtelecom“, bankas „Oschadbank“, siuntų tarnyba „Nova Poshta“, praneša Ain.ua. Žiniasklaidos duomenimis, virusas taip pat atakavo Ukrainos ministrų kabinetą, Kijevo metro, Kijevo Boryspilio tarptautinį oro uostą ir kitas įstaigas. Skelbiama, kad kai kuriose įmonėse nuspręsta tiesiog išjungti kompiuterius iki darbo dienos pabaigos. 

IT ekspertas Marius Pareščius teigė, kad šis virusas jau pasiekė ir Lietuvą – nuo jo nukentėjo mažiausiai viena kompanija. 

„Virusas ateina el. paštu, vartotojas atsidaro tam tikrą failą ir jis išplinta tinklo viduje, – teigė M.Pareščius. – Jis primena „WannaCry“ ataką, tik čia naudojamos truputį kitokios technologijos. Pobūdis panašus tuo, kad virusas šifruoja failus ir už iššifravimą reikalauja išpirkos.“

Pašnekovas pridūrė, kad, jo žiniomis, kenkėjiška programa išnaudoja kai kurias iki šiol nežinotas „Windows“ operacinės sistemos spragas. 

„Microsoft“ jau išplatino atnaujinimą kompiuterio apsaugos įrankiui „Windows Defender“, virusą taip pat aptinka „Symantec“ ir „Eset“ antivirusinės programos. 

Vartotojams rekomenduojama būti budriems. „Patarimas paprastas – prižiūrėti save, nespaudinėti prisegtų failų, gautų iš neaiškių siuntėjų. O tinklo administratoriams – kaip visada, atnaujinti kompiuterių operacines sistemas, antivirusines ir... laukti, kas ateis kitas“, – teigė M.Pareščius. 

Tuo metu Ukrainos nacionalinis bankas įspėjo finansines institucijas apie vykdomas išorines programišių atakas. „Dėl šių kibernetinių atakų bankai patiria sunkumų aptarnaudami klientus ir vykdydami bankines operacijas“, – nurodoma Ukrainos nacionalinio banko pranešime. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.