„Telegram“ nusileido Rusijos valdžios spaudimui

Konfidencialaus susirašinėjimo programėlės „Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas sutiko užregistruoti kompaniją Rusijoje po to, kai sulaukė šios šalies valdininkų spaudimo. Tačiau jis teigia, kad šios šalies valdžiai nebus suteikta prieiga prie konfidencialių vartotojų duomenų. 

„Telegram“ programėlė kritikuojama dėl to, kad leidžia slapta susirašinėti nusikaltėliams ir teroristams, ja ypač aktyviai naudojasi „Islamo valstybės“ džihadistai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
„Telegram“ programėlė kritikuojama dėl to, kad leidžia slapta susirašinėti nusikaltėliams ir teroristams, ja ypač aktyviai naudojasi „Islamo valstybės“ džihadistai. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Telegram“ įkūrėjas ir vadovas Pavelas Durovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 „Telegram“ įkūrėjas ir vadovas Pavelas Durovas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 30, 2017, 4:03 PM

Rusijos valstybinė ryšių rinkos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ pagrasino užblokuoti „Telegram“, jei ši nesilaikys naujų reikalavimų. 

„Telegram“ iš pradžių atsisakė tai daryti baimindamasi, kad tai pakenktų jos vartotojams Rusijoje, kurių yra per 6 mln. Iš viso šia nemokama momentinių žinučių programėle naudojasi apie 100 mln. žmonių. 

Tačiau šią savaitę kompanija nurodė pateikusi registracijos duomenis valdininkams. 

„Formalumai mums nekelia problemų, – savo „Twitter“ paskyroje rašė P.Durovas. – Tačiau nei vienas privačios informacijos bitas niekada nebus perduotas jokios šalies vyriausybei.“

Vėliau interviu „Financial Times“ jis patikslino: „Mes nenorėjome suteikti valdininkams dingsties užblokuoti „Telegram“ su pretekstu, kad jiems nebuvo suteikti tokie nereikšmingi duomenys, kaip kompanijos pavadinimas. Jei jie ketina mus užblokuoti, jie turės tai padaryti dėl rimtos priežasties.“

„Roskomnadzor“ atstovai patvirtino, kad „Telegram“ jiems pateikė visus reikiamus duomenis. „Taigi „Telegram“ nuo šiol veikia laikydamasi visų Rusijos Federacijos teisės aktų“, – nurodė įstaigos atstovai. 

„Telegram“ įkūrėjas Pavelas Durovas anksčiau sukūrė Rusijoje labai populiarų socialinį tinklą „VKontakte“. 

Ši programėlė kritikuojama dėl to, kad leidžia slapta susirašinėti nusikaltėliams ir teroristams, ja ypač aktyviai naudojasi „Islamo valstybės“ džihadistai. 

Nuo šių metų sausio 1 dienos visos Rusijoje veikiančios internetinės kompanijos privalo kaupti vartotojų duomenis duomenų centruose Rusijoje ir, pareikalavus, teikti informaciją tarnyboms. 

Parengta pagal BBC, „Fortune“ ir „Engadget“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.