„Nasdaq“ sistemos klaida įvarė šoką makleriams

Vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ sistemoje įsivėlusi klaida pirmadienio vakarą, užbaigus prekybą, sukėlė sąmyšį tarp maklerių. Neįvardijamo skaičiaus bendrovių akcijos buvo įvertintos vienodai, 123,47 dolerio už vieną, dėl to vienos patyrė rekordinį pakilimą, kitos – netikėtą nuosmukį. 

 „Nasdaq“ pabrėžė, kad jos sistemos veikė kaip įprasta, o kainų pasikeitimai buvo matomi tik kai kuriuose finansiniuose tinklalapiuose. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 „Nasdaq“ pabrėžė, kad jos sistemos veikė kaip įprasta, o kainų pasikeitimai buvo matomi tik kai kuriuose finansiniuose tinklalapiuose. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-04 12:08

„Nasdaq“ atstovai paaiškino, kad nesklandumai kilo dėl „netinkamo testavimo duomenų naudojimo“ ir šie duomenys pateko pas trečiųjų šalių finansinių paslaugų tiekėjus. Biržos atstovai nurodė dirbantys su partneriais, kad išspręstų kilusius nesklandumus. 

Netikėti akcijų kainų pasikeitimai buvo matomi daugybėje didžiųjų finansinių tinklalapių, įskaitant „Bloomberg“, „Google Finance“, „Yahoo Finance“ ir kt. 

„Nasdaq“ pabrėžė, kad jos sistemos veikė kaip įprasta, o kainų pasikeitimai buvo matomi tik kai kuriuose finansiniuose tinklalapiuose. Jų teigimu, neteisingomis kainomis jokie sandoriai nebuvo įvykdyti, kadangi klaida nutiko jau po darbo valandų. 

Visgi internautai spėjo užfiksuoti įvairių įdomybių. Pavyzdžiui, pradine 972,79 dolerio už akciją kaina dieną pradėjusios kompanijos „Amazon“ akcijos smuko 87 proc. Tuo metu kuklius rezultatus rodanti „Facebook“ priklausanti žaidimų kūrėja „Zynga“ dėl šios klaidos ūgtelėjo įspūdingais 3292 procentais. 

Laikinai buvo suvienodintos ir „Apple“, „Microsoft“ bei dar bent tuzino kompanijų akcijų kainos. 

Pirmadienį JAV vertybinių popierių biržos darbą baigė trimis valandomis anksčiau nei įprasta, kadangi antradienį, liepos 4-ąją, šioje šalyje minima Nepriklausomybės diena. Testavimas buvo vykdomas biržai užsidarius.

Jamesas Angelas, ekonomikos procesorius iš Džordžtauno universiteto Vašingtone, stebėjosi, kad tokios klaidos neįvyksta dažniau, atsižvelgiant į šiandienos finansinių rinkų kompleksiškumą. „Pageidautina, kad tokios klaidos nutiktų, kai rinkos uždaromos per laisvadienius, o ne kai jos veikia“, – sakė jis. 

Parengta pagal „Financial Times“, „Bloomberg“ ir „The Verge“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.