Prasidėjo: interneto milžinai stojo į kovą už laisvę

Šimtai interneto tinklalapių trečiadienį prisijungė prie protesto akcijos, kuria siekiama išsaugoti taisykles, draudžiančias interneto tiekėjams taikyti pirmenybę vieniems tinklalapiams prieš kitus. Tokių užmojų turi JAV Federalinė komunikacijų komisija (FCC).

Trečiadienio protesto akcija siekiama atkreipti dėmesį į tai, kokį poveikį gali turėti FCC siūlymai keisti interneto reguliavimą. <br>123rf nuotr.
Trečiadienio protesto akcija siekiama atkreipti dėmesį į tai, kokį poveikį gali turėti FCC siūlymai keisti interneto reguliavimą. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-12 14:50

Prie protesto prisijungė tokios svetainės, kaip „Reddit“, „Spotify“, „Netflix“, „Airbnb“, „Vimeo“, „Imgur“, „PornHub“, „Deviant Art“, „Internet Archive“, Chess.com ir kitos. Jos savo lankytojų dėmesį atkreipia įvairiais būdais: vienos pakeitė logotipus, kitos rodo skelbimus ar iššokančius pranešimus, raginančius kreiptis į valdininkus ir išsakyti savo poziciją tinklo neutralumo klausimu. Internautai raginami ir tarpusavyje diskutuoti šia tema, o tie, kuriems geriau sekasi kurti nei bendrauti, dalinasi piešiniais, vaizdo įrašais ar tiesiog memais. 

Kadangi JAV dar tik aušta trečiadienio, liepos 12-osios, rytas, prie akcijos prisijungiančių svetainių skaičius vis dar auga. Tačiau sunku prognozuoti, ar protestas pasieks tokį mastą, kaip 2012-aisiais vykusi akcija, kurios metu per 115 tūkst. interneto svetainių „užtemo“ ir kitais būdais demonstravo nepritarimą JAV svarstytiems teisės aktams „Stop Online Piracy Act“ (SOPA) ir „Protect IP Act“ (PIPA). 

Trečiadienio protesto akcija, kuri pavadinta „Battle for the Net“ (liet. kova už tinklą), siekiama atkreipti dėmesį į tai, kokį poveikį gali turėti FCC siūlymai keisti interneto reguliavimą. 

Interneto laisvės šalininkų teigimu, naujos taisyklės suteiktų galimybes interneto tiekėjams riboti vienų svetainių pasiekiamumą, o kitoms jie galėtų suteikti pirmenybę. 

Protesto akcijoje, Fortune.com duomenimis, turėjo dalyvauti ir interneto milžinės „Google“ bei „Facebook“, tačiau šiuose tinklalapiuose kol kas nematyti tokio pobūdžio agitacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.