Rusijos „Kaspersky Lab“ sulaukė Lietuvos politikų ir institucijų dėmesio

Lietuvos politikai ir institucijos pradeda diskusijas, ar pasekti Jungtinių Valstijų pavyzdžiu apriboti Maskvoje įsikūrusios kibernetinio saugumo bendrovės „Kaspersky Lab“ įrangos naudojimą, tačiau pripažįsta, kad dabartinė teisinė bazė to padaryti greitai neleistų.

 JAV Generalinė paslaugų administracija, tvarkanti viešuosius šios šalies pirkimus, pašalino „Kaspersky Lab“ iš kai kurių tiekėjų sąrašų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Generalinė paslaugų administracija, tvarkanti viešuosius šios šalies pirkimus, pašalino „Kaspersky Lab“ iš kai kurių tiekėjų sąrašų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2017, 3:27 PM

Lietuvos Kibernetinio saugumo ir telekomunikacijų tarnyba dienraščiui „Verslo žinios“ patvirtino, jog kai kurios Lietuvos institucijos naudoja šios įmonės produktus.

„Nacionalinio kibernetinio saugumo centro funkcijas vykdanti Kibernetinio saugumo ir telekomunikacijų tarnyba prie Krašto apsaugos ministerijos nerenka statistinių duomenų apie programinės įrangos naudojimą Lietuvos viešajame sektoriuje, tačiau centrui žinoma, kad kai kuriose Lietuvos institucijose (taip pat valstybiniame sektoriuje) naudojama minimos kompanijos programinė įranga“, – nurodė centras.

Parlamentaras konservatorius Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus, prašydamas įvertinti galimybę kompaniją „Kaspersky Lab“ įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

VPT vadovės Dianos Vilytės teigimu, tarnyba tokių įgaliojimų neturi. Jos teigimu, šiais klausimais „reikia diskutuoti ir kalbėtis su perkančiomis organizacijomis, kurios yra įsigijusios tas paslaugas“.

„Reikia žiūrėti, kiek yra pirkimo sąlygose aprašyti tie saugumo dalykai, kokios yra sutarties sąlygos. Tai yra individualus darbas. Mes galvosime, ką iš principo reikėtų daryti valstybei“, – BNS sakė D.Vilytė.

Valstybės saugumo departamentas situaciją komentuoti BNS atsisakė.

JAV Generalinė paslaugų administracija, tvarkanti viešuosius šios šalies pirkimus, pašalino „Kaspersky Lab“ iš kai kurių tiekėjų sąrašų. Tai padaryta netrukus po to, kai Federalinio tyrimų biuro agentai, vykdydami kontržvalgybos tyrimą, apklausė Jungtinėse Valstijose dirbančius „Kaspersky  Lab“ darbuotojus apie jų įmonės veiklą.

„Kaspersky Lab“ sako, kad yra nepriklausoma nuo Kremliaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.