Šiandien savo dieną švenčia ypatingos specialybės atstovai

Ant kieno pečių šias laikais laikosi visas skaitmeninis pasaulis?

Paskutinį liepos penktadienį švenčiama sistemų administratorių diena.<br>123RF nuotr.
Paskutinį liepos penktadienį švenčiama sistemų administratorių diena.<br>123RF nuotr.
 Geriausieji 2017-ųjų Lietuvos sistemų administratoriai: Žilvinas Naujokas (2 vieta), Justinas Rakašis (1 vieta) ir Donatas Budvytis (3 vieta).<br> Martyno Zarembos nuotr.
 Geriausieji 2017-ųjų Lietuvos sistemų administratoriai: Žilvinas Naujokas (2 vieta), Justinas Rakašis (1 vieta) ir Donatas Budvytis (3 vieta).<br> Martyno Zarembos nuotr.
 Sistemų administratoriaus dienos pradininkas Lietuvoje Ričardas Savukynas.<br> Martyno Zarembos nuotr.
 Sistemų administratoriaus dienos pradininkas Lietuvoje Ričardas Savukynas.<br> Martyno Zarembos nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 1:42 PM

Daugelis turbūt pasakys – ant programuotojų. Ar gal kas sugalvos paminėti Marką Zuckerbergą, Billą Gatesą ar Larry Ellisoną.

Bet tai nėra tiesa. Programuotojai nekuria tuščioje vietoje, į tuščią kompiuterį ar serverį. Tam, kad programuotojas galėtų dirbti, jam jau reikia infrastruktūros – programinės aplinkos, kompiuterių tinklo, paruošto serverio ir t.t.

O visa tai daro – t. y. visą skaitmeninį pasaulį prižiūri – sistemų administratoriai.

Už tai, kad galite pasitikrinti elektroninį paštą, reikėtų dėkoti sistemų administratoriams. Už tai, kad   spaudžiate iškelto nykščio piktogramą prie kačiuko nuotraukos socialiniame tinkle „Facebook“, reikėtų dėkoti sistemų administratoriams – tiek „Facebooko“, tiek jūsų interneto paslaugų teikėjo.

Už tai, kad skaitote šį straipsnį, mes irgi dėkojame – savo, lrytas.lt – sistemų administratoriams.

Sistemų administratorių diena

Kiekvienas protingas vadovas žino: jei užtinki sistemų administratorių darbe žaidžiantį kompiuterinius žaidimus ar snūduriuojantį – jokiu būdu negalima jam priekaištauti ar jo peikti. Nes jei sistemų administratorius užsiima pašaliniais darbais ar nieko neveikia – reiškia, viskas veikia, sistema funkcionuoja gerai, ir taip yra dėl to, kad sistemų administratorius savo darbą atliko gerai.

Tai yra specialybė, kurios darbuotojai tampa pastebimais tik tada, kai nutinka kokia nors skaitmeninė krizė – sutrinka serverio darbas, atlyginimų išmokėjimo dieną sugenda buhalterės kompiuteris ar po elektros tinklo gedimo kažkodėl nebeatsidaro darbuotojų kortelėmis atrakinamos įstaigos durys.

Dėl tokio specialybės specifiškumo, šie darbuotojai labai ilgai buvo pernelyg nepastebimi, kol vieną dieną JAV sistemų administratorius Tedas Kekatos pamatė reklamą, kurioje buvo pavaizduota, kaip darbuotojai dėkoja ir teikia dovanas savo sistemų administratoriui už tai, kad šis įdiegė naujus spausdintuvus. Tai, žinoma, buvo, minėtųjų spausdintuvų reklama, bet T.Kekatos pats buvo ką tik įdiegęs kelis tokius pačius spausdintuvus, o dar visai neseniai jų įmonė šventė ir Sekretorių dieną, tad iš čia ir kilo idėja – ir pirmoji Sistemų administratorių diena (pilnas pavadinimas – Sistemų administratorių įvertinimo diena, angl. System Administrator Appreciation Day, sutrumpintas – sysadminų diena, angl. Sysadmin Day) buvo atšvęsta 2000-aisiais metais, paskutinįjį liepos penktadienį.

Sistemų administratorių diena Lietuvoje

Sistemų administratorių diena Lietuvoje kasmet minima nuo 2002-ųjų, ir į Lietuvoje šios dienos minėjimą pradėjo tinklaraštininkas bei verslo konsultantas Ričardas Savukynas. „Pradžioje tai buvo nedidelis pasismaginimas UAB „Microlink Lietuva“ sistemų administratoriams, bet ilgainiui tai tapo vieša IT profesionalų švente“ – prisimena tinklaraštininkas. Pasak jo, Lietuva yra viena iš tų IT šalių, kur sistemų administratorių ir programuotojų yra tikrai daug, ir tai yra vienos iš geriausiai apmokamų specialybių. „Nors, deja, mūsų atlyginimai vis dėlto iki kelių kartų nusileidžia vakarietiškiems: Lietuvoje šios profesijos atstovai uždirba vos kelis tūkstančius eurų“ – teigia R.Savukynas.

Kaip Lietuvoje švenčiama Sistemų administratorių diena? Na, visų pirma tai yra savotiškos  varžybos tarp pačių sistemų administratorių, siekiant išsiaiškinti, kuris šiemet yra gudriausias, įžvalgiausias ir greičiausiai mąstantis. Tam organizatoriai sukuria užduočių - IT rebusų – grandinę, ir greičiausiai ją įveikęs tampa nugalėtoju.

Tai – užduotys tikriems IT profesionalams. „Šiemet eilinis naudotojas nebūtų net užsiregistravęs, jei ir būtų suradęs registravimo formą - nes nebuvo mygtuko „submit“ – pasakoja R. Savukynas.

Per visą šventės istoriją būta įvairiausių užduočių – ir telefono numerio dešifravimas, kuriuo paskambinus, reikia suprasti, ką čia pranešė autoatsakiklyje palikta žinutė, ir informacijos paieška paveikslėlių metainformacijoje, ir daug kitų – užduotys išnaudoja visus įmanomus skaitmeninius ir komunikacijos frontus.

Per visą renginio istoriją užduotis sistemų administratoriams yra kūrę daug Lietuvos interneto įžymybių ir asmenybių, tarp jų ir dabartinis Vilniaus meras Remigijus Šimašius, bet keletą paskutinių metų renginio organizavimą perėmė UAB „Telia Lietuva“. „Ir tai yra gerai, nes jų adminai kieti, sugalvoja ir padaro užduotis labai talentingai“ – šypsosi šventės pradininkas Lietuvoje.

Šiemet į Lietuvos sistemų administratorių rungtynes, vykstančias parą prieš pačią tarptautinę Sistemų administratorių dieną, užsiregistravo (t.y. pirminę atranką praėjo) 200 dalyvių (beje, tarp jų – 9 merginos), o konkurso laimėtojas užduotis sprendė 10 valandų 35 minutes: pradėjo 18 val. 45 min., o baigė paryčiais – 4:45.

Šiemet visas prizines vietas susirinko UAB „Tesonet“ sistemų administratoriai: pirmąją vietą laimėjo Justinas Rakašis, antrąją – Žilvinas Naujokas, o trečiąją – Donatas Budvytis. Po įtempto užduočių maratono sistemų administratorių varžybų dalyviai linksminosi bare „Peronas“.

„Mūsų pasaulis jau seniai priklauso nuo IT, o visur, kur tik IT - ten ir sistemų administratoriai. Mūsų mobilūs telefonai - tai nedideli kompiuteriai. Mūsų mašinose – bent po kelis kompiuterius, kurie valdo variklį, stabdžius ir kitus dalykus. Lėktuvų skrydžiai valdomi kompiuteriais. Medicininė įranga pilna kompiuterių, gamyklų procesai – irgi valdomi kompiuteriais. Jei kompiuteriai sustotų, visą pasaulį ištiktų tiesiog kolapsas. Sistemų administratorių dėka mūsų pasaulis veikia taip, kaip turi veikti, o mes apie tai dažniausiai net nesusimąstome“ – apibendrina R. Savukynas. Pasak jo, dažnas juokas apie tai, kad kompiuteriai neveiktų, jei nebūtų elektros, jau irgi prarado prasmę: „Nes juk visa elektros gamyba ir tiekimas jau seniai valdomas kompiuterių. Ir ten irgi dirba sistemų administratoriai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.