Plaukų priežiūros priemonė, kuri branduolinio karo atveju taptų mirtina

Pastaruoju metu žmonės vis dažniau domisi instrukcijomis ką daryti, jei branduolinis karas visgi prasidės. Priešingai nusistovėjusiai nuomonei, dauguma žmonių nežus ir net nebus sužeisti. Tačiau radioaktyvios medžiagos krentančios iš dangaus gali paveikti visus. Ir, pasirodo, tokiose situacijose plaukų kondicionierius yra jūsų priešas.

 Kondicionierius leistų radioaktyvioms medžiagoms prilipti prie plaukų.<br> 123RF iliustr.
 Kondicionierius leistų radioaktyvioms medžiagoms prilipti prie plaukų.<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 3:10 PM

Kartais sunku suprasti ar visiškai rimtai, ar su juodojo humoro gaidele, bet žiniasklaida ir mokslininkai dabar dažnai praneša visokių instrukcijų, ką daryti, jei kur nors atominis ginklas visgi būtų panaudotas. Pavyzdžiui, Albertos universiteto psichologė pateikė keletą patarimų, kaip su vaikais kalbėtis apie branduolinio karo grėsmę. O Guamo visuotinės gynybos biuras išplatino instrukcijas, kaip plautis plaukus, jei atominis ginklas būtų panaudotas. Kodėl šiuo atveju negalima naudoti kondicionieriaus?

Kondicionierius leistų radioaktyvioms medžiagoms prilipti prie plaukų. Taip yra dėl žmogaus plaukų sudėties ir struktūros. Jie yra iš baltymų, kurie tarsi žvynai persidengia, palikdami mažyčius tarpelius. Truputį primena kankorėžio paviršių – tai labai aiškiai matyti per mikroskopą. 

Radioaktyvios dalelės yra labai mažos, todėl gali lengvai patekti į šiuos tarpelius, užteršdamos žmogaus plaukus. Ką daryti? Daugelis žmonių pasakytų – plaukus reikia nusikirpti ir nusiskusti. Tačiau tai nėra būtina. Tikėtina, kad jei žmogus gyvena toliau nuo sprogimo epicentro, jo gyvenamoje teritorijoje radiacijos lygis nebus kritiškai aukštas. Mažytės radioaktyvios dalelės plaukuose tiesiog išsiplaus kartu su kitu purvu be jokio vargo. Tereikia neskubėti, naudoti daug šampūno ar muilo ir plaukus gerai išskalauti. Viskas vyktų panašiai, kaip bandant išplauti dulkes – tikrai nieko sudėtingo ir baisaus. 

Tačiau kondicionierius, priešingai nei šampūnas, lieka plaukuose. Tokia jo paskirtis – prilipti prie plaukų ir juos maitinti. O tai reiškia, kad visos dulkelės plaukuose būtų uždarytos. Tuo pačiu radioaktyvioms dalelėms yra lengviau prilipti prie kondicionieriumi padengtų plaukų. Tad kelias dienas po hipotetinės branduolinės atakos kondicinieriaus geriau nenaudoti – tol, kol radioaktyvumas nesumažės. 

Radiacijos specialistas Andrew Karamas prisimena, kad jam dirbant atominiame povandeniniame laive „USS Plunger“, jo kūną anksčiau dažnai nusėdavo radioaktyvios dulkės. Bet jis tiesiog nusimaudydavo po dušu ir pamiršdavo, kas nutiko. Radioaktyvių medžiagų specialistas tvirtina: „Atsikratyti radiacija yra kaip keisti sauskelnes. Nemalonu susitepti rankas, bet jei taip nutinka, nusiprausi ir toliau tęsi savo darbus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.