Vaikai tampa išmaniais vartotojais nuo pirmų klasių. Kaip juos apsaugoti?

„Technologijų suteikiamos galimybės tėvams leidžia jaustis ramiau ir saugiau, o vaikams atveria duris į virtualų pasaulį, padeda jam augti, mokytis ir tobulėti. Svarbiausia čia – apsibrėžti ribas, nuspręsti, ko ir kiek iš tiesų reikia jums ir jūsų vaikams. Tai apima ne tik laiką prie ekrano ir naudojamus įrenginius, bet visų pirma turinį, žaidimus ir programas“, – sako „Telia“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba.

 Jei išmanusis telefonas ir kompiuteris jau tapo nuolatiniais vaiko palydovais, derėtų pasirūpinti šių įrenginių ir pačių vaikų saugumu.<br> 123RF nuotr.
 Jei išmanusis telefonas ir kompiuteris jau tapo nuolatiniais vaiko palydovais, derėtų pasirūpinti šių įrenginių ir pačių vaikų saugumu.<br> 123RF nuotr.
 „Gudrutis R10“ pasirūpins, kad jūs visada žinotumėte, kur yra jūsų atžala. 
 „Gudrutis R10“ pasirūpins, kad jūs visada žinotumėte, kur yra jūsų atžala. 
Iš „Žvaigždžių karų“ atvykęs „Sphero BB-8“ skatina tyrinėti aplinką.
Iš „Žvaigždžių karų“ atvykęs „Sphero BB-8“ skatina tyrinėti aplinką.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 11:05 AM, atnaujinta Sep 1, 2017, 11:19 AM

Ramybės garantas ant riešo

Sužiūrėti vietoje nenustygstantį vaiką gali būti sudėtinga. Juo labiau, jei jis jau turi draugų, su kuriais laiką leidžia ne namuose, arba vaikšto į būrelius. Kad ir kaip savo atžala pasitikėtum, rūpestis ir nerimas niekur nedingsta. Jį palengvinti gali išmanusis laikrodukas „Gudrutis R10“.

Žaismingas įrenginys pasirūpins, kad jūs visada žinotumėte, kur yra jūsų atžala. Jis turi GPS imtuvą, kurio duomenys nuolat siunčiami tėvams, o esant poreikiui galima nustatyti virtualią „tvorą“ ir jei vaikas kirs jos ribas, apie tai tėvai sužinos akimirksniu.

Su „Telia“ mobiliojo ryšio planu veikiantis „Gudrutis R10“ taip pat gali priimti skambučius ir leisti vaikui skambinti iš anksto įvestais numeriais. Paspaudus fizinį pagalbos mygtuką, laikrodis automatiškai renka tris nustatytus numerius iš eilės.

Saugumas per turinį internete

Jei išmanusis telefonas ir kompiuteris jau tapo nuolatiniais vaiko palydovais, derėtų pasirūpinti šių įrenginių ir pačių vaikų saugumu. Visų pirma, reikėtų aiškiai susitarti, kiek laiko atžala gali praleisti žiūrėdamas į ekraną, kokiomis programėlėmis naudosis, kiek ir kur naršys internete.

Stebėti ir valdyti jų naudojimąsi telefonu ir kompiuteriu gali padėti tam skirtos specialios programos ir mobiliosios aplikacijos. Paprasčiausia tai padaryti su „Telia“ paslauga „Antivirusas +“, kuri nuo kitos savaitės atnaujinama papildomomis funkcijomis. Jos leis ne tik apsaugoti šeimos įrenginius nuo kibernetinių pavojų, užtikrins bankinių operacijų ir apsipirkimo internete saugumą, bet ir leis rodys įrenginių vietą. Tai ypač aktualu ir tėvams, kurių vaikai jau turi išmaniuosius telefonus. Jie ne tik žinos tikslią vaikų buvimo vietą, bet ir galės nustatyti jų naršymo laiką internete, saugos vaikus nuo netinkamo turinio ar ne jų amžiui skirtų žaidimų. Be to, vaikai išjunginėja telefono garsą, todėl gali praleisti skambutį iš tėvų. „Antivirusas +“ leidžia nusiųsti garsinį signalą į telefoną, kai jo garsas būna išjungtas.

Laisvalaikis – ne tik prie ekrano

Žingeidžius, viskuo besidominčius vaikus tenka ne tik prižiūrėti, bet ir užimti, auklėti, mokyti. Geriausia, jei tėvai patys tam skiria laiko, tačiau be televizoriaus išsiverčia retas. Svarbiausias iššūkis – užtikrinti, kad vaikai TV ekrane matytų saugų, jiems pritaikytą turinį.

„Apie tai „Telia“ jau pagalvojo: mūsų išmanioji televizija turi išskirtinę paslaugą rinkoje, „Vaikų kampelį“. Šioje specialiai vaikams pritaikytoje aplinkoje yra visas vaikams tinkamas turinys – mokomosios laidos, garsinės pasakos, dainos. Be to, ši paslauga turi papildomų funkcijų, pavyzdžiui, galimybę nustatyti kasdienę TV žiūrėjimo normą, įjungti vaikų amžių atitinkantį turinio filtrą“, – vardijo N.Žioba.

Kiek laiko leisti vaikui žiūrėti televizorių, turi nuspręsti tėvai. Amerikos pediatrų asociacija rekomenduoja vaikus prie ekranų sodinti ne anksčiau kaip jiems sulaukus dvejų metų ir iš pradžių skirti iki dviejų valandų per dieną.

Rasti įdomų laisvalaikio praleidimo būdą vyresnėliams gali būti sudėtingiau, bet čia padės robotai. Pavyzdžiui, tiesiai iš „Žvaigždžių karų“ atvykęs „Sphero BB-8“ skatina tyrinėti aplinką ir rodo įvairias išraiškas, o su „Sphero Ollie Darkside“ galima surengti įspūdingas lenktynes su draugais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.