Idėja virsta kūnu: pažadas Lietuvos penktokams bus ištesėtas

Idėja, kažkada prasidėjusi vos ne juokeliu, virsta kūnu: pirmadienį pirmieji Lietuvos penktokai gaus dovanų mikrokompiuteriukus „BBC Micro:bit“.

 Pirmu kartu Lietuvos penktokams bus išdalinta apie 13 000 "Micro:Bit" kompiuteriukų.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
 Pirmu kartu Lietuvos penktokams bus išdalinta apie 13 000 "Micro:Bit" kompiuteriukų.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
 P.Poderskis tikisi, kad tai bus ne vienadienis projektas, o tęsis bent iki 2020-ųjų“.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
 P.Poderskis tikisi, kad tai bus ne vienadienis projektas, o tęsis bent iki 2020-ųjų“.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
 Įrašas, pakurstęs visą projektą.
 Įrašas, pakurstęs visą projektą.
 „Micro:bit“ - tai ne tradicinis kompiuteris, ne planšetė ir ne išmanusis telefonas. „Varvinti akis“ sėdint prie jo net nėra įmanoma – jis išvis neturi ekrano.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
 „Micro:bit“ - tai ne tradicinis kompiuteris, ne planšetė ir ne išmanusis telefonas. „Varvinti akis“ sėdint prie jo net nėra įmanoma – jis išvis neturi ekrano.<br> Ramūno Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Adomas Rutkauskas

Sep 8, 2017, 4:36 PM, atnaujinta Sep 8, 2017, 5:35 PM

Visa tai turbūt nebūtų nutikę, jei ne Lietuvos Žaliųjų ir Valstiečių partija, kuri iškėlė idėją padovanoti kiekvienam pirmokui po tautinį kostiumą. Vieni puolė traukti visa tai per dantį, o kiti pabandė mąstyti konstruktyviai ir logiškai – ir praėjusių metų pabaigoje „Facebook“ vartotojas Kristijonas Leipus savo paskyroje parašė:

„Norint iš tikro kažką naudingo dovanoti mokiniams, vienas geresnių variantų – mikrokompiuteriai. Raspberry Pi Zero kainuoja tik 5$, pakėlus biudžetą vaikui iki 10-15 eur jau galima turėti ir minimalius priedus – kokius led’us prijungiamus, adapterius, išversti ir atspausdinti knygą-gidą. Investicija sąlyginai nedidelė ir jau po 10 metų jausis rezultatai. Kol mes kalbame apie tautinius drabužius, BBC UK vienuolikmečiams išdalins milijoną tokių kompiuteriukų“.

Tuo viskas ir prasidėjo – susirinko iniciatyvinė grupė, įvertino įvairias mikrokompiuterių platformas, ir buvo nuspręsta, kad šiam tikslui labiausiai tiks „Micro:Bit“, kuriais kurdami ir žaisdami vaikai lengviausiai susipažins su programavimo ir technologinės kūrybos pasauliu.

Dar kartą – kas yra „Micro:Bit“?

„Micro:bit“ – tai ne tradicinis kompiuteris, ne planšetė ir ne išmanusis telefonas. „Varvinti akis“ sėdint prie jo net nėra įmanoma – jis išvis neturi ekrano. Grubiai tariant, tai yra nedidelė mikroschema su keliais integruotais jutikliais ir galimybe prijungti dar daugiau periferinių elementų – LED lemputes, garsiakalbį ir pan.

„Micro:bit“ yra skirtas mokytis programuoti – tik ne taip nuobodžiai, kaip daugeliu atvejų būdavo daroma iki šiol, o interaktyviai, gyvai: mikrokompiuterį galima paversti žingsniamačiu, nuotolinio valdymo pultu, net dirigento batutu – ir dar daugeliu dalykų. Tiesą sakant, bet kuo, ką tik leis sukurti fantazija.

Pats programavimas gali būti vykdomas tiek tradiciniu būdu – rašant programinį kodą, tiek naudojantis paprastesne ir žaismingesne vartotojo sąsaja, primenančia konstruktoriaus detales, kurias tarpusavyje galima sujungti. Pats programos kūrimas vyksta tradiciniame kompiuteryje (jei dar tiksliau – jo naršyklėje), planšetėje ar išmaniajame telefone, o vėliau programa turi būti įkelta į „Micro:bit“.

Kelios moksleivių klasės Lietuvoje dar prieš vasaros atostogas išbandė kompiuteriukus – ir visi liko sudominti. Vaikai kūrė tiek pavyzdines programas, tiek savo – pavyzdžiui, viena mergaitė sukūrė elektroninį margučių ridenimo teisėją, kuris gali skaičiuoti, kiek kartų į jį atsitrenkė ridenamas margutis.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad šis projektas siekia ne tik apdalinti vaikus mikrokompiuteriais – bet ir sukurti mokymosi platformą, visą infrastruktūrą, kuri galėtų vaikams suteikti pirmąją pažintį su programavimu.

„Mūsų tikslas nėra visus vaikus padaryti programuotojais – to nei reikia, nei tai įmanoma. Bet šiais laikais bent prisiliesti prie programavimo turi visi“ – yra pasakęs technologijų mokytojas Romas Čiupaila.

Pusė tikslo – jau pasiekta

Projekto tikslas – aprūpinti 26 562 Lietuvos penktokus mikrokompiuteriais. Ne mokyklas, ne klases – o kiekvieną penktoką asmeniškai. Pirminė idėja buvo visą biudžetą surinkti ir kompiuteriukus vaikams įteikti šių metų rugsėjo pirmąją, bet vasaros sezonas Lietuvoje – kaip ir visame pasaulyje – vangus, tad iki šiol surinktas biudžetas leidžia nupirkti 12 482 kompiuteriukus – kas reiškia, kad jau pasiekta 47% tikslo.

Projekto iniciatoriai nenuleidžia rankų: įteikę pirmąją „Micro:bit“ kompiuteriukų dalį, žada dirbti toliau – ir ne tik tol, kol kompiuteriukus gaus visi Lietuvos penktokai, bet jau galvoja ir apie kitus metus, ir dar kitus: „Nenorime, kad tai būtų vienadienis projektas, norėtume tai tęsti bent iki 2020-ųjų“, – teigia vienas iš projekto vykdytojų Povilas Poderskis.

Pasak jo, kitiems metams planas jau kiek kitoks: projekto vykdytojai siūlys tiems vaikams, kuriems „Micro:bit“ nepatiks ar atsibos, atiduoti juos mokykloms – kad šiais kompiuteriukais galėtų mokytis ir kiti – o tiems, kurie norės labiau gilintis į programavimą tokiais įrenginiais, siūlys kreiptis į patį projektą, ir „Kompiuteriukai vaikams“ stengsis jiems nemokamai suteikti platesnių galimybių įrangą – galbūt tai būtų „Raspberry Pi“, o galbūt „Arduino“.

Prie šiemetinės iniciatyvos prisijungia ir „Bitė Lietuva“, kuri padės vaikams įteikti kompiuteriukus, t. y. savo salonuose išdalins ne mažiau kaip 20 tūkst. mikrokompiuterių, o jos ekspertai padės parsisiųsti ir įsidiegti reikiamas programėles, parodys pirmuosius žingsnius, kaip naudotis įrenginiu. Taip pat supažindins, kokios yra mikrokompiuterio galimybės, ką su juo galima sukurti ir patars, kur ieškoti daugiau informacijos ar priedų sudėtingesniems projektams.

„Bitė“ į šią iniciatyvą investuoja 30 tūkst. eurų.

Prie projekto prisideda ir Vilniaus meras. „Vilniaus penktokai su nekantrumu laukė mokslo metų pradžios, kai savo mokyklose galės susipažinti su mikrokompiuteriukais. Aš nuo pat starto remiu šį projektą, kuriame dalyvauja visos sostinės mokyklos. Mikrokompiuteriai yra kūrybos įrankiai, kurie gali padėti išmokti programuoti, o šis įgūdis tampa ne ką mažiau svarbiu, nei kalbų išmanymas ar matematika. Todėl sieksiu, kad nei vienas iš beveik 6 tūkst. Vilniaus penktokų nebūtų pamirštas ir savo smalsumu sukurtų dalykus, kurie gali būti pritaikyti įvairiausiose veiklose“, – sako Remigijus Šimašius.

Kitų šalies miestų penktokai mikrokompiuterius „Bitės“ salonuose galės atsiimti jau netrukus – apie tai informaciją su visomis detalėmis artimiausiu metu gaus visos šalies mokyklos. Be to, nuolat atnaujinimą lentelę su datomis kada galima tikėtis kompiuteriukų galima rasti čia.

Iniciatyvos „Kompiuteriukai vaikams“ tikslas – Lietuvos penktokams išdalinti po „BBC Micro:Bit“ mikrokompiuterį ir taip paskatinti moksleivius susipažinti su technine kūryba ir programavimu. Panašios iniciatyvos jau įvyko Jungtinėje Karalystėje, JAV, Singapūre, Suomijoje, Šri Lankoje ir kitose šalyse. „Kompiuteriukai vaikams“ Lietuvoje palaiko Vilniaus ir kitų miestų savivaldybės, įvairios bendrovės, organizacijos ir paprasti gyventojai. Daugiau informacijos apie iniciatyvą galima rasti tinklalapyje www.kompiuteriukai.lt, taip pat naujausia informacija bus pateikiama ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose „Bitė Lietuva“ bei „Kompiuteriukai vaikams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje