Liga baisi – bet situacija daug geresnė, nei tikėtasi

Vėžys yra baisi liga, kartais laikoma XXI amžiaus maru. Atrodo, kad vis daugiau žmonių suserga šia liga, taip pat pakankamai daug žmonių nuo jos miršta. Tačiau ar iš tikrųjų taip yra?

 Pasirodo, kad JAV mirčių nuo vėžio skaičius per pastaruosius du dešimtmečius stabiliai krenta.<br> 123RF nuotr.
 Pasirodo, kad JAV mirčių nuo vėžio skaičius per pastaruosius du dešimtmečius stabiliai krenta.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 10:31 AM, atnaujinta Nov 2, 2017, 2:24 PM

Pasirodo, kad JAV mirčių nuo vėžio skaičius per pastaruosius du dešimtmečius stabiliai krenta. Tokią statistiką pateikia Amerikos vėžio bendruomenė. Daugiausiai žmonių nuo vėžio JAV mirė 1991 metais, o nuo tų metų iki 2014-ųjų mirčių skaičius nuo šios ligos sumažėjo net ketvirtadaliu. Šis rodiklis reiškia, kad buvo išvengta 2,1 milijono mirčių.

Statistika apie šią klastingą ligą paskelbta straipsnyje „Cancer Statistics, 2017“ (liet. „Vėžio statistika 2017“), kuris buvo išspausdintas Amerikos vėžio bendruomenės žurnale „CA: A Cancer Journal for Clinicians“.

Šiame straipsnyje taip pat prognozuojama, kad per 2017 metus JAV bus diagnozuota 1 688 780 naujų vėžio susirgimų, o nuo šios ligos mirs 600 920 žmonių.

Skaičiuojama, kad per pastarąjį dešimtmetį naujų vėžio susirgimų vyrų tarpe padaugėjo 2 procentais, o moterų tarpe šis rodiklis išliko panašus. O mirčių nuo vėžio rodiklis kiekvienais metais krito po maždaug 1,5 procento tiek vyrų, tiek moterų tarpe.

Amerikos vėžio asociacijos vyriausiasis medicinos darbuotojas Otis W. Brawley sako, kad nuolatinis mirčių nuo vėžio mažėjimas rodo didžiulį potencialą mažinant mirčių nuo šios ligos skaičių. Anot jo, norint ir toliau sėkmingai mažinti šį rodiklį, reikės pagerinti ligos aptikimo rodiklį bei gydymą, o taip pat sukurti naujas strategijas, kurios skatintų žmones sveikiau gyventi. Be to, O. Brawley teigimu, būtina dabartines žinias gydant vėžį pritaikyti visiems šalies gyventojams.

Plaučių, kolorektalinis, prostatos ir krūties vėžys sudaro daugiausiai mirčių nuo šios ligos atvejų – šios vėžio atmainos sudaro 46% mirčių nuo vėžio atvejų vyrų ir moterų tarpe. Net 1 iš 4 nuo vėžio mirštančių žmonių miršta nuo plaučių vėžio.

Vyrų tarpe net 42% naujai diagnozuotų vėžio atvejų sudarys prostatos, plaučių ir kolorektalinis vėžys, o iš jų 1 iš 5 atvejų bus prostatos vėžys. Taip pat prognozuojama, kad 2017 metais moterų tarpe dažniausiai pasitaikančios vėžio atmainos bus krūtų, plaučių ir kolorektalinis vėžys. Manoma, kad net 30% naujų vėžio atvejų sudarys krūties vėžys.

Mažėjantis naujų vėžio susirgimų atvejų rodiklis vyrų tarpe yra daugiausiai sąlygojamas mažėjančiu naujų prostatos vėžio atvejų skaičiumi. Nuo šiol neberekomenduojama atlikti prostatos specifinio antigeno (PAS) kraujo tyrimų, kadangi labai dažnai aptinkamas vėžys, kurio nereikia gydyti. Tai ir yra viena pagrindinių priežasčių, kuri lemia naujų vėžio atvejų mažėjantį skaičių vyrų tarpe.

Naujų plaučių vėžio atvejų taip pat mažėja, kadangi krenta rūkančių žmonių skaičius. Šių atvejų skaičius vyrų tarpe krenta dvigubai sparčiau nei moterų tarpe. Taip yra dėl to, kad moterys pradėjo rūkyti žymiai vėliau nei vyrai, ir joms atsikratyti šio žalingo įpročio dabar sekasi sunkiau.

Na o krentantį kolorektalinio vėžio atvejų skaičių lemia kolonoskopijos tyrimai, kurie padeda užkirsti kelią vėžio išsivystymui pašalinant priešvėžinius polipus. Suaugusiųjų žmonių virš 50 metų tarpe kolonoskopijos tyrimų patrigubėjo – 2000 metais juos atliko tik 21% žmonių, o 2015 metais – jau 60% šios amžiaus grupės žmonių. Nuo 2004 iki 2013 metų sergamumas kolorektaliniu vėžiu kasmet mažėjo po 3% vyrų ir moterų tarpe. Vis dėlto, šios vėžio atmainos susirgimų skaičius žmonių, kurių amžius perkopia 50 metų, skaičius kasmet nuo 1993 iki 2013 metų didėjo po 2%.

Vėžys yra antra dažniausia mirties priežastis vaikų nuo 1 iki 14 metų tarpe JAV, nusileidžianti tik autoavarijoms. Prognozuojama, kad JAV 2017 metais vėžys bus diagnozuotas 10 270 vaikų minėtoje amžiaus grupėje, o 1 190 vaikų mirs nuo šios ligos. Leukemija sudaro net 29% vėžio atvejų vaikų tarpe, o po šios vėžio atmainos rikiuojasi smegenų ir nervų sistemos vėžys (26%).

Nuo 1975 iki 2013 metų naujų susirgimų vėžiu atvejų vaikų tarpe kasmet daugėjo po 0,6%. Laimei, mirčių skaičius stabiliai mažėjo.

Ši statistika yra plačiai naudojama visame pasaulyje, todėl laikoma itin patikima ir reikšminga. Ji išsklaido kai kuriuos mitus ir atskleidžia tikrąją padėtį, susijusią su susirgimu ir mirštamumu nuo šios ligos. Laimei, statistika nėra nudažyta vien juoda spalva – ji praneša ir gerų naujienų, susijusių su mirštamumu nuo šios klastingos ligos mažėjimu.

Parengta pagal cancer.org

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.