Kvaila priežastis, kodėl moterys tik 39% atvejų sulaukia dirbtinio širdies masažo

Širdies ritmo sutrikimai ar infarktas gali ištikti staiga. Kartais šalia nėra artimųjų ir žmogaus gyvybę gali išgelbėti tik visiški nepažįstamieji. Mokslininkai iš Pensilvanijos Universiteto nustatė, kad moterims tokiose situacijose padedama rečiau ir jų šansai išgyventi yra gerokai mažesni. Nustebsite sužinoję, dėl kokios siaubingai kvailos priežasties kartais gatvėje miršta moterys.

Tyrėjai išanalizavo 20 000 atvejų ir sužinojo, kad 45 % vyrų viešose vietose sulaukia dirbtinio širdies masažo. Tuo tarpu moterys – tik 39 % atvejų. <br> 123RF nuotr.
Tyrėjai išanalizavo 20 000 atvejų ir sužinojo, kad 45 % vyrų viešose vietose sulaukia dirbtinio širdies masažo. Tuo tarpu moterys – tik 39 % atvejų. <br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 8:27 AM

Skaičiai pritrenkia – žmonės iš tikrųjų yra abejingi. Tyrėjai išanalizavo 20 tūkstančių atvejų ir sužinojo, kad 45 % vyrų tokiose situacijose sulaukia dirbtinio širdies masažo. Tuo tarpu moterys – tik 39 % atvejų. Dar daugiau – vyrai išgyvena 23 % dažniau. Tokioje situacijoje, kurioje žmogaus gyvybė kabo ant plauko, laiku suteikta pagalba gali padidinti išgyvenimo šansus du ar net tris kartus. Tai kodėl moterims padedama mažiau?

Tyrimą atlikę mokslininkai priėjo kelias išvadas. Visų pirma, moters kūnas dažnai įsivaizduojamas kaip labai trapus, todėl aplinkiniams nedrąsu staigiais judesiais spausti krūtinės – paprasčiausiai bijoma moterį dar labiau sužeisti, sulaužyti jos kaulus. Kita priežastis – krūtys. Dėl socialinių normų žmonės tokiose situacijose pasimeta ir baiminasi paliesti nepažįstamos moters krūtinę – net ir moterys kartais negali prisiversti to padaryti. Aišku, reikia priminti, kad techniškai moters krūtų liesti darant dirbtinį širdies masažą nereikia, tačiau tokioje situacijoje visko gali nutikti ir apie tai apskritai nereikia galvoti.

Kartais šaltuoju metų laiku dirbtinis širdies masažas negali būti atliktas efektyviai dėl daugybės rūbų sluoksnių – reikia atsegti paltą ir nuimti storą megztinį. Priklausomai nuo situacijos, gali tekti moterį apnuoginti ir labiau, kad tik krūtinės paspaudimai būtų efektyvūs. Vėlgi – nemažai žmonių išsigandę negali prisiversti to padaryti. Vieniems tai sunku dėl asmeninių kompleksų, kiti nepasitiki savo situacijos vertinimu ir mano, kad staiga atsigavusi moteris gali ne taip suprasti situaciją.

Galiausiai, reikia pastebėti, kad manekenai, kurie yra naudojami pirmosios pagalbos mokymui, beveik visada yra vyriški. Taigi, daugybė žmonių net tokių mokymų metu nėra paraginami nugalėti savo kompleksus – juk tereikėtų specialisto patvirtinimo, kad viskas gerai. Mokslininkai šias išvadas padarė pastebėję, kad žmonėms taip sukniubus namuose vienodai dažnai pagalbos sulaukia ir vyrai, ir moterys – skirtumas jaučiamas tik tada, kai pagalbą teikia nepažįstamieji.

Mokslininkai taip pat pastebi, kad ir defibriliatorių, prieinamų viešose vietose, naudojimas daugeliui vis dar yra mįslė – mažai kas išdrįsta net pabandyti. Juolab, kad tam moters kūną jau yra būtina iš dalies apnuoginti. Problema tame, kad žmonės nepasitiki savo situacijos vertinimu – žinodami, kad jų dvejonės kainuos gyvybę, jie tikrai neišsigąstų nei liemenėlės, nei moters reakcijos. Taigi, kaip teigia mokslininkai, kažką reikia keisti pirmos pagalbos mokymuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.