Mitinis Sniego žmogus: DNR tyrimas atskleidė paslaptį

Sniego žmogus, Didžiapėdis ar jetis – vienas populiariausių kriptogyvūnų (t. y. tokių gyvūnų, apie kuriuos sklinda pasakojimai, bet niekas negali pateikti įtikinamų jų egzistavimo įrodymų), kurio tiek paprasti žmonės, tiek mokslininkai ieškojo bent šimtmetį.

 DNR tyrimas atskleidė tikrąją Sniego žmogaus mito kilmę.<br> 123RF nuotr.
 DNR tyrimas atskleidė tikrąją Sniego žmogaus mito kilmę.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2017, 3:42 PM

Gana daug žmonių liudija matę kažką neaiškaus Himalajuose – dideles, neaiškias figūras, o paskui aptikę keistus pėdsakus. Pagal populiariausią mitą, tai yra itin plaukuoti primatai, vaikštantys ant dviejų kojų.

Egzistuoja net ir sniego žmogaus medžioklės taisyklės – ir jos turi net tris punktus:

1) jei aptiksite Sniego žmogų, negalite apie tai kalbėti su žiniasklaida, kol to jums neleis Nepalo valdžia

2) leidžiama sugauti gyvą Sniego žmogų, bet negalima jo sužeisti, į jį šaudyti – galima tik fotografuoti ir filmuoti

3) norėdami gaudyti/medžioti šį padarą, iš Nepalo valdžios turite nusipirkti leidimą. Kuris kainuoja 5000 rupijų (kas atitinka 40,9 euro)

Vis dėlto, ko gero šiuos pinigus galima išleisti ir naudingiau. Ar – saugiau. Nes naujausias tyrimas rodo, kad net jei ir rasite Sniego žmogų, dėl to galite pasigailėti.

Nes naujo DNR tyrimo rezultatai rodo, kad kaulai, kailis ir kiti biologiniai mėginiai, kurie buvo skelbiami kaip Sniego žmogaus įrodymai, iš tiesų priklauso rudiesiems ir juodiesiems lokiams, gyvenantiems tame regione.

Išskyrus vieną – vieną dantį. Kuris paaiškėjo iš tiesų yra šuns.

Tokius tyrimo rezultatus paskelbė Charlotte Lindquist, studijuojanti meškų evoliuciją Buffalo universitete Niujorke ir Nanyang Technologijų universitete Singapūre.

Devyni mėginiai, kurie buvo priskirti Sniego žmonėms buvo sulyginti su tuzinu lokių pavyzdžių, surinktų zoologijos sode ir nacionaliniame Pakistano parke.

Tai – jau ne pirmas mitinio kriptopadaro ir realaus lokio ryšys. Tiesa, anksčiau – dar 2013-aisiais galvota, kad rastieji elementai yra ne bet kokie, o šiais laikais jau išnykusio poliarinio lokio – ir kad galbūt ši rūšis dar yra kur nors išlikusi Himalajų plokštikalnėje – bet dabar jau sugriautas ir šis mitas.

„Bet nors himalajiniai rudieji lokiai ir nėra Sniego žmonės, vis dėlto tai labai neįprasti ir įdomūs padarai, ir tą atskleidžia DNR tyrimas“, – teigia . C.Lindquist.

Parengta pagal „Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.